Suhe mesnine

Kraška burja je skrivni recept, da so kraški suhomesni izdelki tako okusni, tako drugačni. 

Le pršut, ki gre skozi postopek suhega soljenja, dolgotrajnega sušenja in zorenja, tako kot tradicija veli, lahko pridobi oznako geografskega porekla. Nič manj edinstveni niso ostali suhomesni izdelki, med katerimi tudi Kraška panceta in Kraški zašinek nosita zaščito geografskega porekla, kar zagotavlja da tradicionalne metode ne gredo v pozabo. 

Zaščita geografske označbe za Kraške mesnine temelji na ugodnem podnebju, kraški kulturi, tradiciji, izvirnem znanju in spretnosti proizvajalcev. Kraševci skrbijo za verodostojno ohranjanje tradicije suhega soljenja ter dolgotrajnega sušenja in zorenja. Kraške mesnine predstavljajo gastronomsko kulturo Krasa. 

Dišeč rožnato rdeč kraški pršut je po kakovosti med suhimi mesninami nedvomno na prvem mestu. Po zunanjem videzu je podoben pršutom iz drugih sredozemskih dežel. Med suhimi mesninami ima pršut najizrazitejši vonj in okus. Ko ga zaužijemo ostane spomin na prijeten vonj in aromo zrelega mesa. Ko gostom postrežemo s pršutom, jih počastimo in jim izkažemo pozornost.

Za kraško panceto se uporablja mesnata slanina. Mesnati deli so enakomerne rdeče barve z značilnim vonjem in aromo zorjenega mesa. Ponudimo jo narezano na tanke rezine.

Kraški zašinek je sušena in zorjena vratovina, ki se ponaša z rožnato rdečo barvo, polno aromo in visoko prehransko vrednostjo.

Kraševci se od nekdaj ponašajo s skrbno pripravljenimi klobasami in salamami. Zorjene klobase in salame ponudimo z domačim kruhom in vinom.

                     kraski prsut              kraska panceta              kraski zasink

Za pomoč pri oblikovanju popolnega gastronomskega doživetja, se lahko obrnete na naše Turistično informacijske centre. Z veseljem vam bomo svetovali ali pripravili ponudbo po vaši meri!

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: tic.sezana@visitkras.info

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


4+0=

Rezervacije