si
Nagrajena mlada vina na Martinovanju na Krasu
14. 11. 2023

Nagrajena mlada vina na Martinovanju na Krasu

Piše: ORA Krasa in Brkinov

Martinovanje na Krasu je s svojo enogastronomsko ponudbo in doživetji navdušilo tako domače kot tuje obiskovalce. Odlično obiskano Martinovanje na Krasu, ki je prvič letos čezmejno povezovalo prizorišča na obeh straneh slovensko-italijanske meje, je znova izpostavilo pomen in privlačnost povezovanja. Na slovenskem delu Krasa je več kot 80 raznolikih ponudnikov iz dveh občin s svojo ponudbo znova navdušilo obiskovalce, ki z vsako leto večjim obiskom pritrjujejo pomenu (čezmejnega) sodelovanja na območju Krasa za skupno promocijo destinacije.

Tudi letos je pod vodstvom strokovne komisije Vitezov evropskega reda vitezov vina potekalo ocenjevanje mladih vin, in sicer že četrtič. Evropski Red vitezov vina je kulturna ustanova, ki ohranja staro kulturno dediščino in ima pomemben vpliv na sodobno urbano civilizacijo. Nastal je v 15. stoletju, ko ga je ustanovil cesar Friderik III., potrdil pa papež Pavel II. Leta 1984 je Gradiščansko-panonski red vitezov vina v Avstriji obudil to tradicijo in jo razširil tudi v druge države. Konzulat za Slovenijo je bil ustanovljen leta 1991 na Ptuju.

Evropski Red vitezov vina vsako leto sodeluje pri organizaciji ocenjevanja mladih vin v Štanjelu, kjer se izkaže kot ključen akter pri promociji vrhunskih vin in spodbujanju mladih vinarjev. Ta dogodek dodatno poudarja pomembnost vinske tradicije in izkušenj pri razvoju in promociji vinske kulture.

Letos je naziv najboljšega mladega terana prejel teran Vinogradništva in vinarstva Petelin-Rogelja (Tomaj), drugo mesto je zasedel teran Kmetije Mržek (Hruševica), tretje pa Vinarstvo Rebula (Brestovica pri Komnu). Med mladimi belimi vini je najboljšo oceno prejela malvazija Vina Škabar (Ponikve), drugo mesto je zasedel chardonnay Vina Sanabor (Štanjel), tretje pa VTM (vitovska, tokaj, malvazija) Vinarstva Lah (Dutovlje).

Ne spreglejte tudi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se