Festival kraška gmajna

Kras, 6.–16. julij 2017; 28. september–1. oktober 2017

Festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki v ospredje postavlja kraško gmajno v vseh letnih časih – pomlad, poletje, jesen, zima. Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše.

V poletnem ciklu festivalskih dni, od 6. do 16. julija, se bodo odvijali različni tematski pohodi, kreativne delavnice ter strokovna predavanja. 

Prepričani smo, da boste v bogatem programu našli dogodek zanimiv za vas.

 

celoten program POLETJE PRAVA web.pdf

 

PROGRAM 6. – 16. JULIJ 2017

 

6. julij, četrtek 

ob 20.30, Park Škocjanske jame, Matavun, Promocijsko kongresni center Pr Nanetovh

Glasbeni večer pod murvamiELUM

V senci murv, na vrtu Nanetove domačije, bodo svoje delo predstavile članice Vokalne skupine Elum. Predstavile se bodo z ljudskimi pesmimi v lastni in malce modernejši izvedbi. Poslušalci pa bodo slišali tudi kakšno zabavno in pravo klasično zborovsko pesem.

 

8. julij, sobota 

ob 9.00, Dutovlje, Bunčetova domačija

Delavnica izdelovanja nakita iz volne marjetamalesic-nakit

Na delavnici bomo povezali ljudsko znanje in ročne spretnosti s pestrim rastlinskim svetom kraške gmajne. Delavnico bo vodila etnologinja in kulturna antropologinja, Marjeta Malešič. Delavnica bo trajala približno tri šolske ure.

Cena delavnice: 10,00 €/osebo (za otroke polovična cena)

Število mest je omejeno. Prijave zbiramo na telefonski številki: 05/731 10 128 ali preko e-maila tic.sezana@visitkras.info

 

 

11.00 – 18.00, Lipica, Kobilarna Lipica 

Ustvarjalnice & poniji na kraški gmajniLipica 3

Pridruži se sproščenim in zabavnim ustvarjalnicam za otroke  v lipiškem parku. Oblikuj svojega konjička, ustvarjaj z eko materiali in spoznaj nove počitniške prijatelje na kraški gmajni. Doživi delavnice s poniji in spoznaj simpatične konjičke, najboljše prijatelje otrok. Vstop v lipiški park bo prost, k ogledu Kobilarne Lipica vabi ves dan poseben popust. Ogled kobilarne: odrasli: 9 EUR, otroci 5-18 let: 5 EUR, mlajši od 5 let: 1 EUR.

 

od 17.00 dalje, Laže, domačija Lojtrnik

"Metulji na konju, metulji v zraku"past

na domačiji Lojtrnik v Lažah, v sodelovanju s Kosovelovo Knjižnico Sežana in Društvom za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije.
Druženje vključuje jahanje ponijev, uro pravljic, večerjo ob ognju v koči ter opazovanje nočnih metuljev.
Cena 10 EUR na osebo. Največje število udeležencev 20.

Prijave Nataša 031 632 432

Širši program na www.lojtrnik.si

 

9. julij, nedelja

ob 8.00, cesta Divača – Košana – Pivka, lovski vagon 

Pohod na Vremščico in degustacija ovčjega siraPohod po sledeh naravne

Poučen pohod s spoznavanjem travniškega cvetja in zavarovanih rastlin na Vremščici. Pri okrepčevalnici na Vremščici degustacija ovčjih sirov in skute. Cena degustacije 5 EUR. Pohod vodijo člani društva TKŠD Urbanšcica in Odbora za varstvo kulturne dediščine Biosfernega območja Kras (in porečja Reke).
Start ob 8.00 pri lovskem vagonu

Pohod vodijo planinska vodnica Mirjam F.Franetič, članica TKŠD Urbanščica in Sitka Tepeh iz Zavoda Dobra pot.

 

13. julij, četrtek

ob 20.00, Dutovlje, Bunčetova domačija

Predavanje: Prezrte čebele, dr. Andrej Gogalačebela

Čebele so kot opraševalke mnogih rastlin nepogrešljive za obstanek kopenskih življenjskih združb. Njihove prednice so bile ose, ki so živalski plen zamenjale za pelod in medičino s cvetov rastlin cvetnic. Rastline izločajo medičino v cvetovih prav zato, da bi privabile opraševalce, pelod pa je z beljakovinami bogata hrana, ki zadošča za razvoj čebeljega zaroda.

V Sloveniji smo doslej našli 564 vrst divjih čebel in posebej veliko raznovrstnost čebel smo ugotovili na Krasu. Večina vrst živi samotarsko. Vsaka samica sama pripravi gnezdo in poskrbi za hrano svojega potomstva. Čebele se razlikujejo po življenjskih navadah in prilagoditvah na svoje rastlinske gostiteljice. Velike so od 3 mm do 2 cm in pol, kolikor lahko merijo velike lesne čebele.

V zadnjih letih se zmanjšuje številčnost in raznovrstnost divjih čebel v Sloveniji. Nekatere nekoč pogoste vrste so izginile. Vzroki niso dobro poznani. Lahko gre za posledice neugodnih vremenskih razmer, izgubo primernih habitatov, širjenje bolezni in zajedavcev ali še kaj drugega.

 

14. julij, petek 

ob 18.00, Škocjan, Delezova domačija 

Spoznavanje življenja netopirjevNetopirji

Na Delezovi domačiji boste lahko s pomočjo eholokacije spoznali, kako se netopirji orientirajo. Vzporedno bo potekala tudi delavnica izdelave spominka netopirčka. Po predavanju bo sledil sprehod med netopirji z ultrazvočnim detektorjem.

 

 

 

15. julij, sobota

od 13.00 do 16.00, Škocjan, Jurjev skedenj

Izdelajte si trajnosten spominekDelavnica

Sodelujte na delavnici izdelave spominka iz Parka Škocjanske jame, s katero bomo obeležili mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj. Delavnico vodi Marjaliza Fajdiga.

 

 

 

 

od 13.00 do 16.00, Park Škocjanske jame, Betanja, Galerija Pr K'ščaki 

Razstava Moja sprehajalna pot

Uzrite delček narave parka skozi oko avtorice razstave, domačinke Darje Ivančič.

 

 

ob 19.30,  Pedrovo, na parkirišču 

Tematski pohod Večerni razgledi in zven gmajnePedrovo

Sprehodili se bomo po starodavnih poteh v okolici slikovite vasice Pedrovo, prisluhnili kakšno melodijo nam zvečer ponuja gmajna in spoznali kdo so ustvarjalci te melodije, uživali bomo v večernih razgledih na Kras, Tržiški zaliv, Vipavsko dolino, Trnovski gozd in Alpe. Ob povratku pa bomo uživali v degustaciji prigrizkov z gmajne na ekološki turistični kmetiji Toncevi. Pohod vodijo biologi Sara Cernich, Domen Stanič in Borut Kokalj. Cena 10 EUR.

Prijave: zavod.jerbas@gmail.com ali 040 480 124

 

 

16. julij, nedelja

ob 9.00, Dutovlje, Bunčetova domačija

Sobivanje gmajne in vinske trte na Krasu nekoč, danes in jutrivinograd

Kraško kulturno krajino pomembno sooblikujeta gmajna in vinogradi. V okolici Dutovelj je obojega še na pretek.
Pohod je nezahteven in primeren za vse starosti, kot tudi cele družine. Zaradi uporabe makadamskih poti in kolovozov so potrebni pohodni čevlji. Pohod bo trajal približno 3 ure. Na koncu poti sledi prijetno presenečenje.

Pohod bo vodil domačin Bogdan Macarol, licenciran turistični vodnik in poznavalec narave in zgodb povezanih s teranom.

Cena vodenega pohoda: 5€

 

ob 15.00, Galerija Lojzeta Spacala, Štanjel 

Voden ogled razstave Ohranimo čebele o čebelah in slovenskem čebelarstvuČebele

ter sprehod do novega Fabianijevega čebelnjaka z mag. Tito Porenta, avtorico razstave in kustosinjo Čebelarskega muzeja iz Radovljice, ter čebelarjem Jožefom Švagljem, pobudnikom obnove čebelnjaka in njegovim skrbnikom.

Vstopnina: odrasli 5 EUR, otroci 2 EUR

 

 

 

ob 17.00, pred Kobdiljskim stolpom v Štanjelu

Fotografska delavnica Čebela in medČebele 2

Vodi Marko Civardi, fotograf in snemalec, predsednik kluba Fotovideo Trst 80, s katerim bomo spoznavali posebnosti pri fotografiranju čebele in si skupaj ogledali razstavo 1. fotografskega natečaja Čebelarskega konzorcija za tržaško pokrajino v sodelovanju s Fotovideo Trst 80 na temo Čebela in med. 

Cena: delavnica z vodenim ogledom razstave 5 EUR

Predprijave in informacije: tic@stanjel.eu, 05 769 00 56

 

 

---

Rezervirajte si čas tudi za JESENSKI sklop dogodkov, ki bo potekal v mesecu SEPTEMBRU. 

Dodatne informacije: TIC Sežana, T: (0)5 731 01 28,  tic.sezana@visitkras.info  in  TIC Divača, 05 7310 941, 041 550 205,  tic@divaca.info, TIC Štanjel, T. (0)5 769 00 56, 041 383 986

info@visitkras.info

Medijski pokrovitelj: Radio Koper

---

Organizatorji si pridružujejo pravico do spremembe programa. Udeležba na pohodih in delavnicah je na lastno odgovornost.
Foto: arhiv organizatorjev in partnerjev ter Bogdan Macarol, Din Hajdarpašić

Organizatorji: Javni zavod Kobilarna Lipica, Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača, Zavod Jerbas. Partnerji: Vokalna skupina Elum, Marjeta Malešič, Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije, Domačija Lojtrnik, Kosovelova knjižnica Sežana, TKŠD Urbanščica, Odbor za varstvo kulturne dediščine Biosfernega območja Kras (in porečja Reke), dr. Andrej Gogala, Sara Cernich, Domen Stanič, Bogdan Macarol, Čebelarski muzej Radovljica, Marko Civadi - Fotovideo Trst 80, Primož Presetnik, Turistična kmetija Toncevi

Baner FKG poletje 2017

Rezervacije