Mediji o nas

MEHKO SRCE KAMNITEGA KRASA pršut Eden Med tipičnimi kamnitimi hišicami Krasa se je skozi tisočletja nad in pod površjem odvijala prava drama. Veter, voda in zemlja so tu izoblikovali najlepše podkleteni del Evrope, kot pravijo Kraševci bogastvu svojega podzemnega sveta. V Sloveniji je več kot 11.000 kraških jam, ki presenečajo z najbolj nenavadnimi oblikami in pravim kraljestvom kapnikov. Trdoživi Kraševci so vložili veliko truda, da so s pomočjo kamna in zidov ukrotili pokrajino, ki jo zaznamuje sunkovit veter – burja. Pozimi se ji lahko vedno skrijete na toplo, saj je stalna temperatura turističnih jam med 8 in 10 stopinj.  Jamo Vilenica, najstarejšo slovensko turistično jamo, prihajajo obiskovalci že od 17. stoletja. Narava je obdarila pokrajino tudi s posebnostmi, ki se odražajo v kulinariki in vinogradništvu. Kraški travniki so polni zelišč in rastlin, ki obogatijo lokalno kuhinjo. Zaščiten je tudi kraški med, zaradi mikroklime še posebej bogat z minerali. Domačini se najraje srečajo ob kozarčku terana in ročno narezanem kraškem pršutu, ki sta uigran in po geografskem poreklu zaščiten kulinarični par. Dobrodošli na kamnitem Krasu, ki ima znotraj mehko srce!

Slovenski kras je ena najbolj edinstvenih pokrajin, Kraševci pa so gostoljubni ljudje, ki vas bodo radi prepihali s svojimi zgodbami sredi romantičnih vasic, kot so Štanjel, Volčji Grad in Tomaj. V teh krajih so od nekdaj znali s kamnom in še danes so odlični kamnoseki. Zato pravijo, da kraški kamen (p)oživlja, saj je neločljivi del identitete, ne le v gradnji. Na domačijah je kamen od nekdaj igral pomembno vlogo pri predelavi hrane – z njim so drobili ječmen in začimbe, obtežili repo in zelje med kisanjem ali stegna pršuta med prešanjem. Spoznajte kraško dediščino ob obisku kmetov in obrtnikov! Na tem jugozahodnem delu Slovenije se marsikje ponujajo prostrani razgledi vse do Jadranskega morja.

Kraški podzemni svet je zavit v tančico skrivnosti, ki so ga ustvarile vode in kamnine v obliki kraških jam, rovov in celih podzemnih dvoran. Škocjanske jame so na Unescovem seznamu svetovne dediščine že od leta 1986 in vabijo v prelep podzemni kanjon reke Reke. V bližini je znamenita kobilarna Lipica, kjer že več kot 400 let vzrejajo plemenite lipicance in velja za najstarejšo kobilarno v Evropi. Za vsa doživetja boste imeli energijo le, če se boste vmes ustavljali v tipičnih kraških gostilnah z notranjim dvoriščem in vodnjakom. Obiščite tudi večkrat nagrajen Pepin kraški vrt, ki je lep primer sonaravnega življenja v sožitju s tipično kraško gmajno, ali zeliščno domačijo, kjer vam občasno lahko postrežejo z zeliščnim pivom.

 

KRAŠKA KUHINJA

Posebnost Krasa so njegovi okusi in lokalna kulinarika. Na burji se suši pršut, zrak pa je tudi pomemben element pri zorenju grozdne sorte refošk, iz katere pridelujejo vino teran. Pršut in teran sta zaščitena z Evropsko oznako porekla in skupaj ustvarjata popolno kulinarično harmonijo. Vsak ne more ročno narezati kraškega pršuta, zato je potrebno posebno mojstrstvo. V zimskih dneh tekneta tudi kraška panceta in brinjevec, žganje iz brkinskih češpelj.

TIPIČNA KRAŠKA JED

Kraški pršut zori več kot dvanajst mesecev. Do trenutka, ko odrežete rubinasto rdečo rezino, je potrebnega veliko čistega zraka, soli, burje in izkušenih Kraševcev. Posladkate se lahko z odličnim kraškim medom.

 

TOP KULINARIČNO DOŽIVETJE

Podajte se v osmice, vinotoče, v katerih so kmetje že v času Habsburškega cesarstva lahko prodali višek vina osem dni v letu brez davka. Tradiciji so zvesti še danes. Obiščite jih in nazdravite s hišnim, neustekleničenim vinom z geografskim poreklom. Zraven vam bodo z veseljem postregli mesnine ali značilne enolončnice, kot je kraška jota. Odličnih domačih testenin s pršutom ali drugimi omakami ne zamudite v pristnih kraških gostilnicah.

 

PRILJUBLJENI DOGODKI NA KRASU

* Od aprila do maja na krasu poteka Mesec špargljev. Neokrnjena narava takrat vabi k nabiranju špargljev in k sprehodom v naravi. Okolica Brestovice velja za enega najboljših rastišč špargljev na Krasu. Domačini med aprilom in majem organizirajo Br`stovsko špargljado, kjer se vešči nabiralci špargljev pomerijo v tem, kdo bo nabral največji šop.

* Konec junija na Ivanjem Gradu poteka Festival Sivke, ki postreže s sprehodi med cvetočimi sivkinimi polji, tržnico dobrot in delavnicami izdelkov iz sivke.

* Praznik terana in pršuta avgusta v Dutovljah je najpomembnejši dogodek na Krasu, ki ga organizirajo že več kot 45 let. Predstavlja popolno kulinarično harmonijo kraškega pršuta in vina teran, ki sta oba geografsko zaščitena na območju Slovenije in Evropske Unije.

EDEN KRAS KONCNI

VIR: http://www.slovenia.info/?news_items=6188&lng=1

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


9+1=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije