Vinorodni okoliš Kras

Kljub podnebju in kamniti pokrajini, se je kraški človek navadil živeti v sožitju z naravo. Navadil se je pridelovati odlična in kakovostna vina, ki nosijo dobro ime v širni svet. Svoja odlična vina hrani v svetiščih - HRAMIH. Hrami so vinske kleti, ki vsakega obiskovalca očarajo. Ne pustijo te ravnodušnega. Izdelani so iz kamnitih jert, kamenja obdelanega na roke. Delovna kraška roka jim je  podarila toplino duše in srca.  Včasih so vklesani v živo skalo.  Enim je mati narava podarila kraške jame, drugi so posebni zaradi svoje velikosti ali pa iz kamna sezidanih sten.    

Legenda kako so Kraševci dobili teran:  vinska klet 3                     

V davnih časih, ko je Bog še hodil po svetu in opazoval življenje, ki ga je ustvaril je prišel na Kras. S seboj je nosil malico, da ne bi bil lačen. Seveda je bila malica dobra - pršut. Kraševci pa so bili bolj lačni kot siti, saj je bila njihova zemlja skopa. Ko je bog nekega dne zaspal, so mu ukradli pršut. Okradeni Bog ja Kraševce kaznoval. Vse reke so presahnile. Kraševci naj bi ostali za večno žejni, saj je bil pršut precej slan. Hudič, ki vedno nagaja Bogu mu je ponagajal tudi tokrat in Kraševcem dal dobro vino - teran. Tako sta dobroti pršut in teran postali značilnosti Krasa. (pripravila: dr. Jasna Fakin Bajec)

 

TERAN

REFOŠK  lep 2012Glavna vinska sorta, ki jo kraševci gojijo je sorta refošk. Ta je zasajena v 80% na izrazitih vinogradniških legah. Iz njega se prideluje rdeče vino, ki  slovi po imenu TERAN - vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem (PTP). To vino je posebno, saj je pridelano na sloviti rdeči zemlji -  jerini, jerovici. Vsem znana z imenom terra rossa. Ta vsebuje različne minerale, železo, ter ostale snovi, ki blagodejno vplivajo na človeški organizem.

 

Zato ga številni zdravniki priporočajo, da se kozarec vina uživa ob jedi. Vino vsebuje značilno višjo vsebnost polifenolov v primerjavi z dugimi vini. Visoka vsebnost naravnih antioksidantov, pa je deloma posledica tradicionalnih metod pridelave terana PTP.

Vino teran ima značilno intenzivno rdečo barvo. Skoraj črno, bi lahko rekli.

Po okusu je poln, bogat, s sadno cvetlico po gozdnih sadežih. Vsebuje zmerno alkoholno stopnjo. Za to vino so značile nekoliko višje skupne kisline in mlečne kisline. Ta zadnja pa daje vinu še žametno mehkobo.

Teran je mlado, polno vino. S staranjem se njegove značilnosti popolnoma spremenijo, ter tako približajo svetovnim rdečim vinom.pršut na stojalu

Takšno vino -  nosi ime TERANTON. Maceracija traja dlje časa, do 6 mesecev. Vino zori v lesenih sodih. Teranton je harmonično in polno vino, z intenzivnim, obstojnim, elegantnim in plemenitim okusom.


Iz terana se lahko pripravi tudi TERANOV LIKER. Danes imajo tega že vsi vinarji v ponudbi. Teranov liker PTP je le tisti, ki upošteva tradicijo in je odlične kakovosti.Teran postrežemo k kraškemu pršutu, poda se k divjačini, pikantnim sirom, suhomesnim izdelkom, ter rdečemu mesu. Strežemo ga pri sobni temperaturi, nekje med 14-16 °C.

 


IMG_8830

 

 


  Teranov liker se odlično prilega k sladicam,    
  gozdnim sadežem, slivovim njokom, štrukljom,...
 

 

VITOVSKA GRGANJA ALI VITOVSKA

VITOVSKA GRGANJAVino se prideluje iz stare avtohtone trte. Ta postaja zadnja leta čedale bolj prepoznavna med ljubiteljih belih vin. Je belo, suho vino. S svežim vonjem po sadju in belim cvetjem. Vino je poživljajoče, primerno za pitje tudi izven obroka. Ima blag okus manjdljev.Gre za elegantno vino, z zmerno stopnjo alkohola. 

 

 

Šparglji, Kras

 

 

 

 

 

 

Vitovsko serviramo v kombinaciji z lahkimi jedmi, kot so testenine, ribe, morski sadeži, belo meso  ter zelenjava. Odlično se poda tudi k jedem iz špargljev. Serviramo ga ohlajenega med 10-12 °C.

MALVAZIJA 1 – kopija

MALVAZIJA

Tudi ta sorta vina, ki je razširjena v Sredozemlju odlično uspeva na kraških tleh. Gre za vino slamnato-rumene barve, z zelenimi odtenki. Njen vonj nas spomni na cvetove akacije, eksotičo sadje ali celo bel poper.

 

 

 

 

 

 

 

Sindi_Stor_sir (18) Vino ima prijetno kislino, z zmernim alkoholom, ter    intenzivnim okusom. Ponudimo ga k svežim ribam,    rižotam, belemu mesu in svežemu siru, pri temperaturi med 10-12 °C.

 

 

 

 

Poleg terana, vitovske in mavazije, so najbolj pogosta vina, ki jih najdete pri naših pridelovalcih še: Chardonnay, sauvignon, merlot in cabernet sauvignon.

red_wine_pouring

 

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: 

 

 

OSMICE 2018.pdf

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


8+3=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije