si

Delavnica Iz zemlje v skledo

28. Maj 2021

V okviru aktivnosti projekta Kaštelir bo potekala delavnica Iz zemlje v skledo, na kateri se bo predstavil recept prazgodovinske jedi, ki je poustvarjena na podlagi arheoloških spoznanj o življenju v gradiščih - kaštelirjih. 

Delavnica bo potekala v ponedeljek, 31. maja ob 16.00 v Viteški dvorani v Štanjelu. Recept bo predstavilo društvo Planta in Simo Komel - chef Bistroja v Gradu Štanjel. Vabilo priloženo.

Na delavnici bomo predstavili enega pomembnejših projektnih dosežkov v okviru stebra trajnostni turizem in sicer  prazgodovinska jed in skledo, slednjo kot spominek in kot posodo za postrežbo jedi. Dosežek je plod strokovnih znanj in spoznanj - izhajajoč iz obeh stebrov našega  projekta - arheologije in botanike (etnobotanike). Prazgodovinsko skledo smo skupaj s strokovnjaki "sestavili" iz izgubljenih delčkov iz obdobja prazgodovine oz. delčkov, ki so jih našli arheologi ob izkopavanjih. Dodali smo ji manjkajoče delčke in elemente, da je primerna za uporabo v današnjem času. Prazgodovinsko jed, pa je na podlagi ugotovitev kaj  so ti naši predniki jedli in pili in kako so živeli, za današnji čas pripravilo Društvo Planta. Vse v skladu z našim sloganom projekta: "Iz sedanjosti v preteklost, za trajnostno prihodnost".

Na delavnici bodo svoje znanje z vami delili: 

  • Astrid Prašnikar, vodja projekta Kaštelir: Prazgodovinska gradišča/kaštelirji in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja;
  • Metka Dujc, Ekološka kmetija Brhanovi;
  • dr. Maša Sakara, muzejska svetovalka in arheologinja iz Pokrajinski muzej Koper;
  • dr. Jasna Fakin Bajec, etnologinja in zgodovinarka iz ZRC SAZU, Inštituta za kulturne in spominske študije;
  • Društvo Planta, ki skrbi za razvoj in promocijo kraške kulinarike.

Število mest, za spremljanje v živo, je omejeno. Zato prosimo za prijavo na stanjel@visitkras.info. Vsem ostalim, ki se v živo ne boste uspeli udeležiti, bo omogočeno spremljanje preko aplikacije ZOOM  - https://us02web.zoom.us/j/86211833019.
Veselimo se srečanja z vami.

Nazaj

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se