Privlačna kultura Krasa

Zgodovina, kultura in tradicija Krasa so med seboj zelo prepletene. Kraški ljudje so se skozi zgodovino borili za svoj obstanek in tako ohranjali svojo kulturo in sledili tradiciji, ki sta ohranjeni še danes.

PROGRAM:

Prihod v Sežano ob 9:50 ter srečanje z lokalnim turističnim vodnikom. Odhod proti  Lipici.

Boris-Pretnar-for-Lipica-Stud-Farm-2- ob 10.00 Voden ogled kobilarne Lipica
Sprehodili se boste po kobilarni in njenem posestvu v družbi prijaznega vodiča, ki vas bo popeljal v svet lipicancev. Ogled je posebno doživetje Lipice. Spoznali bomo celotno zgodovino kobilarne, vse od njene ustanovitve, do danes. Ogledali si bomo zgodovinsko jedro z znamenitim »borjačem« in pred kratkim obnovljeno Graščino, Velbanco – najstarejši hlev v Lipici, pokukali še v cerkvico Svetega Antona Padovanskega ter izvedite vse, kar ste si vedno želeli vedeti o lipicancih in Krasu v interaktivnem muzeju – Lipikumu. Najbolj pa vam bodo ostali v spominu kobile z žrebeti na paši.
Možen je še:

  • ogled muzeja kočij
  • ogled Galerije Avgusta Černigoja
  • dostop do Kraške hiše
  • dostop do pašnikov, drevoredov, parkov

 

kozarec_vina_David_Egelja (2)- Ob 12.00 tradicija in kultura pridelave kraških vin pri izbranemu vinarju
Izbrani vinar vas bo popeljal skozi kulturo in tradicijo pridelave vina. Spoznali boste sorte vina, ki se pridelujejo na Krasu. Tem se pridružita še dve avtohtoni posebnosti Krasa - vitovska grganja ali vitovska in seveda vsem poznani teran. Ta zadnji je pridelan iz sorte refošk, kateremu značilna kraška zemlja jerina ali terra rossa da tiste posebne značilnosti, da postane Teran. Te značilnosti pa bodo vaši čuti spoznavali v hramu - svetišču vina...

 

 

med- 14.00 - Obisk izbranega čebelarja, spoznavanje kulture in tradicije čebelarjenja na Krasu, degustacija "Kraškega medu"
Izbarni čebelar vas bo popeljal skozi tradicijo in kulturo čebelarstva na Krasu. Vaše brbončice bodo spoznale tradicionalne okuse Krasa, kar se odraža tudi v medu. Občutili boste izrazito in polno aromo, ki jo lahko ima le kraški med. Ta je zaščiten z geografsko označbo, kar mu še doda na vrednosti in posebnosti. Tu se seznanimo s postopkom pridobivanja te kraške posebnosti od čebelje družine do končnega izdelka, ki ga pridelovalci pridno in skrbno nadzorujejo.

 

kosovel- 15.30 - Ogled Kosovelove domačije v Tomaju
Spoznali bomo dom Srečka Kosovela, ter podoživeli njegova mladostniška leta. Približali se bomo njegovi strasti - poeziji. Pesnikovo ustvarjalno obdobje je bilo kratko a zelo intenzivno. Rodil se je v Sežani. Umrl je v Tomaju, star komaj 22 let.

 

 

 

MKK_HRANA_KNTINAČOTAR_AnaRojc-3- 17:30 Zaključek na izbrani turistični kmetiji ali gostilni
Spajanje vina in kraške kulinarike vas bo popeljala v raj ekstremnih okusov...

 

 

 

Program lahko prilagodimo individualno skupini.

Za izvedbo programa kontaktirajte:

Podpis TIC

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


7+1=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije