Pepin kraški vrt

Pravljica o Krasu in njegovih ljudeh na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah.

Pepin kraški vrt je na hortikulturni razstavi Hampton Court Place Flower Show 2009, ki je drugi najpomembnejši hortikulturni dogodek na svetu, prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov.

Pepin vrtAvtentični kraški vrt prikazuje ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstven primer kulturne krajine, kjer se tradicija enači z visoko mero umetnosti. Vrt je zasnovan s tradicionalnimi materiali umetnostne obrtirastlinami, ki so značilne za kraško krajino in je namenjen aktivni sprostitvi na podeželju. Vrt s specifičo arhitekturno strukturo prikazuje spoštljiv, naravi prijazen način življenja ljudi na ruralnem območju. Načrt prikazuje tradicionalni način izgradnje kraškega podeželskega bivalnega okolja, ki ob upoštevanju svetovnih smernic za varovanje narave, deluje kot primerek sonaravnega bivanja v današnjem času.

Pepa%27s storyPoleg Pepinega kraškega vrta si lahko obenem ogledate vrt Pepino zgodbo, ki je na RHS Chelsea  floweer show 2012 v kategoriji Artisan Gardens v Londonu prejel pozlačeno medaljo. Na tej razstavi je bilo potrebno prikazati tudi dejavnost, določeno spretnost ali rokodelstvo. Tu je zasnovalec Borut Benedejčič segel v preteklost in oblikoval preprosto kamnito pastirsko zavetišče sredi kraške gmajne.

Vrt Pepine zgodbe je hortikulturni prikaz kraške gmajne, ni pa kopija le te. Odseva tako arhitekturni, sociološki kot tudi rastlinski vidik. 

Pravljica o Krasu in njegovih ljudeh je sedaj na ogled na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah.

Urnik ogledov: petek-nedelja od 10:00 do 18:00

Skupine si lahko vrtova ogledajo tudi izven urnika, po predhodnem dogovoru.  

Vstopnina: 1,5 EUR na osebo, večje skupine -10% popust

Ob koncu ogleda je mogoča tudi degustacija. Degustacije se izvajajo samo za skupine – min 10 oseb.
Degustacija – 1 vzorec žganja / teranov liker/ sok teranovka 0,80€
Degustacija – 2 vzorca žganja / teranov liker/ sok teranovka 1,60€

Skupaj: Ogled PV + 2 vzorca žganja =  2,95 EUR

pepa letak

PEPIN VRT IN ZGODBA predstavitev 2016.pdf

 

Za več informacij in rezervacije smo vam na voljo na spodnjem naslovu:

TIC Sežana, info točka Dutovlje

Dutovlje 65, 6221 Dutovlje

Tel: 00386 5 731 01 28

 

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


8+6=

Rezervacije