Slovenia Green

1.8.2018 - DAN EKOLOŠKEGA DOLGA

Zemlja

Spoštovani,

danes, 1.8.2018  je dan ekološkega dolga, ki je hkrati priložnost za razmislek in (še) bolj odgovorno ravnanje družbe in posameznika v odnosu do okolja.

Vabimo vas, da si več o tematiki preberete v prilogi.

Kot ste seznanjeni si občine Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana prizadevamo za trajnostni razvoj na vseh področjih delovanja, vključno s turizmom.

O tem, kako to izvajamo v praksi, govori prispevek/priponka BIVAM TRAJNOSTNO - BIVAM TRAJNOSTNO - OMK_jul2018.docx

Vsem lastnikom nastanitev, gostincem in ponudnikom drugih turističnih storitev pošiljamo vzorec IZJAVE o okolju prijaznem ravnanju, ki ga izpolnite z vašimi podatki in poskrbite za namestitev, vidno obiskovalcem. Izjavo lahko namestite tudi na vaše spletne strani.

Dodajamo tudi vzorce ZELENIH ISKRIC ( v SLO, ANG in ITL jeziku), ki jih  lahko natisnete, če imate možnost plastificirate in namestite na vidna mesta, kjer jih obiskujejo/uporabljajo gostje.

ISKRICE SLO JEZIK-vzorec.docx

ISKRICE ANG JEZIK-vzorec.docx

ISKRICE IT JEZIK-vzorec.docx

Iskrice seveda lahko poljubno prilagodite ali dodate nove :)

 

Hvala. za vaš prispevek k ohranjanju planeta!

ZELENI KOORDINATORJI

__________________________________________________________________________

30. maj 2018 - Zeleni dan slovenskega turizma v Cerknem, podelitev znakov SLOVENIA GREEN

Znaki green

Občine Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana so se v lanskem letu prijavile na poziv Slovenske turistične organizacije za pospeševanje vpeljevanja trajnostnega poslovanja v turizmu, imenovan Zelena shema slovenskega turizma - Slovenia Green. To je certifikacijski program, ki destinacije in ponudnike usmerja v zeleno prihodnost z odgovornim odnosom in ravnanjem do narave in okolja ter lokalnega gospodarstva in življenja skupnosti. 

Za pridobitev znaka smo morali izpolniti 100 numeričnih in 100 opisnih kazalnikov. Potrebno je bilo veliko dela za izpolnitev pogojev s petih različnih področij: narava, okolje, kulturna dediščina, skupnost in varnost ter turizem in poslovanje.

Svečana podelitev je bila v ponedeljek, 28. maja 2018 v Cerknem. Na dogodku je 15 destinacij in 11 ponudnikov še uradno prejelo potrditev za svoja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja turizma. Slovenska turistična organizacija je občinama Divača in Sežana izročila plaketo ter znak Slovenia Green bronze, občini Hrpelje-Kozina Slovenia Green silver ter občini Komen Slovenia Green gold, ki ga bodo destinacije s ponosom in predvsem odgovornostjo zastopale pred domačimi in tujimi obiskovalci. S prejetjem znaka Slovenia Green Destination so se občine na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirale kot okolju in družbi prijazne destinacije.

Več...

Zeleni koordinatorji

__________________________________________________________________________

Slovenia green

Kras, marec 2018

V začetku letošnjega leta smo tudi občine Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana, izpolnile pogoje za sprejem v Zeleno shemo slovenskega turizma. Z vstopom v Zeleno shemo smo se zavezali, da bomo SPODBUJALI trajnostno delovanje, ZDRUŽEVALI trajnostna prizadevanja ter PROMOVIRALI lokalni značaj in zelene zgodbe. V okviru aktivnosti za pridobitev znaka Slovenia Green Destination,  bomo kot občina ocenjeni v petih kategorijah, anketirali prebivalce, obiskovalce in turistično gospodarstvo ter podpisali Zeleno politiko slovenskega turizma.

Pomemben element promocije lokalnega značaja in zelenih zgodb, je tudi spodbujanje ponudnikov za pridobitev znaka Slovenija Green Accommodation, ki ga pridobijo ponudniki turističnih nastanitev, ki predhodno pridobijo enega od okoljskih znakov za ponudnike, ki jih priznava Slovenia Green (EU marjetica, EMAS, Green Key, Green Globe, Bio Hotels, Travelife).

Sezana_PolonaIskra_SezanaGreen01

__________________________________________________________________________

ZELENA SHEMA SLOVENSKEGA TURIZMA  - ZA PONUDNIKE

Občine Divača, Hrpelje – Kozina, Komen in Sežana so z letošnjim letom postale del Zelene sheme slovenskega turizma. Shema, katere lastnik je Slovenska turistična organizacija, je namenjena tako destinacijam kot tudi ponudnikom turističnih nastanitev in turističnim agencijam. Občine si prizadevajo slediti načelom zelenega turizma in trajnostnemu razvoju, zato vas ponudnike vabijo, da se nam pridružite in pridobite znak Slovenia green za ponudnike.

Kaj morate zagotoviti za pridobitev znaka Slovenia green za ponudnike?

Za pridobitev znaka Slovenia green Accomodation ali Slovenia green travel Agency / Tour operator mora ponudnik:

  • Vstopiti v Zeleno shemo slovenskega turizma.
  • Podpisati Zeleno politiko slovenskega turizma.
  • Pridobiti mednarodno uveljavljen in s strani Slovenia Green priznan znak (znaki: Bio hotels, EU Marjetica, Green Key, Green Globe, Tourcert, Travelife). Postopek certificiranja izvede sam, v neposrednem dogovoru z upravljavcem znaka, za katerega se odloči.
  • Predložiti dokazilo o imetju / veljavnosti znaka, po katerem je certificiran, upravljalcu sheme.
  • Vsakič, ko poteče veljavnost znaka, predložiti novo dokazilo o veljavnosti znaka.

Stroški vstopa v Zeleno shemo slovenskega turizma in članstvo v shemi so 100,00 eur + DDV.  Ponudnik s tem pridobi izvedbo celotnega postopka vključitve, pregled dokazil, podelitev znaka Slovenia Green, vključenost oziroma sodelovanje v shemi, vključno s promocijskimi aktivnostmi, ki jih v okviru programa dela izvaja STO. Stroške pridobitve mednarodnega okoljskega znaka, letne članarine in morebitne druge stroške, ki jih zaračuna upravljalec okoljskega znaka, ponudnik nosi sam.

V spodnjem dokumentu si lahko ogledate mednarodno uveljavljene in s strani Slovenia Green priznane okolijske znake, ki so pogoj za pridobitev znaka Slovenia Green za ponudnike.

Priloga 7_Seznam znakov.pdf

Več si lahko preberete na spletni strani: https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/zelena-shema-slovenskega-turizma.

Vabljeni k sodelovanju!

poziv_k_oddaji_prijav_za_pridobitev_znaka_slovenia_green_za_ponudnike_2018.pdf

____________________________________________________________________

Za nadaljnje informacije se lahko obrnete na:

Občina Hrpelje – Kozina: Ester Mihalič, ester.mihalic@hrpelje.si,

Občina Sežana: Anita Slavec, sezana.green@visitkras.info

Občina Komen: Helena Kosmina, zelena.destinacija@komen.si

Razvojni center Divača: Boštjan: turizem@divaca.info

____________________________________________________________________

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


0+8=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije