Večer zeliščnih žganj in likerjev

datum: 25.04.2017

kategorija: V središču

Dutovlje - Bunčetova domačija, 29. 4. 2017 od 17.00 dalje

V soboto se nam bodo od 17. ure dalje v prijetnem ambientu obnovljene kraške domačije, v Dutovljah predstavili ponudniki zeliščnih žganj in likerjev, s Krasa in Brkinov, ki jih bodo spremljali zeliščni siri, zeliščne frtalje in zeliščni čaji. Poleg degustacij in nakupov zeliščnih zvarkov si bo mogoče ogledati tudi Pepine vrtove in razstavo botaničnih ilustracij kraških rastlin Vladimirja Segalle. Vabljeni na zanimiv zeliščni večer na Bunčetovo domačijo v Dutovlje.

Degustacije bodo potekale na kupone, ki jih boste lahko kupili na dan dogodka na mestu.  Cena kompleta 6 kuponov: 10,00 €

Z nami bodo:

Kmetija Vrabec iz Pliskovice se poleg bogate ponudbe vin terana, malvazije, vitovske grganje, cabernet sauvignona, ponaša tudi s pestrim izborom žganj in likerjev.  Na večeru zeliščnih žganj in likerjev se bodo predstavili z orehovim likerjem, vinjakom, žajbljevim likerjem, pelinkovcem, teranovim likerjem, borovnicami v teranovem likerju in grozdnim sokom.

Vinogradniška kmetija Petelin Rogelja iz Tomaja obdeluje 3 hektarje vinogradov. Usmerjeni so v pridelavo terana, teranovega likerja in kot dopolnilna dejavnost tudi tropinovega žganja z dodatki raznih zelišč. Na večeru zeliščnih žganj in likerjev se bodo predstavili z jagodnim, šipkovim, koromačevim, cvetličnim in teranovim likerjem ter tropinovim in rutinim žganjem.

Domačija Vrabči iz Pliskovice je že dolgo nazaj začela s kuhanjem žganja. Svojim – zlasti tržaškim – strankam so namreč poleg vina radi ponudili “še kaj za počez”. Danes je njihov Dr. Šuc ena od redkih registriranih kraških blagovnih znamk likerjev. Na večeru zeliščnih žganj in likerjev se bodo predstavili z Doktor Šuc 38 Herbal Essences, orehovcem, žajbljem, koromačom, tropinovcem in brinjevim eteričnim oljem.

Vinska klet Štok iz Dutovelj ima dolgo tradicijo vinarstva in vinogradništva. Prve trte so bile zasajene že pred več sto leti. Polovica vinogradov je starejših od 30 let in se vsakoletno obnavljajo. 
Na večeru zeliščnih žganj in likerjev boste lahko poskusili teranov liker in grozdni sok teranovko.

Vinska klet Pri Starčih – Tavčar iz Križa vinogradniško tradicijo na kmetiji ohranja rod za rodom že od samega začetka in je bila vedno glavni vir dohodka. Na večeru zeliščnih žganj in likerjev boste lahko poskusili tropinovo žganje, vinsko žganje, 1000 rožo, orehovec, češnje v žganju, leviš in teranov liker, kuhan po receptu starem več kot 30 let.

Turistična kmetija »Pri Filetu« iz neposredne bližine Kozine, na vrhu ene najlepših brkinskih vasi Slope, je turistična družinska kmetija. Gospodar Franc Jelušič kuha odlična domača žganja, med najboljšimi in najbolj prepoznavnimi sta brkinski slivovec in kraški brinjevec. Brinjevec je edinstveno žganje, pridobljeno iz brinovih jagod, nabranih na Krasu in v Brkinih. Na večeru zeliščnih žganj in likerjev se bodo predstavljali z brkinskim slivovcem, kraškim brinjevcem, rožičevim žganjem in nešpljevim likerjem.

Gospo Jadranko Jerina je v skrivnostni svet narave popeljala že njena nona. V neokrnjeni kraški naravi nabira samonikla zelišča in pripravlja različne čaje. Na večeru zeliščnih žganj in likerjev se bo predstavljala s svojimi čajnimi mešanicami.

Kmetija Žerjal iz Tomaja se že več kot 25 let ukvarja s kozjerejo. Danes imajo okrog 200 koz srnastega tipa, ki skoraj celo leto preživijo na pašniku - na kraški gmajni. Surovo kozje mleko predelajo po tradicionalnem postopku brez uporabe konzervansov ali gensko spremenjenih mikroorganizmov. Glavni proizvod Kmetije Žerjal je poltrdi zorjen kozji sir, strasten sir bogatega vonja in nepozabnega okusa. Največja atrakcija pa je kozji sir s teranom in zeliščni siri, ki jih boste lahko poiskusili tudi na večeru zeliščnih žganj in likerjev.

jadrankajerinadomacijavrabci02domacijavrabci01kmetijazerjalkolekcija slivoucpristarcihpetelinrogeljastokvrabec

 

INFO: TIC Sežana, +386 5 731 01 28, tic.sezana@visitkras.info

Organizator: TIC Sežana v sodelovanju s TD Kras in KS Dutovlje

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


4+9=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije