Vinorodni okoliš Kras

Sprehodite se med vinogradi, obiščite vinske kleti in gastronomske prireditve, pustite se razvajati prepletu okusov.

Vinorodni okoliš Kras, ki se deli na podokoliš Kraška planota in Vrhe, obsega preko 650 ha vinogradov, katere obdeluje skoraj 900 vinogradnikov. Na Kraški planoti raste vinska trta na rdečerjavih tleh z imenom jerina, jerovica ali terra rossa, vinogradi pa se razprostirajo predvsem na apnenčastih tleh. Trta refošk zastopa 75% vseh sort, med dovoljene sorte pa spadajo še malvazija, vitovska grganja, chardonnay, sauvignon, beli pinot, sivi pinot, merlot in cabernet sauvignon. 

Teran je avtohtono slovensko vino, zaščiteno s prizanim tradicionalnim poimenovanjem teran(skrajšano PTP), pridelano na Kraški planoti iz sorte refošk. Prepoznamo ga po oznaki "teran PTP", kjer je kakovost še posebej poudarjena pa "izbrani teran PTP". Njegove odlike se kažejo v intenzivni temno rubinasti rdeči barvi, v svojevrstni sadni cvetici po gozdnih sadežih, polnosti okusa, večjem deležu mlečne kisline kot pri drugih vinih in visokem ekstraktu. Teran je mlado polno vino, s staranjem pa se njegove značilnosti popolnoma spremenijo in približajo svetovnim rdečim vinom, tako vino nosi ime teranton. Teran PTP dosega zmerno alkoholno stopnjo, zanj so značilne nekoliko višje skupne kisline in mlečna kislina, ki daje vinu žametno mehkobo. Vino ima značilno višjo vsebnost polifenolov. Zdravilnost mu pripisujejo tudi zato, ker v primerjavi z drugimi rdečimi vini v povprečju vsebujejo več polifenolov. 

Teran PTP je suho vino, ki se tradicionalno druži s kraškim pršutom. Ponudimo ga predvsem k močnim in začinjenim sirom, salami, panceti, rdečemu mesu, divjačini, pri sobni temperaturi; v kraški kuhinji pa se pogosto uporablja kot dodatek jedem v raznih omakah, polivkah. Prav iz tradicionalne kraške kuhinje izvira tudi Teranov liker PTP. To je sladko aromatizirano vino, pripravljeno po starem kraškem receptu iz vina Teran. Primeren je kot samostojna pijača ali kot dodatek sladicam, štrukljem, orehovi potici... Ponudi se ohlajenega.

Vitovska grganja ali vitovska je stara avtohtona trta, ki daje belo vino, suho, s svežim vonjem po sadju in belim cvetjem. Poživljajoče vino, primerno za pitje tudi izven obroka, z blagim okusom mandljev. Vitovsko ponudimo v kombinaciji z lahkimi jedmi, kot so testenine, ribe, morski sadeži, belo meso ter zelenjava, ohlajeno na 12°C.

Malvazija je sorta, razširjena v Sredozemlju, ki na kraški zemlji odlično uspeva, daje vino slamnato-rumene barve z zelenimi odtenki, njen vonj prikrade v spomin cvetove akacije, eksotično sadje ali celo bel poper, vino s prijetno kislino, zmernim alkoholom in intenzivnim okusom. Malvazijo ponudimo k ribam, rižotam, belemu mesu in svežim sirom, ohlajeno na 12°C.

Kraška vinska cesta, z vini prijetne kisline, nudi odlično osnovo za nastanek vrhunskih penin. Postopek pridobivanja penine in vina iz katerih se izdelujejo so različna, skupna jim je svežina, ki odlikuje kraška vina. Penine se delijo na Rdeče kraške penine in Bele kraške penine.

 

Za pomoč pri oblikovanju popolnega vinskega doživetja, se lahko obrnete na naše Turistično informacijske centre. Z veseljem vam bomo svetovali ali pripravili ponudbo po vaši meri!

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


6+7=

Rezervacije