"Skrivnosti kraških hramov "

Spoznali boste kraška vina ter dušo in srce vinarja, ki vam bo pomagal razumeti tradicijo in strast, ki jo goji do skope kraške zemlje....

Program:

V  jutranjem času srečanje s lokalnim turističnim vodnikom, ki vas bo spremljal v času izleta in poskrbel, da bo izlet potekal  po programu.

 

ob 9.30 - Ogled Turkove trte v Šepuljahturkova trta
Na Turkovi domačiji v Šepuljah raste preko 230 let stara refoškova trta, po domače teranovka - Vrjetno je najstarejša trta na krasu. Strokovnjaki Biotehniške fakultete so leta 1972 ugotavljali starost te trte in ji določili okrog 180 let . Takratni gospodar in velik vinogradnik Tone Turk, kateri je obiskoval tudi slovito vinogradniško - sadjarsko šolo v Kloster - Neuburgu v bližini Dunaja je trto zapustil Duši in Anamariji, ki jo zvesto obdelujeta in povezujeta na latnik s kamnito in leseno oporo.

 

sodi

 

- ob 10.00 Obisk znanega vinarja in degustacija vrhunskih vin
Vrhunska kraška vina, s teranom na čelu bodo vaše brbončice v vas prebudila vinogradniško strast. Teran avtohtono slovensko vino, pridelano na kraški zemlji terra rossi, ki slovi po rubinasto rdeči barvi, vonjem po gozdnih sadežih, ter zmerno alkoholno stopnjo vas nikakor ne bo pustilo ravnodušne.

 

 

pepin vrt_za katalog- Ob 11.15 Ogled Pepinega vrta in okušanje likerja
Pepin kraški vrt - prejemnik najboljše ocene in zlate medalje v kategoriji malih vrtov na svetovno znani hortikulturni razstavi Hampton Court Palace Flower Show 2009.
Prikazuje zaščito naravne in kulturne dediščine. Pepina zgodba je prejemnica pozlačenega srebrana razstavi Chelsea Flower Show-u v Londonu. Pravljica o Krasu in njegovih ljudeh je na ogled na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah.

 

 

12- Ob 12.00 kraško kosilo v eni izmed gostiln na Krasu.
Kraška gostilna, kjer se bodo vaši čuti povezali z gostoljubnim domačim ambientom.

 

 

 

 

 

pliskovica

- Ob 13.30 obisk male kraške vasice Pliskovica
Vas Pliskovica je majhna kraška vasica, kjer boste spoznali značilno kraško arhitekturo. Vas je strnjena, hiše so obdane z zidovi, ki so borjačem nudili zavetje pred močno burjo. Sosedi pa so morali stegovati vratove, da so videli čez.
Tu si lahko ogledate še mladinski hostel, ki so ga obnovili iz 400 let stare domačije. Možen je tudi obisk kamnoseka, ter preizkušnja klesanja kamenja (po predhodni najavi). 

 

 

Vino, Kras- 15.40 Degustacija pri znanem vinogradniku in degustacija vrhunskih kraških vin
Vinogradniki svojo ljubezen do vinogradništva gojijo že od malih nog. Ta ljubezen se skozi leta čedalje bolj razvija in raste, kar se odraža tudi v vinih. Ta so kakovostna in znana tudi širom
meja. Kleti, ki so znane kot hrami, pa so res nekaj posebnega. So kamnite, imajo žive skale in nekatere celo naravne jame.. Vse to lahko doživite le na Krasu.

 

 

IMG_8870ob 18.00 Zaključek z večerjo v priznani gostilni ali turistični kmetiji                                               

V gostilnah in turističnih kmetijah vam bodo postregli z odlično domačo kraško hrano. Pridih Mediterana, Krasa in pridnih kraških rok, pod katerimi se skriva kanček iskrivosti, ustvarjalnosti in umetniške žilice pa doda tisto pikico n i. Vsekakor se vam bo kulinarika Krasa vtisnila v večen spomin in vaše brbončice bodo hrepenele po še….

Program lahko prilagodimo individualno skupini.

Za izvedbo programa kontaktirajte:  Podpis TIC

 

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


9+0=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije