si
Zelena zgodba turizma na Krasu in v Brkinih

Zelena zgodba turizma na Krasu in v Brkinih

Piše: ORA

Ker se zavedamo odgovornosti, da zanamcem prepustimo ohranjeno okolje in blaginjo, smo v destinaciji Kras in Brkini pristopili k spodbujanju zelene miselnosti in zelenega turizma. Želimo, da turisti, ki prihajajo v našo destinacijo – v mesta in v naše kraško brkinske vasice na podeželju, začutijo naša trajnostna prizadevanja in se vanje vključijo.

Vzpostavitev certificiranega sistema upravljanja z vplivi na okolje in pridobitev katerega od mednarodno priznanih okoljskih znakov je najučinkovitejši mehanizem, s katerim lahko turistični ponudniki svojo trajnostno naravnanost sporočajo obiskovalcem, partnerjem in skupnosti ter obenem krepijo lastno zavezanost.

Okoljevarstvena zagotovila dajejo občutek ugodja – predpostavljajo zdrava bivališča, zdravo prehrano in zdravo okolje za turiste in zaposlene.
Trajnostni znak Ime turističnega ponudnika Leto pridobitve
Hotel st. Daniel, Hruševica  2017

Gostilna in prenočišča Kogoj, Bilje

Bistro Grad Štanjel, Štanjel 

Gostilna Mahorčič, Rodik 

Mladinski hostel Pliskovica, Pliskovica

Špacapanova hiša, Komen

Turistična kmetija Leban, Lipa

Grad Štanjel, Štanjel

Hiša Krasna, Lokev

Hiša posebne sorte, Kodreti 

Tmbin's Barn, Povir

2018

2021 

2021 

2021

2021

2021 

2022 

2022

2022

2022

Gostišče Risnik s prenočišči, Divača 

2021
Park Škocjanske jame, Slovenija 

1986 

2004 

Okoljski znaki pomenijo zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije. S pridobitvijo okoljskih znakov so ponudniki pristopili tudi v sistem Zelene sheme slovenskega turizma, ki je nacionalni program in certifikacijska shema pod krovno znamo SLOVENIA GREEN. Shema združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja, skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.

Ponudniki so s tem dokazali aktivno sodelovanje in spodbujanje deležnikov ter odgovornost, da zeleno politiko širijo mednje ter na ta način postajajo ambasadorji zelene politike.

S pridobljenimi certifikati se bodo na slovenskem, evropskem in globalnem trgu tudi formalno pozicionirali kot okolju in družbi prijazna restavracija in/ali namestitev.

Po poti trajnostnega razvoja stopa tudi destinacija Kras in Brkini. Leta 2017 so v Zeleno shemo slovenskega turizma pristopile štiri kraško-brkinske občine ločeno. Z letom 2021 pa stopamo na zeleno pot kot skupna destinacija Kras in Brkini. Vabimo vas, da med obiskom Krasa in Brkinov, tudi sami pristopite k graditvi trajnostne destinacije. Preberite si zelene napotke za obisk destinacije. 

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se