si
Kraška miza očara s pristnostjo in posebnostmi

Kraška miza očara s pristnostjo in posebnostmi

Piše: ORA Krasa in Brkinov

Pršut in suhe mesnine

Okusiti rezino kraškega pršuta, zašinka ali pancete je prvi obvezen korak v spoznavanje posebnosti Krasa. Bogata tradicija sušenja mesnin je eden od temeljev kraške kulinarike. Daje ji tisti poseben šarm, po katerem si okuse Krasa zapomnimo za vedno.

Teran

Kraška rdeča zemlja rojeva rdeče vino … Teran, kraško vino z zaščitenim geografskim poreklom, navduši z intenzivno rdečo barvo in samosvojim okusom. Številni kraški vinarji pridelujejo vrhunska vina, teran ima med njimi najpomembnejše mesto.

Začimbe in divje rastline

Ko boste prišli na Kras, vas bo očaral vonj kraškega rastlinja. Pestrost kraških gmajn, kjer v naravnem okolju uspevajo številne začimbne rastline, se odraža tudi v kuhinji. Vrhunski kuharski mojstri kot skrivnost svojih izvirnih krožnikih vedno uporabljajo lokalne začimbe in številne divje rastline. Diši drugače in tudi okusi so značilno kraški.

Sadno razkošje Brkinov

Na robu Krasa, kjer vas gričevnati Brkini povabijo v drugačen svet, se začenja dežela sadja. Brkini že dolgo slovijo po jabolkih, pa tudi po slivah in hruškah. Njihove sladice s sadjem so pregrešno dobre. Posebej priljubljeni so značilni češpovi njoki, zaradi katerih je jeseni vredno obiskati Brkine. Domačini iz sadja pripravljajo tudi odlična žganja, med katerimi je najbolj cenjen brkinski slivovc, ki je zaščiten z geografsko označbo.

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se