Kalunca svet - po Fabijanovih poteh

datum: 03.10.2017

kategorija: V središču

Veliki Dol, 14.10.2017

veliki dol_Page_1

V Kulturnem društvu Kalunca raziskujemo in ohranjamo tradicijo klekljanja na Krasu. Zato smo zgodbi o čipki Maksa Fabianija posvetili celo leto. Naj jo na kratko obnovim.

Maks Fabiani je leta 1922 narisal vzorec za klekljano čipko, prt z motivom krizantem, ki ga je goriški Zavod za umetno obrt podaril italijanski kraljici Jeleni Savojski. Za čipko se je izgubila vsaka sled, ohranjena pa je fotografija dekleta s čipko v roki, klekljarice iz Idrije, ki je darilo izročila kraljici.

Člani Kulturnega društva Kalunca želimo zgodbo predstaviti javnosti, hkrati pa spodbuditi raziskovanje dela Maksa Fabianija tudi na področju klekljane čipke. K sodelovanju smo povabili klekljarice iz vse Slovenije in izdelali hommage Fabianiju - prt z motivom krizantem po vzorcu Rosite D'Ercoli. Podarjamo ga Štanjelu, da bo zbirka, ki predstavlja Fabianijevo delo, dopolnjena z zgodbo o čipki.

14. oktobra na Velikem Dolu pripravljamo čipkarski dogodek Kalunca v svet - po Fabianijevih sledeh.

Začeli bomo z delavnico klekljanja z žico, ki bo motivno povezana s prtom.

Ob 13:30 bomo sprejeli klekljarice, ki so s klekljanjem krizantem sodelovale v projektu.

Ob 15:00 bo Mojca Ferle iz Mestnega muzeja Ljubljana spregovorila o Fabianijevi čipki, besedo pa bo dobila tudi avtorica vzorca Rosita D'Ercoli, ki je zgodbo o Fabianijevi čipki izbrskala iz arhivov. Po tem bomo predali prt predstavniku Občine Komen in s tem prispevali novo poglavje štanjelski razstavi o Maksu Fabianiju.

Dogodek bomo popestrili z ocenjevanjem pit, ki ga bosta vodila Peter Patajac in Milena Štolfa.

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


8+0=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije