si
Razstava Maks Fabiani

Razstava Maks Fabiani

Razstava je nastala kot poklon velikemu Kraševcu, katerega bogata materialna in duhovna zapuščina nas v teh krajih spremlja na vsakem koraku.

Maks Fabiani
arhitekt, urbanist, profesor, župan, izumitelj, pisec, mislec, humanist

Razstava, postavljena v Kvadratnem stolpu v Štanjelu, je nastala kot poklon velikemu Kraševcu, katerega bogata materialna in duhovna zapuščina nas v teh krajih spremlja na vsakem koraku. Z razstavo želimo podati vpogled v Fabianijev širok ustvarjalni opus, ki ga umešča med najpomembnejše arhitekte Srednje Evrope na prelomu iz 19. v 20. stoletje.
Njegova dela nam razkrivajo samosvojega ustvarjalca, naprednega inženirja ter tenkočutnega oblikovalca prostora. Skozi njegove spise in življenjsko pot spoznavamo strokovno in človeško širino arhitekta Fabianija, ki je tudi pronicljiv mislec, inovator in vizionar, človek velikih mest in hkrati domačin iz Krasa. Njegov opus vključuje zasnove impozantnih mestnih palač, urbanistične ureditve velikih mest in trgov, kot tudi na videz obrobne posege v manjših krajih in vaseh na Goriškem in na Krasu – veliki arhitekt Avstro-Ogrske monarhije se je enim in drugim posvečal z isto natančnostjo in strokovno odgovornostjo.
Fabianijevo dojemanje prostora kot vrednote, ki bistveno oblikuje in določa človeško bivanje, ostaja navdih in obveza tako za strokovnjake, kot za vse ostale, ki v tem prostoru živijo in ga sooblikujejo.

Odpiralni čas

Urnik: po dogovoru.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se