Kraški med

Zelo bogata flora ter pedološki in podnebni pogoji so osnova za edinstven Kraški med.

Čebelarjenje na Krasu poteka že dolga stoletja. Zelo bogata flora ter pedološki in KRASKI MEDpodnebni pogoji so osnova za Kraški med, ki se odlikuje z minerali, encimi in bogastvom arom. Značilni kraški medovi so rešeljika, žepek, akacija, divja češnja, travniška kadulja, kostanj, hrast, lipa, ajda in bršljan. Zaradi enkratnih naravnih danosti so čebelarji, združeni v društvo, zaščitili svoj pridelek KRAŠKI MED z geografskim poreklom.

Kraški med kontrolirane kakovosti z geografskim poreklom

Apnenčasta podlaga, skromna rdeča prst in submediteransko podnebje vplivajo na oblikovanje in rast specifičnih rastlinskih združb značilnih in edinstvenih le za območje Krasa. Rešelika, travniška kadulja, žajbel, bela deteljica, materina dušica, hrast, žepek in številne druge medeče rastlinice vplivajo na posebnost in enkratnost kraškega medu. Zelo veliko znanja in potrpljenja je potrebnega da čebelarju uspe  pripraviti čebelje družine za nabiranje sortnih nektarjev naštetih rastlin.

Pogoji, ki veljajo za kraški med: Za pridobitev in uporabo označbe ''Kraški med'' mora med ustrezati vsem zakonskim in sledečim posebej predpisanim kriterijem: 

med sme vsebovati več kot 18,0% vode, med ne sme biti pregret nad 40°C (utekočinjenje), med ne sme vsebovati več kot 40 mg HMF/kg medu, med ne sme izvirati iz nakrmljenega sladkorja ali medu izven okolja geografske zaščite, med ne sme biti precejen ali filtriran skozi sito, ki zadrži delce manjše od 0,2 mm

Območje geografskega porekla se razteza na 720 km2, na območju sledečih občin: Komen, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina 

 

Za pomoč pri oblikovanju popolnega doživetja, se lahko obrnete na naše Turistično informacijske centre. Z veseljem vam bomo svetovali ali pripravili ponudbo po vaši meri!

TIC Sežana
Partizanska cesta 4, 6210 Sežana
T: +386 5 731 01 28
E: 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


8+9=

Rezervacije