Žganja in likerji

Ponudba šilca žganja za dobro počutje in prebavo je stara gostinska navada. Posamezni gospodarji na Krasu običajno kuhajo žganje iz grozdnih tropin ali brinovih jagod, medtem ko so v Brkinih bolj poznani po slivovem žganju. 

Brkinski slivovec, žganje z zaščitenim geografskim poreklom, sodi med prvovrstno domače žganje, pridobljeno iz domačih brkinskih češpelj. Seveda pa je treba veliko pozornosti posvetiti pripravi drozge in pozneje sami destilaciji, kajti le tako dobimo žganje odličnega okusa in arome. Kot v preteklosti se Brkinci lahko tudi danes pohvalijo s kakovostnim brkinskim slivovcem, saj dosegajo na tekmovanjih odlične rezultate. Treba ga je poskusiti, pa še pokvari se ne, saj pravijo, da žganje pri pravilnem skladiščenju štirideset let pridobiva kakovost, po štiridesetih pa nič ne zgubi.

Posebnež med žganji je znameniti kraški brinjevec skuhan iz maceriranih brinjevih jagod. Brinjevec spada med kakovostno žganje in ga uporabljamo v zdravilne namene. Zaradi njegove posebnosti in tradicije pridelave smo leta 2003 dosegli, da je tudi Kraški brinjevec zaščiten z označbo geografskega porekla, kjer so določeni pogoji za njegovo uporabo. Za to žganje je značilno, da dobi svojo harmoničnost in polnost okusa šele po šestmesečnem zorenju. 

Brinjeve jagode so prijetnega in aromatičnega vonja ter sladkastega in smolastega okusa. Ljudje jih že tisočletja uporabljajo kot vsestransko zdravilno sredstvo. Glavna učinkovina jagod je eterično olje. Po eni strani bistveno izboljšuje prekrvavitev sluznic in tkiva v telesu, po drugi strani pa pospešuje delovanje telesnih žlez. Čaj iz brinjevih jagod krepi prebavo, učinkuje proti vnetjem pljuč in dihalnih poti, pospešuje delovanje ledvic in tako pomaga pri revmatičnih obolenjih ter spodbuja prekrvavitev trebušne votline. Brinjeve jagode uporabljamo tudi za pripravo brinovega olja, ki ga uporabljamo pri kožnih boleznih, pri prehladu pa se priporoča kot sredstvo za inhalacijo. Skratka, pomaga pri marsikateri težavi.

Na drugi strani imamo oplemenitena žganja – likerje, ki vsebujejo veliko nižjo vsebnost alkohola. Vzbujajo nam prijetno harmonijo okusov in jih lahko pridelamo iz različnih vrst sadja in plodov. Najbolj ponosni smo na orehov in teranov liker pripravljen iz slovitega vina teran.

 

Za pomoč pri oblikovanju popolnega doživetja, se lahko obrnete na naše Turistično informacijske centre. Z veseljem vam bomo svetovali ali pripravili ponudbo po vaši meri!

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: 

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


2+8=

Rezervacije