Žganja in likerji

"Če človek odpre le enemu človeku vrata, ki vodijo v kraj velikega veselja, ni njegovo življenje nepomembno, kajti oni drugi človek bo poklical druge ljudi za seboj." dr. Bogomir Magajna  

slivovecKras in Brkini stav dve pokrajini, ki v vseh letnih časih vabita ljubitelje narave, domačnosti in dobrih stvari. In ene izmed teh so tudi domača žganja in likerji. Skoraj ga ni domačina, ki ne bi po dobrem obroku svojemu obiskovalcu ponudil "enega za boljšo prebavo."

BRKINSKI SLIVOVEC Z ZAŠČITENO GEOGRAFSKO OZNAKO

Slive so iz Azije v Grčijo prinesli vojaki Aleksandra Velikega (v začetku 3. stol. pred n.št.), Rimljani so že imeli nasade v 1. stol.n.št. Slive imajo blago odvajalni učinek. Zato tudi slivovo žganje nam v zmernih količinah prijetno ogreje in pospešuje prebavo.

Slivivec

Brkini so že od nekdaj znani po svojem Brkinskem slivovcu. Je žganje z zaščitenim geografskim poreklom. Je prvovrstno domale žganje, pridelano iz domačih češpelj. Veliko pozornosti pridelovalci posvečajo proizvodnji, saj poteka po določenem tehnološkem postopku z destilacijo fermentirane drozge avtohtonih sort češpelj.

Žganjekuha je tudi prijeten družaben dogodek. Ob poskušanju žganja si izmenjujejo mnenja o letini, kakovosti sadja, fermentaciji drozge, o kotlu, primernosti drv,... Včasih je ob tem družabnem srečanju, tudi curek ubral svojo pot... Tako so nastajale nove izkušnje.

Za destilacijo se uporablja kotle iz bakra. Ti pa imajo sposobnost umiljanja nnekaterih v dozgi prisotnih kislin. Uporabljajo se kotli velikosti 80 do 100litrov.

kotelBrkinski slivovec je res nekaj posebnega. Brkinska češplja je najbolj razširjeno sadno drevo. Raste kot samosevec  - divje in tudi kot gojena cepljena sorta. Prijajo ji globoka do srednje globoka flišna tla. Ta so značilna za Brkine. Ker je teren različno razgiban, imajo ti tudi različno sončno obsevanje, zato tudi različno razporeditev in količino letnih temperatur. Razlika se kaže tudi v padavinah, ter cirkulaciji zraka. Vse te značilnosti pa se odražajo v okusu brkinske češpe.

 

KRAŠKI BRINJEVEC Z ZAŠČITENO GEOGRAFSKO OZNAKO

Posebnež med žganji je znameniti kraški brinjevec skuhan iz maceriranih brinjevih jagod. Brinjevec spada med kakovostno žganje in ga uporabljamo v zdravilne namene. Zaradi njegove posebnosti in tradicije pridelave smo leta 2003 dosegli, da je tudi Kraški brinjevec zaščiten z označbo geografskega porekla, kjer so določeni pogoji za njegovo uporabo. Za to žganje je značilno, da dobi svojo harmoničnost in polnost okusa šele po šestmesečnem zorenju. 

Brinjeve jagode so prijetnega in aromatičnega vonja ter sladkastega in smolastega okusa. Ljudje jih že tisočletja uporabljajo kot vsestransko zdravilno sredstvo. Glavna učinkovina jagod je eterično olje. Po eni strani bistveno izboljšuje prekrvavitev sluznic in tkiva v telesu, po drugi strani pa pospešuje delovanje telesnih žlez. Čaj iz brinjevih jagod krepi prebavo, učinkuje proti vnetjem pljuč in dihalnih poti, pospešuje delovanje ledvic in tako pomaga pri revmatičnih obolenjih ter spodbuja prekrvavitev trebušne votline. Brinjeve jagode uporabljamo tudi za pripravo brinovega olja, ki ga uporabljamo pri kožnih boleznih, pri prehladu pa se priporoča kot sredstvo za inhalacijo. Skratka, pomaga pri marsikateri težavi.

Na drugi strani imamo oplemenitena žganja – likerje, ki vsebujejo veliko nižjo vsebnost alkohola. Vzbujajo nam prijetno harmonijo okusov in jih lahko pridelamo iz različnih vrst sadja in plodov. Najbolj ponosni smo na orehov in teranov liker pripravljen iz slovitega vina teran.

 

Za pomoč pri oblikovanju popolnega doživetja, se lahko obrnete na naše Turistično informacijske centre. Z veseljem vam bomo svetovali ali pripravili ponudbo po vaši meri!

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: 

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


9+8=

Rezervacije