Sadje

Kako pravi pregovor...."Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran".... Ja Brkini so znani po pridelavi odličnega sadja. Tu namreč zorijo jabolka, hruške, slive, višnje, češnje... Zaradi ugodnega podnebja, bližine morja, ter hranljive zemlje ima sadje tu še slastnejši okus.

SADJE V BRKINIH

Na prehodu med mediteranskim in celinskim delom Slovenije, kjer je nadmorska višina med 400 - 700 m uspevajo jablane, slive ali češpe, hruške in češnje.foto 1

Ostra klima, visoke temperaturne spremembe med dnevom in nočjo, stalni vetrovi, kot sta burja in jugo, ter nizka zračna vlaga so izvrstni dejvniki, ki pripormorejo, da  v Brkinih dozori izvrstno in kakovostno sadje. Poleg sadja pa tu uspevajo tudi orehi, lešniki, marelice, višnje, breskve, ter druge vrste sadja.

Slika1

Sorte jablan

Na 140 ha jablanovih nasadov je skupaj posajenih okoli 266 tisoč dreves, od tega predstavlja največji delež sorta idared, sledijo ji jonagold, zlati delišes, elstar, gala, gloster, braeburn, mutsu, melrose in druge novejše sorte.

Slika3Pri jablanah so zastopane tudi stare sorte, kot so bobovec, goriška sevka, krivopecelj, mošancelj, pri hruškah tepke, ozimke, putrovke in moštnice, pri češpljah pa različni tipi domače češplje.

Značilnosti sadja

Sadje, ki dozori na tem območju pridobi zaradi ugodnih klimatskih pogojev, ter rodovitne prsti značilnosti: izrazito aromo, vsebuje visoko stopnjo sladkorja,  primerno kislino, primerno trdoto in je lepo obarvano.

Za Brkine je značino ekstenzivno sadjarstvo. Drevesa so visokodebelna, zasajena na  travniških nasadih, na njivah, sadno drevje je zasajeno tudi ob hišah in vrtovih. Stare sorte sadja so bolj ali manj odporne na škodljivce in bolezni. Sadje pridelujejo na sonaravni, ekološko neoporečen način.

PticaKoristnost travniških nasadov je predvsem v tem, da se prideluje hrano, ohranja se kulturno krajino in lepši izgled pokrajine. Poleg tega pa nasadi nudijo dom in hrano mnogim ogroženim živalskim vrstam, predvsem pticam in koristnim žuželkam.

Pomen intenzivnega sadjarstva

Z intenzivnim sadjarstvom pridelujejo kmetije kakovostno hrano - sadje. Je pa tudi pomemben vir dohodka na kmetijah.

Jabolko je vir zdravja

Jabolko vsebuje bogate vire vitaminov, naravnih sladkorjev, organskih kislin, taninov in mineralnih snovi. Jabolko je kot "metla za telo" - čisti naš organizem. Če si iz jabolk pripravimo presno kašo, ta na našo prebavo vpliva blagodejno. Gre za hrano, ki je zelo lahko prebavljiva.rdeča jabolka

 

Večina kmetij v Brkinih je vključena v integrirano pridelavo sadja, zaradi ugodne lege pa je veliko možnosti tudi za ekološko pridelavo. Večina kmetij se zaradi spremenljive cene sadja na trgu usmerja k predelavi različnih sadnih izdelkov, kot so sokovi, kis, suho sadje in sadna žganja.

Brkinska sadna cesta je nastala z namenom povečati prodajo sadja, ter drugih kmetijskih pridelkov in izdelkov na kmetijah ter privabiti čim večje število kupcev na dom. 

Stare sorte jabolk v Brkinih in okolici: http://www.sadjarji.eu/wp-content/uploads/2016/11/knjizica-BRKINSKA-JABOLKA.pdf

Za pomoč pri oblikovanju popolnega doživetja, se lahko obrnete na naše Turistično informacijske centre. Z veseljem vam bomo svetovali ali pripravili ponudbo po vaši meri!

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


8+1=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije