Suhe mesnine

MMMMMM.....dišeč, rožnato rdeč Kraški pršut..... kako omamno diši......MMMMM.....Kraška panceta....in ostale suhomesne dobrote.... sušene na kraški burji, ki jim kraška roka doda začimbe, okus, da se kar stopijo v ustih same od sebe.

KRAŠKI PRŠUT

Kraški pršut je pridelan po tradicinalnem postopku. Po kakovosti je med suhimi mesninami nedvomno na prvem mestu. Je mesnina, ki je sušena, zorjena na zraku. Narejena je iz celih svežih stegen prašičev.

pršutarna
Po zunanjem videzu je podoben pršutom iz drugih sredozemskih dežel.Zanj je značilen suh postopek soljenja z grobo morsko soljo. V času ko pršut zori, to je približno eno leto, se razvijejo značilne senzorične lastnosti. Te so odražajo v manjši vsebnosti vode, zaradi večje dehidracije.

 

Res ugodne vremenske razmere, ki so na Krasu, vplivajo na razgibano dinamiko sušenja in zorenja. To pa se odraža v barvi in teksturi mišičnine, ter bogato izraženi aromi Kraškega pršuta.

Sindi_Stor_prsut (4)

 

Le pršut, ki gre skozi postopek suhega soljenja, dolgotrajnega sušenja in zorenja, tako kot tradicija veli, lahko pridobi oznako geografskega porekla. 

 

 

 

 

KRAŠKA PANCETA

Med edinstvene suhomesne izdelke spada tudi Kraška panceta. Ta je zančilne pravokotne oblike. Za njeno proizvodnjo se uporablja  mesnata slanina prašičev s kožo iz reber. panceta0

Natančna odbira mesnate slanine, suh postopek soljenja z morsko soljo, ter skrbno spremljanje sušenja, ji dajejo res posebne lastnosti. To pa so: senzorične lastnosti, nežno teksturo, kar priča dejstvo, da se  nam v ustih čisto stopi. Ima poln vonj in sladek, neslan okus. 

 

KRAŠKI ZAŠINEK  

Tudi Kraški zašinek spada med tradicionalne suhomesnate izdelke kraške pokrajine. Proizveden je iz kakovostne svinjske vratovine brez kosti. Je značilne valjaste oblike, naravni ovitek pa obdaja elastična mrežica.

Za proizvodnjo zašinka je značilen suh postopek soljenja. 

    IMG_6123      

Zaščitena geografska oznaka

V to shemo kakovosti so zajeti kmetijski pridelki in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, le da je povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom manj tesna kot pri zaščiteni označbi porekla. Kmetijski pridelek ali živilo ima posebno kakovost, sloves ali druge značilnosti (npr. podnebja, vetra,...) tradicionalnega načina pridelave.   

 

Vsaj ena od faz proizvodnje mora potekati na določenem geografskem območju, po katerem je kmetijski pridelek ali živilo poimenovano, surovine pa lahko izvirajo iz drugega območja.  

7

Kraševci pa poleg teh teh zaščitenih kraških specialitet v svojih kleteh ponujajo tudi odlične suhe klobase, ter druge suhomesnate izdelke. Te pa postrežejo ob odličnih kraških vinih, predvsem teranu.

 

 

                     kraski prsut              kraska panceta              kraski zasink

Za pomoč pri oblikovanju popolnega gastronomskega doživetja, se lahko obrnete na naše Turistično informacijske centre. Z veseljem vam bomo svetovali ali pripravili ponudbo po vaši meri!

VEČ...

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: tic.sezana@visitkras.info

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


0+8=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije