si

Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej

16. November 2020

Izvedba decembrskih prazničnih prireditev zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, ne bo mogoča, zato so občine Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Miren – Kostanjevica in Sežana podprle pobudo skupine občanov, da se Kras in Brkini povežejo na drugačen, poseben, a enoten način z okrasitvijo koles z lučkami in s sloganom »Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej«.

Kolo je simbol gibanja, vetra v laseh, kolo se vrti naprej, na simbolni ravni v prihodnost in nas pelje novim izzivom naproti. Lučke predstavljajo nekaj svetlega, toplega, prijetnega, prazničnega in pozitivnega, zato s pobudo Življenje na Krasu in Brkinih se vrti naprej posameznike in organizacije pozivamo k enotni okrasitvi – namestitvi osvetljenega kolesa ali dela kolesa v izložbi, v pisarni, na delovišču ali pa doma, na balkonu, terasi, domačem dvorišču...

Želimo ohranjati vero v svetlo prihodnost in spodbujati optimizem, saj se kljub trenutnim neprijetnim razmeram in ukrepom, kolesje časa vrti naprej. S pobudo se obenem spomnimo uspehov naših izjemnih kolesarjev v tem letu. Izpostavljamo povezovanje tako organizacij kot posameznikov ter neizmerne možnosti kolesarjenja, gibanja in priložnosti za številne obiskovalce, ki sicer danes (še) ne morejo k nam, lahko pa ozavestijo priložnosti naše destinacije - Kras in Brkini.

Da bi bila pobuda bolj praznična, smo v poziv vključili nagradni natečaj. Sodelujoče vabimo, da svoje okrasitve fotografirajo in se z njimi potegujejo za nagrade. Za 10 najbolj izvirnih okrasitev na Krasu in v Brkinih so vključene občine pripravile posebna presenečenja. Fotografije okrašenih koles bomo zbirali do nedelje, 20. decembra 2020, na elektronskem naslovu: enotnaokrasitev@gmail.com. O najbolj izvirnih okrasitvah bo odločala komisija v sestavi Tjaša Brajdih, Alan Kosmač in Marko Pleterski. Razglasitev nagrajencev bo v četrtek, 30. decembra 2020.

Vsak posameznik lahko v teh negotovih časih prispeva košček pozitivne naravnanosti! Vabimo vas, da se pridružite in z nami zavrtite kolo Krasa in Brkinov. Podpora medijev je za povezovanje posameznikov in organizacij na našem območju izjemnega pomena, zato vas vabimo, da z objavami v vašem mediju podprete idejo civilne pobude in se nam pridružite v osvetlitvi tega negotovega obdobja.

Vse aktivnosti v okviru projekta bodo na voljo na spletni strani Visitkras, podpora skupnim prizadevanjem pa bo mogoča tudi z namestitvijo foto okvirja »Življenje se vrti naprej«, ki ga bo mogoče dodati svoji fotografiji na FB profilu. Ključne aktivnosti, ki bodo občane spodbujale k enotni okrasitvi, bodo potekale preko družbenih omrežij.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Valerijo Pučko, el. naslov: valerija@vistikras.info, tel. št. 030 451 645.

Sodelujoči partnerji pri projektu:

ORA Krasa in Brkinov d.o.o.

Občina Sežana

Občina Divača

Občina Hrpelje-Kozina

Občina Komen