si

Živi kamen in divji okusi

5-6 ur

Čez Kras z e-kolesom

Odpeljite se med najbolj prvinske skrivnosti Krasa, v svet kamna, ki je dal Krasu značaj, in v svet divjih okusov, ki so čudovito darilo biotsko razkošne kraške narave. Dotaknite se kraških naravnih čudes in spoznajte tudi tista, ki jih v tesni povezanosti z naravo na Krasu ustvarjajo ljudje. Med kamni, dišečimi zelišči in trtami se pustite zapeljati vinskim pokušinam in kulinaričnemu razvajanju. Kras je edinstven.

Najlepši del doživetja:

  • obisk domačije Belajevi, doživetje zeliščnega vrta, nabiranje zelišč in okušanje hišnih dobrot
  • spoznavanje kraških pojavov v Živem muzeju Krasa in predstavitev gradnje pastirske hiške
  • foto safari po kraški gmajni s spoznavanjem edinstvenih divjih rastlin
  • vinska pokušina in srečanje z najstarejšo trto terana
  • spoznavanje tipične kulinarike in okušanje lokalnih dobrot v kraški gostilni

Ekskluzivno in v čudovito zgodbo povezano spoznavanje naravne in kulturne krajine Brkinov in Krasa se začne natanko na stiku teh dveh različnih, a tesno povezanih svetov. Tam, kjer se flišni griči Brkinov malce zravnajo in dotaknejo apnenca kraških tal, vas gostoljubno sprejme domačija Belajevi. V skrbno obnovljeni družinski hiši vedno diši po zeliščih, na njihovem vrtu pa lahko te dišeče rastline, med katerimi kraljuje kraški šetraj, spoznate od blizu, se jih dotaknete in jih nekaj naberete za domov. Med zgodbami o družinski tradiciji in pogovorom o blagodejnosti številnih zelišč boste lahko pomagali pripraviti tipično jed, ki ji te kraške rastlinice dajejo edinstven karakter. To bo odlična, dišeča malica pred kolesarjenjem po slikovitem Krasu.

Z e-kolesom, pod budnim očesom izkušenega vodnika, se boste po kraških poteh popeljali vse do Živega muzeja Krasa med Lipico in državno mejo z Italijo. Tu se ob poti, kot bi jih nekdo namensko razstavil, nizajo številni kraški pojavi, obdani z naravnim rastlinjem. V tem prvinskem svetu boste srečali tudi suhe zidove, ki jih je človek od nekdaj zlagal brez vsakršnega veziva in so danes vpisani na seznam svetovne nesnovne dediščine UNESCO. Posebej presunljive so pastirske hiške, prav tako zgrajene po metodi suhozida. Vodnik vam bo predstavil skrivnost gradnje teh hišk.

Iz muzeja v naravi se boste mimo Sežane odpeljali med značilne kraške vasi, po kraški gmajni, kjer boste s pomočjo vodnika v naravi poiskali najbolj značilna kraška zelišča, jih povohali in fotografirali, da boste lahko njihovo lepoto na tak način odnesli domov ali jo delili s prijatelji na svojih družbenih profilih. Selfi s šetrajem? Tega res nima vsak.

V Šepuljah boste kolo odložili. Najprej za posebno srečanje z najstarejšo trto kraškega terana, rdečega vina s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Teran boste pri lokalnem vinarju seveda tudi okusili, zato na kolo ne boste več sedli. Pa saj tudi ne bo potrebe. Le nekaj korakov stran vas bodo pričakala široko odprta vrata domače gostilne. Zadnja postaja tokratnega raziskovanja Krasa bo poskrbela za razvajanje vaših čutov. Boste v jedeh prepoznali vonje zelišč, ki ste jih odkrivali ob poteh? Ob pomoči vodnika boste spoznali še katero drugo skrivnost.

Cena: 

  • pri rezervaciji 2 oseb: 327 evrov na osebo               
  • pri rezervaciji 4 oseb: 254  evrov na osebo                
  • pri rezervaciji 6 oseb: 229 evrov na osebo      
  • pri rezervaciji 8 oseb: 217 evrov na osebo

Cena vključuje: obisk domačije Belajevi, doživetje zeliščnega vrta in degustacija lokalnih dobrot, foto safari po kraški gmajni s spoznavanjem edinstvenih divjih rastlin, vinska degustacija (Vina Štemberger), kosilo/večerja (degustacijski meni) v Domačiji Šajna, izposoja e-kolesa in kolesarske čelade, kolesarskega lokalnega vodnika več čas trajanja doživetja, spominek presenečenja, vse prevoze po programu

Potrebna oprema: udobna obutev in kolesarska obleka.

Odpiralni čas

Po predhodni najavi vse dni v letu.

Trajanje
5-6 ur
Jezik doživetja
slovenski, angleški, italijanski, nemški
Število oseb
2-10 oseb
Informacije
TIC Sežana

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se