Festival kraška gmajna

FKG cover JESEN 2018

Festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki v ospredje postavlja kraško gmajno v vseh letnih časih – pomlad, poletje, jesen, zima. Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše.

Jesen na kraški gmajni, odkrivanje skrivnostnih gradov in divjih okusov Krasa ... vse to in še mnogo več prinaša jesenski Festival kraška gmajna, ki bo od 20. septembra do 14. oktobra posvečen izjemnemu bogastvu in biotski raznovrstnosti kraške gmajne – ene najstarejših kulturnih krajin na svetu. Festival kraška gmajna že tretje leto povezuje obiskovalce in domačine ter predstavlja preplet kraške narave in dela ljudi na svež ter sproščen način.

ZGIBANKA starejsa1 TISK splet.pdf

PROGRAM JESEN 2018
 

Četrtek, 20. 9. 2018

Odprtje festivala: Gradišča in njihov potencial v razvoju turizma na Krasu – okrogla miza

Skicirana rekonstrukcija gradišča

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko-kongresni center Pr'Nanetovh, Matavun 8

Ura: 19.00

Kras je območje z velikim številom pomembnih arheoloških najdišč iz različnih obdobij. Nekatera izmed njih so pomembna celo v evropskem in svetovnem merilu. Kljub temu pa je ta dediščina še vedno zapostavljena tako v zavedanju njenega pomena, še bolj pa v primerni, trajnostni rabi te dediščine v turistični ponudbi Krasa. Še danes najbolj viden ostanek v prostoru so gradišča, in zato svetilniki zavedanja te dediščine tako med prebivalci, kot med obiskovalci. Prav zato bomo z zanimivimi sogovorniki predstavili različne uporabne vidike trajnostnih pristopov prepletanja arheološke, nesnovne in naravne dediščine gradišč v različnih nastajajočih in obstoječih produktih turistične ponudbe.V pogovoru bodo sodelovali doc. dr. Katja Hrobat Virloget (Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanisticne študije, projekt Mitski park Rodik), Astrid Prašnikar (projekt Kaštelir), dr. Maša Sakara Sucevic (Pokrajinski muzej Koper) in Goran Živec (Zavod Krasen Kras). Pogovor bo vodil Stojan Lipolt.

 

Sobota, 22. 9. 2018 - ZARADI SLABE VREMENSKE NAPOVEDI JE DOGODEK DANES ODPOVEDAN!RC Divača Vojko_fotografija

Jesensko lovsko poslanstvo

Lokacija: Laže (koča »Jelenje«)

Ura: 14.00–19.00

Sobotni dogodek v jesenskem ciklu Festivala kraška gmajna bo v ospredje postavil dediščino in kulturo lova, ki je usodno prepleten s kraško gmajno. Naravna raznovrstnost tega območja in stik kraškega človeka z gozdom sta stkala bogato zgodovino lova tudi na Krasu. Spoznavanju tega dela Krasa in njegove dediščine bo služilo popoldansko druženje v gozdu, kjer se bo pobližje spoznalo lovsko kulturo in doživetje lova v naravi skozi organizirani pohod po gozdu. Na pohodu skozi gozd se bo pod vodstvom lovskih vodnikov spoznalo delo lovcev, torej priprava krmišča, sledenje in opazovanje divjadi, ogled lovske preže, prikaz jelenovega rukanja, iskanje stečin, ekologija gozda itd. V sklopu dogodka se bo tudi pripravilo jesenske jedi, ki temeljijo na divjačini in gozdnih jesenskih plodovih. Za lep zaključek bodo poskrbela lovska umetniška društva. Poleg glavnih organizatorjev bosta na dogodku sodelovala Lovska družina Senožeče in Kulturno društvo Pepca Čehovin Tatjana iz Senožeč.

Sodelujoči pri izvedbi: LD Senožeče, Brkinsko Kraška zveza Lovskih družin, KUD Pepca ČehovinTatjana Senožeče, Razvojni center Divača.

Prijave in informacije: turizem@divaca.info.

 

Nedelja, 23. 9. 2018

Pohod od gradišča do gradiščaPohod

Lokacija: Zbirno mesto na koncu vasi Zavrhek

Ura: 9.00–14.00

Odkrivanje gradišč v Vremski dolini je skupaj s TKŠD Urbanščica in z društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Kras porok za pustolovščino. Ta pohod osvetljuje pogled na te majhne bisere kraškega prostora. Poleg gradišč si bo na pohodu moč ogledati še ostale zaklade kulturne in naravne dediščine Vremske doline kot so soteska reke Reke, Škofeljski most, Dujčev mlin in ostalo. Pot bo vodila mimo znanih naravnih in kulturnih spomenikov Vremske doline do Matavuna. Pohod je dolg 8 km in je lažje težavnosti. Vodnik na pohodu bo Mirjam Frankovič Franetič. V Parku Škocjanske jame bo na ogled več muzejskih zbirk, čisto na koncu pa sledi malica v gostilni Mahnič. V primeru dežja pohod odpade.

Sodelujoči pri izvedbi: TKŠD Urbanščica, Društvo za zdravje srca in ožilja – podružnica za Kras, Mlekarna Beka Zavrhek, Park Škocjanske jame, Razvojni center Divača.

Prijave in informacije: turizem@divaca.info.

 

Petek, 28. 9. 2018: Večer metuljev

Spoznajmo nočne metulje Parka Škocjanske jame – opazovanje in predavanjeSvetlobna past za metulje

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr'Nanetovh, Matavun 8

Ura: 19.00–24.00

Kras je območje z eno najvišjih vrstnih pestrosti v Evropi. To velja tudi za metulje. V Sloveniji živi okrog 200 vrst dnevnih metuljev in več kot 3000 vrst nočnih. Prav nočnim metuljem bo posvečen celoten večer. Na predavanju nam bodo strokovnjaki Centra za kartografijo favne in flore predstavili to zanimivo skupino žuželk, izvedeli bomo zanimivosti iz življenja nočnih metuljev, spoznali kakšna je njihova ogroženost, pa tudi zakaj jih tako zelo privlači svetloba. Predavanju bo sledil sprehod na bližnje travnike, kjer bomo na svetlobne pasti privabljali metulje, jih opazovali ter od blizu spoznavali. Opazovanje nočnih metuljev je že zaradi atraktivnih svetlobnih pasti posebno nočno doživetje.

 

Sobota, 29. 9. 2018: Gobarski dan na Kraški gmajni

Spoznajmo gobe v Parku Škocjanske jame – pohodGobice na drevesnem štoru

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr'Nanetovh, Matavun 8

Ura: 10.00–13.00

Kras in še posebno Brkini sta zelo pestri območji tudi iz vidika množičnosti vrst gliv, ki tu uspevajo. V sklopu tridnevnega gobarskega dogodka se bomo v spremstvu izkušenih poznavalcev gob najprej podali na teren v širšo okolico Parka Škocjanske jame, nabirali gobe in uživali v lepotah jesenske pokrajine. Spoznali bomo rastišča, ki so najprimernejša za uspevanje gob, se naučili prepoznati nekatere vrste gob ter se poučili o pravilnem načinu nabiranja gob in o zakonskih omejitvah, ki jih je potrebno pri tem upoštevati.

Prijave in informacije: psj.info@psj.gov.si, 05 70 82 144, število mest je omejeno.

 

Spoznajmo gobe v Parku Škocjanske jame – določevanje nabranih gobRazstava gob

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr'Nanetovh, Matavun 8

Ura: 13.00–17.00

Skupaj s priznanim strokovnjakom in izkušenim gobarjem mag. Gabrijelom Seljakom s sodelavci bomo določili na gobarskem pohodu najdene gobe in jih uvrstil na razstavo. Vabimo pa tudi vse gobarske navdušence, da na določevanje in razstavo prinesejo gobe, ki so jih nabrali sami. Razstava bo tako še pestrejša in bolj poučna.

Prijave in informacije: psj.info@psj.gov.si, 05 70 82 144, število mest je omejeno.

 

Gobe v kulinariki – kuharska delavnicaGobe

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr'Nanetovh, Matavun 8

Ura: 13.00–16.00

Na kuharski delavnici bomo nekatere na pohodu nabrane vrste gob vpletli v pravo jesensko kulinarično doživetje. Kuharsko delavnico bo vodil Rihard Baša, kuhar z več kot 30-letnimi izkušnjami. Rihard Baša je pravi poznavalec lokalne in tradicionalne kuhinje, avtor različnih delavnic in izobraževanj na temo lokalne kulinarike ter odličen poznavalec gob našega območja. Spoznali bomo katere gobe so najboljše na krožniku ter se naučili, katere so najprimernejše za posamezno jed in na kaj moramo biti pozorni pri kuhanju z gobami. Pripravili bomo nekaj okusnih jedi na starem štedilniku na drva v kuhinji Nanetove domačije in uživali v okusih jesenske gmajne.

Prijave in informacije: psj.info@psj.gov.si, 05 70 82 144, število mest je omejeno.

 

Spoznajmo gobe v Parku Škocjanske jame – razstava in predavanjeRazstava gob

Lokacija: Park Škocjanske jame, Promocijsko kongresni center Pr'Nanetovh, Matavun 8

Ura: 17.00

Kras in še posebno Brkini sta zelo pestri območji tudi z vidika množičnosti vrst gliv, ki tu uspevajo. Na pregledni razstavi bomo predstavili vrste gob, ki uspevajo na našem območju. Pod vodstvom priznanega strokovnjaka in izkušenega gobarja mag. Gabrijela Seljaka bomo na razstavi izvedeli marsikatero zanimivost o posamezni gobi, opozoril pa nas bo tudi na podobnosti in razlike med nekaterimi laičnem očesu podobnimi vrstami. Razstava bo odprta tudi v nedeljo, 30. 9., med 11.30 in 19.30, in v ponedeljek, 1. 10., med 8.00 in 16.00.

 

Nedelja, 30. 9. 2018: Arheologija in mitsko izročilo

Arheološko najdišče in mitski park Ajdovščina nad Rodikom - pohodmitski park

Lokacija: Rodik

Ura: 10.00–13.00

Rodik je zaradi svoje bogate arheološke preteklosti in bogatega izročila, ki sega več stoletji v preteklost v predslovanski in predkrščanski čas, že pred stoletji pritegnil zanimanje arheologov in etnologov. Med vasjo in arheološkim najdiščem Ajdovščina nad Rodikom, ki velja za eno najbolje ohranjenih antičnih višinskih postojank, nastaja zanimiv mitski park. Na vodenem pohodu z doc. dr. Katjo Hrobat Virloget se bomo podali po mitski poti in odstirali skrivnosti preteklih obdobji.

Prijave in informacije: psj.info@psj.gov.si, 05 70 82 144, število mest je omejeno.

 

Sobota, 6. 10. 2018

Otvoritev Meseca kraške kuhinje 2018Mesec kraške kuhinje, Štanjel, Javni zavod Komenski Kras, foto Ana Rojc (82)

Lokacija: Grad Štanjel

Ura: 12.00–18.00

Če ste po duši radovedni in uživate v drugačnih kulinaričnih izkušnjah, potem je odprtje Meseca kraške kuhinje prava izbira. Grajsko dvorišče v Štanjelu se bo prelevilo v kuhinjo na prostem, sodelujoči gostinci Meseca kraške kuhinje pa bodo pripravili in vam v pokušino ponudili jedi, s katerimi vas bodo razvajali in navduševali tja do 4. novembra.

Program od 12.00 do 18.00:

 • Predstavitev gostincev in pokušina jedi Meseca kraške kuhinje ter vin na grajskem dvorišču
 • Umetniška tržnica ter tržnica pridelkov in izdelkov s Krasa
 • Vodeni ogledi Štanjela in Ferrarijevega vrta ob 13. in 15. uri v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku
 • Razstava gob Gobarskega društva Sežana
 • Kuhanje v živo s slovenskim kuharskim mojstrom Igorjem Jagodicem

 

 

Sobota, 6. 10. 2018

Voden ogled: Štanjel – voden ogled najdišča s predstavitvijo rezultatov arheoloških raziskav v zadnjih dvajsetih letihŠtanjel panorama

Lokacija: Štanjel

Ura: 15.00

Številne najdbe iz prazgodovine in rimskega obdobja potrjujejo na območju starega dela Štanjela utrjeno postojanko, od koder je bilo mogoče obvladovati večji del Komenskega Krasa in prehode po dolini Raše in Branice na vzhodu in severu. Med vodenim ogledom po Štanjelu bodo predstavljene nekatere  lokacije, kjer so bili ugotovljeni ostanki prazgodovinske in rimske poselitve. Prav tako se bomo povzpeli do ruševin stolpa na Gledanici, od koder se odpira čudovit razgled na okolico. Vodi Patricija Bratina, dipl. univ. arheologinja, ZVKDS OE Nova Gorica.

Zborno mesto: TIC Štanjel (na grajskem dvorišču)

Sobota, 6. 10. 2018

!ODPOVEDANO!I zlet: Kolesarski izlet v jesenskih barvahS kolesom po Krasu 10-2008, arhiv TIC Sežana

Izhodišče: TIC Štanjel, Štanjel 1a

Ura: 10.00–14.00

Cena: 20,00 EUR / osebo

Dolžina: približno 4 ure oz. 22 km

Število oseb: od 4 do 20 oseb

Nezahtevna pot, ki nas bo iz srednjeveškega Štanjel vodila po urejenih kolovozih skozi manjše kraške vasice, je pisana na kožo rekreativnim kolesarjem. Jesensko obarvani ruj in škrlatno morje vinogradov, kali, suhi zidovi, pastirske hiške in prostrana suha kraška travišča nam bodo odprla pogled v svet navdiha Lojzeta Spacala in njegovih grafik. Izlet bomo zaključili na kulinarični prireditvi Meseca kraške kuhinje na grajskem dvorišču grada Štanjel.

Izlet vključuje: lokalno turistično vodenje, kupon za pijačo in hrano na kulinarični prireditvi, vstopnino v Galerijo Lojzeta Spacala in kraško hišo.

Obvezne predhodne prijave do 4. 10. 2018.

Prijave in informacije: TIC Štanjel, 05 769 00 56, tic@stanjel.eu.

 

Sobota, 6. 10. 2018

Delavnica: Po Spacalovih stopinjah – odtisnem svojo grafikoLojze Spacal pri delu

Lokacija: Štanjel, Grajžarjeva galerija

Ura: 10:00, trajanje: 3–4 ure (odvisno od velikosti matrice za grafični odtis)

Cena: 30,00 EUR (vključena brošura in material za delo)

Primerno za: 7., 8. in 9. razred osnovne šole ter odrasle

Delavnica se v prvem delu izvaja kot samostojen sprehod skozi Štanjel, ki vas popelje v Spacalov svet površin, struktur in simbolike. Posebnosti kraškega urbanizma in arhitekture si ogledate ob pomoči brošure, ki vas vodi do odkrivanja detajlov na različnih prizoriščih, obenem pa spodbudi lastno ustvarjalnost. Ob zaključku sprehoda po Štanjelu boste bogatejši za marsikatero informacijo o kamnoseških in drugih elementih kraškega urbanega prostora. Istočasno boste s kopico gradiva vstopili v Grajžarjev atelje, pripravljeni na izdelavo matrice iz linoleja za tisk lastnega barvnega linoreza. Nastalo grafiko lahko odtisnete v nekaj izvodih in odnesete s seboj. Delavnico vodi mag. Vlasta Markočič, prof. lik. umetnosti.

Prijave in informacije: obvezne prijave do 4. 10. 2018 na vlasta.markocic@gmail.com.

 

Nedelja, 7. 10. 2018

Predstavitev Zavoda Krasen Kras in gradišča Debela grižaArhiv Društvo Debela Griža

Lokacija: Gradišče Debela Griža na Volčjem Gradu

Ura: 14.00

Predstavitev zavoda Krasen Kras in preteklih strokovnih dejavnosti (razstave, zbornik, itd.). Predstavitev gradišča Debela griža in rezultatov neinvazivnih arheoloških raziskav, opravljenih na področju gradišča v poletju 2018. Vodi Goran Živec.

Prijave in informacije: Zavod Krasen Kras, goran.zivec@krasenkras.eu.

 

Sobota, 13. 10. 2018

 !ODPOVEDANO! Lov za izgubljeno posodo in odkrivanje skrivnosti prazgodovinskega ljudstvaLončena posoda, Photo Stuart Bedford

Lokacija: Sežana

Ura: 9.00–12.00

Podajte se na raziskovanje skrivnosti prazgodovinskega ljudstva, ki je pred 3500 leti živelo na vrhu sežanskega hriba Tabor. Vas zanima, kako se je ljudstvo zavarovalo pred sovražniki in kako so živeli v naselju? Da bi razvozlali skrivnosti ljudstva, bomo morali poiskati delce izgubljene lončene posode, ki jo je ljudstvo pustilo za seboj. Ob koncu sledi ustvarjalna delavnica. Dogodek je namenjen družinam z otroki.

Sodelujoči pri izvedbi: Zavod Dobra pot in MC Podlaga.

Prijave in informacije: do 11. 10. 2018 na tic.sezana@visitkras.info, 05 731 01 28, TIC Sežana.

 

Nedelja, 14. 10. 2018

Najlepše barve in okusi jeseni v LipiciKobilarna Lipica, foto Gabriele Boiselle

Lokacija: Kobilarna Lipica

Ura: 11.00–12.30

Cena:

 • odrasli: 5 EUR / osebo
 • otroci (5–18 let): 3 EUR / osebo
 • otroci (0–5 let): 1 EUR / osebo

Vabljeni na prvi jesenski sprehod po posestvu Kobilarne Lipica s kulinaričnimi doživetji Krasa. Prva priložnost za odkrivanje produktov izbranih lokalnih pridelovalcev s slovenskega in tržaškega Krasa bo v degustacijskem prostoru in butični prodajalni KARSolicious, v samem središču lipiškega posestva.

Čaka vas doživetje Lipice in najboljšega, kar Kras ponuja jeseni: srečanje z belimi lipicanci in sprehod po neokrnjeni naravi, vse do spodmola, ki pripoveduje o skrivnostni preteklosti Krasa, ter razvajanje brbončic in degustacija kraških vin na izbranih točkah vodenega pohoda.

Iz središča Lipice bo pot vodila do razgledne točke, od koder se odpira pogled na Kras jeseni. Kmalu za tem se bo približala neokrnjeni naravi lipiškega posestva, pohodnike popeljala med bore in ruj ter do suhih zidov, ki obdajajo edinstveno lipiško krajino, vse do skrivnostnega spodmola, edinstvene arheološke točke na lipiškem posestvu.

Da bo druženje še posebno prijetno, bodo poskrbele točke, ki bodo vabile k odkrivanju okusov Krasa. Teran in kraški pršut sta prva ambasadorja kraške pokrajine, kulinarika krajev, ki obkrožajo Lipico, pa je bogata z okusi in bo obiskovalcem razkrila še veliko več.

Prijave in informacije: 05 7391 696, info@lipica.org.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontakti

 • TIC Štanjel, 05 769 00 56
 • Razvojni center Divača, 05 769 00 56
 • TIC Sežana, 05 731 01 28
 • Park Škocjanske jame, 05 708 21 10
 • Kobilarna Lipica, 05 7391 696

Organizatorji si pridružujejo pravico do spremembe programa. Udeležba na pohodih in delavnicah je na lastno odgovornost.

info@visitkras.info

www.visitkras.si/festivalkraskagmajna

Foto: arhiv organizatorjev in partnerjev.

Organizatorji: Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Razvojni center Divača, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Javni zavod Kobilarna Lipica, Zavod Jerbas.


 

Rezervacije