Sirarstvo

Nekoč, ko je kraška gmajna bila en sam velik suhi pašnik, se je izoblikovala prav posebna pasma ovac, Kraška ovca ali Istrska pramenka, kateri so kraški travniki, polni zelišč in dišavnic všeč in ravno ti travniki so pogoj, da nastane kraški sir. 

Kraški ovčji in Kraški kozji sir imata specifične senzorične in teksturne lastnosti, ki so rezultat pestre floristične sestave kraških travnikov in pašnikov, kar se odraža v raznolikosti rastlin. Aridna klima in apnenčasta geološka podlaga prispevata k visoki vsebnosti aromatičnih substanc trav, detelj in zlasti zelišč. Zaradi bogate tradicije in kakovosti sta tako Kraški ovčji kot Kraški kozji sir zaščitena z geografskim poreklom.

Ovčji in kozji sir spremljata pršut in druge kraške mesnine. Skuta iz ovčjega in kozjega mleka daje posebnost slastnim štrukljem in drugim sladicam.

Pedološka sestava tal, podnebje in rastlinski sestav paše in sena dajejo tudi mesu jagnjetine značilen prijeten okus. Gibanje jagnjeti na paši pozitivno vpliva na obarvanost mesa, nežno teksturo mišičnine in dobro jedilno kakovost. Zaradi teh lastnosti je meso Kraške jagnjetine postalo prepoznavno in tudi to postalo zaščiteno z geografskim poreklom.

                          kraski ovcji sir          kraski kozji sir          kraska jagnjetina

Za pomoč pri oblikovanju popolnega doživetja, se lahko obrnete na naše Turistično informacijske centre. Z veseljem vam bomo svetovali ali pripravili ponudbo po vaši meri!

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


4+1=

Rezervacije