si

V čevljih vojakov 1. svetovne vojne

4-5 ur

Prisluhnite zgodbam soške fronte, ki je med 1. sv. vojno za vedno zaznamovala Kras. Spoznajte vsakdan vojakov, ki so si v redkih trenutkih lahko oddahnili od vojne v globokih podzemnih jamah. 

V čas prve svetovne vojne vas popelje film Vojna na Krasu (1915 - 1918), ki si ga ogledate v Pomniku miru na Cerju, kamnitem razglednem stolpu, ki kot trdnjava stoji na šahovnici zgodovine Slovenije. Temačne nesmisle vojne je na velikem platnu Ples življenja in smrti, ki ima posebno mesto Pomniku miru, mojstrsko upodobil slikar Rudi Španzel. Mimo »slovenske Guernice«, kot so jo poimenovali nekateri likovni kritiki Sprehod nadaljujemo skozi zgodovino Slovenije do razgledne ploščadi Pomnika miru, od koder pogled ob jasnem dnevu seže vse od Alp do morja.

Pred odhodom v skrivnostno podzemlje si ogledate kamniti Borojevićev prestol, posvečen avstro-ogrskemu poveljniku, ki je poskrbel za odločilen preobrat v vojni in nepričakovan poraz italijanske vojske v Čudežu pri Kobaridu (12. bitka soške fronte). V Jami Pečinka, ki je naslednja postojanka, se lahko fotografirate z vojaki v uniformah in za spominsko fotografijo tudi sami preizkusite težo vojaških oblačil. Na kakšnih pogradih so težke noči preživljali vojaki soške fronte in kakšno hrano so imeli na voljo? Vse to in še več izveste v vojaškem zavetišču v Jami Pečinki, 12 m pod zemljo. Ob prihodu na prosto se okrepčate z vojaškim golažem v kotlu nad ognjem.

S sprehodom nazaj k Pomniku miru se vrnete tudi v sedanjost. Ob kavi z najlepšim razgledom in sladici zaključite zgodovinsko popotovanje.

Obvezna oprema in omejitve:

  • pohodna obutev in jopica (hladno v jami)
  • Jama ni dostopna za invalide
  • v primeru dežja ogled jame ni možen

Odpiralni čas

Po vnaprejšnji rezervaciji, vsaj 8 dni pred želenim terminom. 

Trajanje
4-5 ur
Jezik doživetja
slovenščina, angleščina
Število oseb
min 12 oseb, max 50 oseb
Cena
od 30,00 Eur na osebo
Informacije

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se