Pogovorni večer: Povir – metafora odprte družbe nekoč in danes…

datum: 14.03.2016

kategorija: V središču

Povir (Dvorana zadružnega doma), 16.3.2016 ob 19.00 uri.

23. pogovorni večer Divača - mesto nad Reko in Krajevna skupnost Povir

 

Vabilo na pogovorni večer

 

Povir – metafora odprte družbe nekoč in danes…

Fascinira neposrednost, s katero je opisal  četrtošolec Virgilij Tavčar svoj prihod v Povir davnega leta 1930. Brez olepšav je izpostavil svoj za tiste čase občutljiv socialni status ter izrazil hvaležnost preprosti povirski mladeži, ki ga je brez zadržkov sprejela medse. Povir najbrž črpa svojo odprtost iz pozicije  nekdanjega lokalnega središča, daleč pomembnejšega od takratne Sežane ali Divače in daje vtis sveta v malem. Ležeč pod grebenom Tabora in Gure ter satelitsko obdan z vasmi  Plešivica, Žirje, Brestovica in Gorenje, če naštejemo le najbližnje, se ponaša z najbolj vodnim imenom sredi kraških suhot. Nekoliko nenavadna je njegova lega na osojni strani griča. Najbrž je ravno prisotnost vodnih virov prepričala prednike, da so v bližini Studencev in Globočaja zgradili eno naših največjih gradišč, segajoč vzdolž prometne poti od današnjih Merč do Gorenj, kasneje pa ob osrednjem delu nekdanjega gradišča naselje Povir, kot ga poznamo danes.

 

Zelo grobo je posegala globalizacija v to prostorsko brezhibno urejeno miniaturo z železnico, cesto, avtocesto in daljnovodi. V imenu višjih interesov je Povircem odvzemala prostor ter vanj vnašala bariere. Samo reka Reka si je v pradavnini koridor ustvarila na sonaraven  način kakšnih 300 metrov globoko pod vasjo.  Od tam občasno naznanja svojo prisotnost s pihanjem ter vodnimi curki na dvorišču Križmanove domačije, pojavom, katerega je znal s presenetljivo natančnostjo opisati stari gospodar že pred 85 leti…  

Odprtost Povircev se kaže v množici društev, ki ohranjajo kulturno tradicijo, razvoju čebelarstva, preseneča pa tudi inovativnost gospodarskih pobud – nadaljevanje kamnoseške tradicije v kamnolomu Debela griža, vzgoja sivke kot novega produkta Krasa ter nenazadnje  konjeništvo z zavidljivimi uspehi v svetovnem merilu.

O Povirju nekoč, danes ter njegovih perspektivah bodo spregovorili gostje večera:

  • Franko Uršič, predsednik KS Povir
  • Virgilij Tavčar, avtor knjige Trideseta leta v Povirju
  • Mitja Maružin, jamar in udeleženec raziskovanj v Podjunški jami pri Žirjah
  • Gregor in Zdravko Renčelj, katerih družinsko podjetje se ukvarja s proizvodnjo kozmetike iz lastnih nasadov sivke ter
  • Miha in Janez Tavčar, ki se poleg kamnarstva in kamnoseštva ukvarjata tudi s konjeništvom.

 

Pogovorni večer bo v

Povirju, v Dvorani zadružnega doma

v sredo, 16.3.2016

ob 19.00 uri.

 

Pogovor bo vodil arhitekt

Stojan Lipolt.

Vstop prost, vabljeni...

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


4+2=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije