si

Poti miru na Krasu

od 6 km do 15 km
3 do 6 ur
Zahtevnost

Zgovorne sledi prve svetovne vojne

Pred več kot sto leti se je znamenita Soška fronta usodno dotaknila tudi zahodnega dela Krasa. Danes so ob ohranjenih sledeh prve svetovne vojne speljane poučne poti miru. V bližini Lokvice, na razglednem hribu Cerje, stoji mogočen Pomnik miru, ki je posvečen braniteljem slovenske zemlje. Cerje si lahko izberete za izhodišče številnih poti, ki vas po slikoviti kraški gmajni popeljejo v raziskovanje zanimivih spomenikov, topniških položajev, jarkov, kavern in celo kraških jam, ki so jih vojaki uporabljali za svoja oporišča.

Poti miru, ki so razpredene iz Lokvice in Cerja, Temnice, Opatjega sela, Brestovice in Škrbine, so privlačne v vsakem letnem času. Očarala vas bo prelepa kraška pokrajina, razgledi s Cerja in kraškega roba pa vas bodo povsem navdušili. Na kraški planoti so poti manj zahtevne, vzpon na kraški rob in Trstelj pa zahteva nekaj več napora. Poti so povezane s potmi miru na italijanski strani meje, zato lahko svoj pohodniški izlet poljubno podaljšate.

Lokacija
Dolžina poti
od 6 km do 15 km
Trajanje
3 do 6 ur
Zahtevnost
delno zahtevna
Znamenitosti ob poti
  • jama Pečinka
  • Borojevićev kamniti stol
  • Pomnik miru na Cerju
Informacije
Turizem Miren–Kostanjevica

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se