Mesec kraške kuhinje

MKK 2019

Mesec kraške kuhinje s svojo dolgoletno tradicijo bogati jesensko ponudbo na Krasu ter vabi obiskovalce, da se poleg lepot narave naužijejo tudi kulinaričnih dobrot, ki jih ponuja bogata kraška kuhinja.

Vsako jesen kraški gostinci vabijo s tematsko pripravljenimi jedmi, ki jih združujejo s prvovrstnimi kraškimi vini. V času meseca kraške kuhinje potekajo številni tematski kulinarični večeri, kjer gostje na kulinaričnih popotovanjih spoznavajo izbrane jedi in vina.

Gobe

Jesen je čas, ko v kleteh že brbota mošt in se počasi spreminja v vino ter ko so shrambe polne pridelkov in shrankov. A jesen je tudi čas, ko nas narava še zadnjič bogato obdari, kot bi se nam želela opravičiti za počitek, ki si ga bo privoščila pozimi. Prav zaradi pomanjkanja vode in bogate rodovitne zemlje je Kraševec od nekdaj znal prisluhniti naravi, njene plodove pa je še toliko bolj cenil. V Mesecu kraške kuhinje, ki letos praznuje že 23 let, vas bo 10 kraških gostincev z izbranimi meniji in jedmi popeljalo v svet jesenskih dobrot Krasa, katerih rdeča nit so gobe, ki v tem letnem času pokukajo na površje in nas spomnijo, da je narava vedno živa.

MKK 2019

__________________________________________________________________________________

Program 2018

Če ste po duši radovedni in uživate v drugačnih kulinaričnih izkušnjah, potem je odprtje Meseca kraške kuhinje prava izbira. Grajsko dvorišče v Štanjelu se bo v soboto, 6. oktobra 2018, od 12. ure dalje, prelevilo v kuhinjo na prostem, sodelujoči gostinci Meseca kraške kuhinje bodo pripravili in vam v pokušino ponudili jedi, s katerimi vas bodo v okviru letošnje izdaje razvajali in navduševali. Bogato kulinarično ponudbo jedi ter vin bo spremljal pester spremljevalni program, ves čas dogodka bo potekala umetniška tržnica in tržnica kraških pridelkov in izdelkov, obiskovalci se bodo lahko podali na voden ogled Štanjela in Ferrarijevega vrta, ogledali razstavo gob Gobarskega društva Sežana ter se udeležili kulinarične delavnice kuhanja v živo s slovenskim kuharskim mojstrom - chef Igor Jagodic.

Gostinski ponudniki napovedujejo Tematske večere: Večer z vinarjem Ivanom Kobalom iz Štanjela (5. oktober, Restavracija Okusi Krasa, Lipica) s pokušino penin, Vinsko kulinarični večer s SINKE - Siniša Vasiljević, Masterchef polfinalistom in vini vinarstva Štoka (25. oktober, Gostilna Skok, Štorje) ter Monokomedijo Čefurji Raus Aleksandra Rajkovića (26. oktober, Hiša Krasna, Lokev).

Sodelujoči gostinski ponudniki, ki vas bodo razvajali: Hiša posebne Sorte – Kodreti, Restavracija Okusi Krasa – Škibini (mejni prehod Lipica), Turistična kmetija Toncevi – Pedrovo, Hiša Krasna – Lokev, Restavracija Maestoso – Lipica, Gostilna Skok - Štorje, Izletniška kmetija Vanesa Čotar Jež – Gorjansko, Gostilna Kobjeglava, Bistro Grad Štanjel, Biodinamična kmetija pri Kamnarjevih – Volčji grad.

BROŠURA Z MENIJI 2018

Organizatorji: Društvo Planta v sodelovanju z Javnim zavodom Komenski Kras, Občino Komen, Občino Sežana, TIC Sežana, OOZ Sežana in Turistično zvezo Slovenije.

 

Doživite barvitost jeseni na Krasu z nami.

MKK 2018 kontakti

Rezervacije