Udornica Risnik

Z vdrtjem stropa nekdanje jamske dvorane. V prepadnih stenah najdejo zavetje številne ptice, zanimivo pa je tudi rastlinstvo, ne le v udornici, ampak ob celotni krasoslovni naravoslovni učni poti, ki je speljana okrog udornice.

Slabih 500 metrov južno od železniške postaje v Divači, se odpira slikovita udorna dolina Risnik, ki je nastala z vdrtjem stropa nekdanje jamske dvorane. Obod udornice ima nepravilno obliko s povprečnim premerom 220m, povprečna globina udornice pa je 72m. Dno udornice je precej uravnano, proti obodu se dvigujejo melišča, ki 34 metrov nad dnom, na nadmorski višini 400m, preidejo v 30-40 metrov visoke prepadne skalne stene. Skalni obod je prekinjen le na enem mestu, kjer se lahko po melišču spustimo na dno udornice. Nastanek udorne doline je povezan z nekdanjim potekom podzemskih tokov reke Reke, katera je spremenila tok in teče sedaj blizu udornice, vendar precej globlje. V prepadnih stenah najdejo zavetje številne ptice, zanimivo pa je tudi rastlinstvo, ne le v udornici, ampak ob celotni krasoslovni naravoslovni učni poti, ki je speljana okrog udornice. Na stenah Risnika je mogoče tudi športno plezanje.

Informacije
Razvojni center Divača

Kolodvorska ulica 3a
6215 Divača

+386 5 731 09 41
tic at-no-spam divaca dot-no-spam info

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se