Bobri na potepu v Sežani 2019

od 19.01.2019 do 08.02.2019

Sežana - Kosovelova knjižnica, Kosovelov dom, Kosovelova soba, MC Podlaga

Tudi letos bo Sežano od 19. januarja do 8. februarja obiskal ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI. Na različnih lokacijah v Sežani se bo odvil pester program za otroke in mlade. Vstop na vse dogodke je prost!  

 

Program Kosovelove knjižnice

 

V četrtek, 24. 1., ob 17. uri, bomo na mladinskem oddelku gostili festival Bobri na potepu z gibalno pravljico avtorja Marjana Mančka Kozliček Mek. Za otroke od 4. leta dalje jo bosta izvajali Maja Razboršek in Petra Hlača.

 

Program Kosovelovega doma

 

Petek, 25. januar 2019, ob 17.00: animirani film Neverjetna zgodba o velikanski hruški

Slon Sebastjan in mačka Miša živita v Sončnem mestu, kjer so vsi srečni … dokler nekega dne ne izgine mestni župan. Miša med ribolovom ujame njegovo sporočilo v steklenici, v katerem kliče na pomoč s Skrivnostnega otoka. V steklenici je seme in čez noč iz njega zraste velikanska hruška. Sebastijan, Miša in profesor Glukoza s hruško zaplujejo nevarnim dogodivščinam naproti. Pri reševanju župana jih ne more ustaviti prav nič, niti pirati, morski zmaj in radovedni duh.

Predfilm: KINO BONTON.

Po filmu bo krajši pogovor.

 

Nedelja, 27. januar 2019, ob 18.00: dokumentarni film Ptice jezer, njihova vrnitev

Z veje, ki se razteza nad potokom, vodomec bliskovito strmoglavi v vodo. Že čez nekaj trenutkov spet sedi na njej, v kljunu pa ima ribico, ki se zdi za njegovo velikost mnogo prevelika. Ribji orel, v teh krajih izjemno redek gost, zbuja med pticami radovednost, pa tudi strah. A orla zanimajo le ribe ‒ že kmalu ena od njih konča svoje življenje v njegovih krempljih. Kragulj, ki si po dolgi zimi želi svežega zalogaja, se silovito požene proti mlakaricam, ki nič hudega sluteče plavajo ob obrežju. Vse to se dogaja le lučaj od industrijskega mesta Velenje, na kraju, kjer pred dvema desetletjema življenja skoraj ni bilo več. Jezera v okolici Velenja so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika. Film je odličen prikaz, kako lahko človek nekoč uničeno industrijsko območje spremeni v prijazno okolje, kamor se vrne življenje.

Predfilm: KINO BONTON.

Po filmu bo krajši pogovor.

 

Program Spominske sobe Srečka Kosovela

 

GIBLJIVI KIPI – MOBILI: delavnica izdelovanja MOBILOV

Kje: Kosovelova spominska soba, Bazoviška cesta 9, 6210 Sežana

Kdaj: sobota, 19. januar 2019, ob 10.00

Prijave: obvezne predhodne prijave do 14.1.2019. Prijave in informacije: mateja.kralj@lu-sezana.si, 05/7311301.

Trajanje: 90 minut

Kipi niso vedno le negibna umetniška dela, ampak se lahko tudi gibajo. Mobili ali gibljivi kipi so skulpture, ki se gibljejo, nihajo, obračajo ali kako drugače premikajo in se tako stalno spreminjajo. Poganja jih lahko gibanje zraka, veter ali človeška sapa. Lahko visijo v zraku ali pa so na posebnih podstavkih, ki jim omogočajo premikanje. Mobile srečujemo tudi kot predmete v vsakdanjem življenju: mobili nad otroško posteljico ali mobili kot okras notranjega ali zunanjega prostora.

Na delavnico vabljeni otroci in mladostniki stari od 9 do 15 let, ki radi ustvarjate. Z domišljijo, ki ji bomo dali prosto pot, bomo ustvarjali zanimive gibljive kipe in jih pognali v gibanje. Delavnico bo vodil Simon Kastelic, akademski slikar.

 

Z GIBI LAHKO GOVORIM: delavnica znakovnega jezika

Kje: Kosovelova spominska soba, Bazoviška cesta 9, 6210 Sežana

Organizatorja: Kosovelova soba v sodelovanju z Mladinskim centrom Podlaga Sežana

Kdaj: sobota, 26. januar 2019, ob 10.00

Prijave: obvezne predhodne prijave. Prijave in informacije: mateja.kralj@lu-sezana.si, 05/7311301 ali info@mcpodlaga.com, 051 204 765.

Trajanje: 90 minut

Gibljivi prsti ustvarjajo prstno abecedo in tako omogočajo gluhim in naglušnim, da komunicirajo med seboj. Znakovni jezik je jezik, pri katerem se sporazumevamo z rokami, mimiko in govorico telesa. Na delavnici bodo otroci spoznali značilnosti in zanimivosti znakovnega sporazumevanja in se naučili pozdraviti in se predstaviti s pomočjo znakovnega jezika. Kot poseben izziv pa bomo krajšo pesem Srečka Kosovela poskušali interpretirati v znakovnem jeziku.

Na delavnico so vabljeni otroci in mladostniki stari od 8 do 15 let. Delavnico bo vodila Izabela Juriševič, univ.dipl.soc.delavka. Izabela je kljub svoji gluhoti v otroštvu igrala klavir in njeni glavni vodili sta »Dobra volja najde pot« in »Vse je mogoče, tudi ko se zdi nemogoče.«

 

Program Mladinskega centra Podlaga

 

MC Podlaga v svojih prostorih pripravlja PODLAGIN ODER PANTOMIME, ki bo potekal od 28. 1. 2019 do 1. 2.2019 od 12. do 15. ure. Igralci se bomo razdelili v skupine. Prvi bodo skozi gib prikazali zastavljeno nalogo, ostali pa bodo ugibali, kaj prikazujejo. Malo bomo tekmovali, predvsem pa se bomo zabavali in spodbujali svojo domišljijo.

V februarju pa za vse mlade pripravljamo GIBLJIVE ŽIČNATE SKULPTURE.  Ustvarjalne delavnice žičnatih skulptur bodo potekale v tednu od ponedeljka 4. 2. 2019 do četrtka 9. 2. 2019, in sicer od 12. do 15. ure. Z nami bo akademska kiparka Tea Curk Sorta, ki nam bo prikazala umetnost oblikovanja iz žice. Naučili se bomo oblikovati manjše podobe iz žice, ki jih bomo obesili v večnamenskem prostoru Mladinskega centra Podlaga. Igrali se bomo s svetlobo in gibanjem ustvarjenih izdelkov. V dnevnem centru mladinskega centra Podlaga bomo med 12.00 in 15.00 skulpture izdelovali še cel teden in ob zaključku pripravili razstavo.

 

 

Organizatorji:  Kosovelov dom Sežana, MC Podlaga - Zavod ŠTIP Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana, Kosovelova soba Sežana in OI JSKD Sežana; info@kosovelovdom.si; www.kosovelovdom.si.

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


5+3=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije