VENČEK SV. IVANA

datum: 14.06.2017

kategorija: V središču

Štanjel, 18.6.2017

Vljudno Vas vabimo, da se nam v nedeljo, 18. junija 2017, s pričetkom ob 10. uri, pridružite na grajskem dvorišču v Štanjelu, kjer se bo odvijala tradicionalna prireditev VENČEK SV. IVANA.

Dogajanje bomo pričeli z delavnico izdelovanja venčkov, ki bo predvidoma potekala do 17. ure. Poleg dveh organiziranih vodenih ogledov po Štanjelu (ob 10. uri in ob 15. uri – zbirno mesto na dvorišču) bomo prireditev popestrili s spremljevalnim kulturnim programom: predstavitvijo izdelovanja venčkov, branjem otroške pravljice in humorističnim vložkom. Najlepši venčki sv. Ivana bodo nagrajeni, prav tako pa bo na isti dan potekal še sežig starih in raznos novo izdelanih venčkov po starem mestnem jedru Štanjela.

O venčku sv. Ivana:
Venček sv. Ivana se je običajno izdelalo na magični, kresni večer in nato postavilo na vrata domačije oz. hiše, da bi jo obvaroval pred nesrečo in zlom. Domu in ljudem naj bi prinesel predvsem zaščito in srečo. Na Krasu in v Štanjelu je izdelovanje venčka že večletni običaj. Tradicionalen venček je sestavljen iz rastline, imenovane »ostra homulica«. Vrsto let je priljubljen venček, sestavljen tudi iz drugih rastlin, ki jih najdemo na raznoliki kraški gmajni in travnikih.

Vljudno vabljeni, da se nam to nedeljo pridružite na grajskem dvorišču v Štanjelu!

Več...

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


1+1=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije