Sivka

Mmmm… kako opojno diši… si rečemo, ko se peljemo mimo kraške gmajne, kjer se že bohoti krasno vijolično grmičevje – sivka. Ja, tudi tu na Krasu krasi različne vrtove ter se zadnja leta, ta prijetno dišeča trajnica, obilno širi.  

sivka (6)Zimzelena polgrmasta rastlina raste v južni Franciji, Španiji, Italiji in severni Afriki. Sivka ali Lavandula, je nadvse prijetna za odišavljanje naših domov, poleg tega pa nadvse uporabna, da odžene nadležne molje ter komarje, zato  priporočajo, da se jo posadi v bližino hišnih vrat ali na terase, kjer postanejo poletni večeri še prijetnejši. Obstaja kar 30 različnih vrst sivke v rodu Lavandula.  Cveti v poletnih mesecih od junija pa vse tja do septembra. Z njo lahko okrasimo domove, cvetje zvežemo v šopke, ali pa spletemo iz nje venčke. Ker je sivka mediteranska rastlina, se odlično prilega tudi našim krajem. Raste v bolj ilavnati zemlji. Pomembno je, da jo sadimo bolj na široko, da zrak lažje kroži med rastlinami. Za rast potrebuje obilo sonca, vendar pa ne prenaša izredno visokih temperatur v poletnih mesecih. Kljub temu pa za svoj razvoj rastlina potrebuje določeno količino vode. Mlajše rastline potrebujejo več vode. sivkaZadnja leta jo na Krasu vzgajajo za pripravo tekočih in trdih mil, dišečih svečk, vodnih kopeli, eteričnih olj, mazil za ustnice, krem za telo, vrečk za odganjanje moljev, katere  vstavimo v omare z oblačili. Že stari Grki in Rimljani so jo uporabljali za odišavljanje prostorov in kopeli.

 Sivka se čedalje bolj uveljavlja tudi kot začimba. Zlasti sladice dobivajo s sivko nove dimenzije. Zadnja leta se na trgu pojavlja vse več izdelkov iz sivke, ki jih lahko uporabimo kot darilo za svoje najbližje, saj so uporabni in lepi na pogled.

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


5+5=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije