Sirarstvo

Včasih kraška gmajna še ni bila tako zaraščena kot danes.... Bila je poraščena s travo.... Takrat so se na pašnikih pasile krave, govedo, ovce, koze.... Takrat se je izoblikovala tudi posebna pasma ovac, Kraška ovca ali Istrska pramenka. Zaradi ugodnih klimatskih pogojev, ter zemlje jerine ali terre rosse, so na travnikih pognala zelišča, dišavnice, ter razne trave. Na kraški travniški pokrajini je tako nastal pogoj, pa nastane pravi kraški sir.    

 

KRAŠKA GMAJNA IN RASTLINJE NA NJEJ

Na kraški gmajni prevladuje predvsem enoličen travnat svet.  Ta je precej velik, enoličen. Gmajna zavzema toplo, suho in valovito kraško planoto. Gmajna je pusta, kamnita, travna ruša je pretrgana. DSC_0734

Zaradi bližine Jadranskega morja in temperatur, ki imajo celinski vpliv, je rastlinje na travnikih in pašnikih res pestro. Delež trav znaša nekje od 50 do 70%.  Najpogostejše trave so zlatolaska, nizki šaš, pokončna stoklasa, ovčja bilnica, navadna migalica... Poleg tega pa je na gmajni prisotno tudi grmovje: leske, dren, rešelika, brin, ruj,...

Na travniških površinah najdemo še razna zelišča, cvetlice,...

 

KRAŠKI KOZJI SIR

IMG_6260 (002)Zadnja desetletja se je kozjereja spet vrnila na Kras. Koze pa so ponovno postale stalen prebivalec na kraških pašnikih. Delno zaradi ugodnih klimatskih pogojev in rastlinskih sestav pašnikov. Kozje mleko vsebuje veliko nenasičene maščobe in provitamin A. Zato velja za enega najbolj zdravih živil. Poleg tega pa ugodno vpliva na naše telo in počutje. Mleko je zaradi svoje drugačne sestave primerno za izdelavo najkakovostejšega sira. Tudi raznolikost rastlin kraške planote se odraža v njem.

siri

Hlebci sira, ki so težki od 2 do 3 kg zorijo od 2 do 3 mesece. Nekatere pa pridelovalci pustijo zoreti tudi do pol leta. Notranja struktura sira je izrazito bele barve. Skorja sira je suha in svetlo belo sive barve. Pri mlajših sirih je struktura čvrsta in mehka. Med zorenjem pa sir samo pridobiva. Postaja vedno bolj kompakten in suh. 

Zaradi sezonskih nihanj ima poseben okus. Spomladi je nežnejši, jeseni pa močnejši in bolj izrazit. Ravno zato je kraški kozji sir nekaj posebnega.

KRAŠKI OVČJI SIR

Značilni ovčji sir izdelujejo iz surovega ovčjega mleka. Mleko je dobro in izredno hranljivo. Okus je bogat, nežen, rahlo sladek. V primerjavi z kozjim in kravjem mlekom, vsebuje več suhe snovi, ter več kazeina in maščob. Sveže ovčje mleko ni neprijetnega vonja. Ima pa nekoliko drugačen okus in aromo. Ker je bogato z maščobami in beljakovinami se ga uporablja za predelavo v sir.DSC_0984

Značilni kraški ovčji sir izdelujejo iz surovega ovčjega  mleka. Njegov okus je rahlo pikanten, aromatičen, kar je značilno za klasično zorjeni ovčji sir. Skorja sira je gladka, sivo rjave barve, čvrsta. Vsebuje več suhe snovi kot kravje in kozje mleko. 

Notranjost sira je kompaktna, povezana, lomljiva, vendar pa ne drobljiva. Je enakomerne rumenkaste svetlorumene rjave barve. ŽV notranjosti sira je lahko prisotbna drobna luknjičavost ali drobne razpoke, ki pa ne prevladujejo. Starejši siri so bolj kompaktni do školkasto lomljivi. Sir zorijo od 2 do 3 mesece. Ko gre za izjemne primere tudi do enega leta. Pri mlajših sirih je struktura čvrsta mehka. Med zorenjem pa sir postaja vedno bolj kompakten in suh. Ima tudi značilen okus, tudi zaradi sezonskih nihanj. Spomladi je nežnejši, jeseni pa močnejši, bolj izrazit.   Ko kraševci govorijo o zorenju sira, pravijo da ga sušijo.

siri na krožniku

Ovčji in kozji sir spremljata pršut in druge kraške mesnine. Skuta iz ovčjega in kozjega mleka daje posebnost slastnim štrukljem in drugim sladicam.

Pedološka sestava tal, podnebje in rastlinski sestav paše in sena dajejo tudi mesu jagnjetine značilen prijeten okus. Gibanje jagnjeti na paši pozitivno vpliva na obarvanost mesa, nežno teksturo mišičnine in dobro jedilno kakovost. Zaradi teh lastnosti je meso Kraške jagnjetine postalo prepoznavno in tudi to postalo zaščiteno z geografskim poreklom.

                          kraski ovcji sir          kraski kozji sir          kraska jagnjetina

Za pomoč pri oblikovanju popolnega doživetja, se lahko obrnete na naše Turistično informacijske centre. Z veseljem vam bomo svetovali ali pripravili ponudbo po vaši meri!

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


6+3=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije