si

Udornica Risnik

Z vdrtjem stropa nekdanje jamske dvorane. V prepadnih stenah najdejo zavetje številne ptice, zanimivo pa je tudi rastlinstvo, ne le v udornici, ampak ob celotni krasoslovni naravoslovni učni poti, ki je speljana okrog udornice.

Slabih 500 metrov južno od železniške postaje v Divači, se odpira slikovita udorna dolina Risnik, ki je nastala z vdrtjem stropa nekdanje jamske dvorane. Obod udornice ima nepravilno obliko s povprečnim premerom 220m, povprečna globina udornice pa je 72m. Dno udornice je precej uravnano, proti obodu se dvigujejo melišča, ki 34 metrov nad dnom, na nadmorski višini 400m, preidejo v 30-40 metrov visoke prepadne skalne stene. Skalni obod je prekinjen le na enem mestu, kjer se lahko po melišču spustimo na dno udornice. Nastanek udorne doline je povezan z nekdanjim potekom podzemskih tokov reke Reke, katera je spremenila tok in teče sedaj blizu udornice, vendar precej globlje. V prepadnih stenah najdejo zavetje številne ptice, zanimivo pa je tudi rastlinstvo, ne le v udornici, ampak ob celotni krasoslovni naravoslovni učni poti, ki je speljana okrog udornice. Na stenah Risnika je mogoče tudi športno plezanje.

Informacije
Razvojni center Divača

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se