si
Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej

Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej

 • Lokacija
  Kras in Brkini
 • Kdaj

Pobudo Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej smo oplemenitili z dobrodelno akcijo. Povezali smo se z Vipavsko dolino in Obalo. Kako? Več informacij najdeš tukaj!

Izvedba decembrskih prazničnih prireditev zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, ne bo mogoča, zato so občine Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Miren – Kostanjevica in Sežana podprle pobudo skupine občanov, da se Kras in Brkini povežejo na drugačen, poseben, a enoten način z okrasitvijo koles z lučkami in s sloganom
»Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej«.

Kolo je simbol gibanja, vetra v laseh, kolo se vrti naprej, na simbolni ravni v prihodnost in nas pelje novim izzivom naproti. Lučke predstavljajo nekaj svetlega, toplega, prijetnega, prazničnega in pozitivnega, zato s pobudo Življenje na Krasu in Brkinih se vrti naprej posameznike in organizacije pozivamo k enotni okrasitvi.

Okrašeno kolo ali del kolesa razstavite v izložbi, v pisarni, na delovišču ali pa doma, na balkonu, terasi, domačem dvorišču... Kolo, ki ga uporabite za okrasitev, je lahko staro, obrabljeno, leseno, majhno, otroško, lahko je tudi del kolesa ali pa kolo kot del starega voza. Izbira kolesa in njegova okrasitev je prepuščena vaši ustvarjalnosti.

Želimo ohranjati vero v svetlo prihodnost in spodbujati optimizem, saj se kljub trenutnim neprijetnim razmeram in ukrepom, kolesje časa vrti naprej. Obenem se s pobudo spomnimo uspehov naših izjemnih kolesarjev v tem letu. Izpostavljamo povezovanje tako organizacij kot posameznikov ter neizmerne možnosti kolesarjenja, gibanja in priložnosti za številne obiskovalce, ki sicer danes (še) ne morejo k nam, lahko pa ozavestijo priložnosti naše destinacije - Kras in Brkini.

Vsak posameznik lahko v teh neprijetnih časih prispeva košček pozitivne naravnanosti! Vabimo vas, da se pridružite in z nami zavrtite kolo Krasa in Brkinov. Veseli bomo vašega pozitivnega odziva, saj želimo s sodelovanjem in povezovanjem prispevati k promociji našega območja ter obuditi vero v svetlo prihodnost, ki nas zagotovo še čaka. 

Podpora skupnim prizadevanjem je poleg okrasitve kolesa mogoča tudi z namestitvijo foto okvirja »Življenje se vrti naprej«, ki ga lahko dodate svoji fotografiji na FB profilu

Naj bodo prazniki le obsijani z lučkami upanja. Življenje se vendarle vrti naprej!

Informacije

Kontakt

ORA Krasa in Brkinov
Ambasadorji dobrodelne note

Pobudnik ekstremnega podvig, kot ga v Sloveniji še ni bilo je Luka Skočaj
V soboto, 12. decembra bo doma, na tekalni stezi odtekel 100 km. V osebni tekaški izziv vabi tudi druge, da izzovejo lastne sposobnosti, ob tem pa pomagajo tistim, ki potrebujejo zagon za športno udejstvovanje.
V sklopu projekta Botrstvo v športu, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Olimpijskega komiteja Slovenije, ob sodelovanju Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina poteka zbiranje sredstev za pomoč mladim perspektivnim športnikom z manj priložnostmi.

S poslanim SMS-sporočilom na številko 1919 in ključno besedo STOTKA5, oziroma nakazilom na Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, TRR SI56 6100 0000 8873 907, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. Ljubljana, lahko tako posamezniki kot podjetja podprete plemeniti dogodek in prispevate za razvoj mladih športnikov. Akcija zbiranja sredstev bo trajala vse do konca leta 2020.

Kraševci in Brkinci smo pod sloganom Življenje se vrti naprej podprli ta ultra tekaški izziv 100 ob Mrzli reki v organizaciji Športnega društva Tekači Vipavske doline, ki mu je dodana srčnost in dobrodelna nota.

Spoznajte ambasadorje

Luka Skočaj iz Bača pri Materiji, Občina Hrpelje-Kozina
Po duši in dejanjih triatlonec. Konec prejšnjega leta se je bolj za šalo kot zares udeležil tekaške prireditve 100 ob Mrzli reki, ki je v organizaciji ŠDTekači Vipavske doline in pretekel 50 km. V kategoriji moški 50 km je osvojil 2. mesto s časom 4:06:49.  »Že ob prečkanju ciljne črte sem vedel, da me naslednje leto prav v Ajdovščini čaka nov izziv. 100 km!« Žal ga v Ajdovščini ne bo mogel izkusiti, zato se je odločil: "Če je že leto tako drugačno, pa naj bo še izziv drugačen." 

V podporo izzivu Luke bodo kolesarji v vseh petih kraško-brkinskih občinah vrteli pedale ves čas njegovega teka in si iz občine v občino podajali virtualno štafeto.

Borut Klančič (1979) iz Nove vasi, Občina Miren-Kostanjevica.
Strasten gorski kolesar, ki se občasno udeležuje tekmovanj v gorskem kolesarjenju. Pozimi kolo zamenja za trail tek. Vodi društvo AMKK Ales.ca-racing in organizira gorsko kolesarsko prireditev Kras Kros. Sanja še o enem ekstremnem športu. Rad bi se preizkusil še v avtomobilističnem dirkanju. Za kolesarjenje z dobrodelno noto se je odločil, saj kot pravi, mu je dobro znano, da je za večino športnih panog potreben določen finančni vložek (oprema, logistika treningov....) v razvoj posameznika. Starši in/ali društva so v tem primeru v težavah pri podpiranju obetavnih mladih športnikov, predvsem v zgodnji fazi športnega razvoja. »Gibanje na prostem mi je veliko boljše kot gibanje v zaprtih prostorih, zato bom moj del dobrodelne štafete opravil po kraških gozdnih stezah v mejah občine!«

Mitja Klavora  (1984) za prijatelje LERč, iz Občine Komen.
Vse vrste športa ga spremljajo že od mladih nog. Zadnjih šest let se posveča cestnemu kolesarjenju, pred tem pa je na MTB kolesu odkrival gozdne poti. Kolesarstvo mu je zdaj postalo način življenja in preprosto uživa v njem. »Želim si, da bi se na Krasu še bolj promoviralo kolesarjenje, kajti pogoji ki jih imamo so idealni, da postanemo celoletna kolesarska destinacija.« Dobrodelni štafeti se je pridružil brez pomislekov.

Matej Paradiž, iz Občine Sežana.
Športni plezalec, alpinist, avanturist in zadnjih 15 let strasten triatlonec. Prepričajo ga tako super kratke sprint tekme kot tudi IRONMAN tekme vseh distanc. Trenutno sicer teče v najlepši kategoriji tekov, kratki korački. Je očka dveh živahnih fantov, katerim sta s partnerko Tejo svetel športni zgled. »Z veseljem sodelujem pri zbiranju sredstev na STOTKA5 za mlade športne upe. Luka je moj društven kolega v ŠD 3ŠPORT in ga pri njegovem izzivu podpiram. Prav tako verjamem, da s pobudo Življenje na Krasu in v Brikinih se vrti naprej zbujamo optimizem pri ljudeh v teh čudnih časih.«

Benjamin Skok (1974) iz Občine Divača.
Velik ljubitelj športa in vsega, kar je s športom povezano. Rekreativno se s tekom ukvarja že vrsto let. Ob ustanovitvi ŠD 3ŠPORT, pred dobrimi desetimi leti, je teku dodal še plavanje in kolesarjenje in tako postal triatlonec. Trenira skoraj vsak dan, trenutno nad njegovimi treningi bedi izkušen triatlonec in trener Aleš Suhadolnik. Udeležuje se domačih in v manjši meri tudi čezmejnih športnih dogodkov, na katerih je v zadnjih letih dosegel kar nekaj vidnih rezultatov. »Z veseljem podpiram Luko in njegov izziv in zato bom v ta namen v soboto prejel virtualno štafeto, ker menim, da je to najmanj kar lahko naredimo za otroke, ki nam bodo prav vsem zagotovo zelo hvaležni.«

Damjan Miklavec (1962),Občina Hrpelje-Kozina
Dolgoletni predsednik rokometnega kluba Jadran Hrpelje-Kozina. Sam se je z rokometom ukvarjal na polprofesionalen način, po zaključku igralske sezone pa je svoje znanje prenašal kot trener pretežno za mlajše selekcije. Danes se ljubiteljsko, da prepreči bolečine v področju hrbta, ukvarja s tekom in kolesarjenjem. Bila so tudi leta, ko se je spuščal po belih strminah ali potapljal v globinah Jadranskega morja. Na povabilo, da kot zadnji v verigi kolesarjev sprejme virtualno štafeto, se je odzval z besedami: "Vsekakor, zmeraj sem pripravljen pomagati, sploh ko gre za dobrodelen namen. Sam vem, kakšne stroške nosijo starši, ko podpirajo svojega otroka na športnem področju. Kljub otroškemu potencialu vsi starši svojim otrokom ne morejo omogočit treningov. Zato z veseljem sedem na kolo in podprem izziv Luke Skočaja in povabim k zbiranju sredstev vse športne kolege.«
 

Še en ekstremni podvig, s katerim želijo podpreti Luko Skočaja, bodo opravili člani Športnega društva 3ŠPORT iz Kopra. »Življenje je izziv« je njihov slogan in to bodo dokazali tudi v soboto, ko bo osem članov teklo od Letališča Sečovlje po vseh obalnih občinah in si bodo na občinskih mejah razmeram primerno podajali štafeto. Za štafetno palico so izbrali kar razkužilo, s katerim bo zadnji pritekel do hiše Luke Skočaja v Bač pri Materiji.
 

Vabimo vas, da se nam pridružite s tekom, kolesarjenjem, okrasitvijo kolesa ali donacijo s SMS sporočilom STOTKA5 na 1919. Akcija zbiranja sredstev bo trajala vse do konca leta 2020.

Naj bodo prazniki le obsijani z lučkami upanja. Vrtimo kolesa in štejemo korake!

Združene projekte podpirajo:

Občina Ajdovščina, Občina Hrpelje-Kozina, Občina Divača, Občina Sežana, Občina Komen, Občina Miren-Kostanjevica, ORA Krasa in Brkinov d.o.o., ŠD 3 ŠPORT, Olimpijski komite Slovenije, Zavod za šport Ajdovščina, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Nagradni natečaj

Da bi bila akcija bolj praznična, smo v poziv vključili nagradni natečaj. Med fotografijami okrašenih koles, ki ste jih lahko poslali do 20. decembra 2020, je bilo danes izbranih deset nagrajencev.

Z enotno okrasitvijo koles smo Kraševci in Brkinci pokazali kreativnost, dokazali optimizem in potrdili željo po povezovanju.

Na natečaj smo prejeli 130 prekrasno okrašenih koles, zato je imela komisija Tjaša Brajdih, Alan Kosmač in Marko Pleterski resnično težko delo. V vsaki sodelujoči občini so izbrali po dve najbolj izstopajoči okrasitvi in tako določili nagrajence, ki bodo spoznavali kulturno – zgodovinske in naravne lepote destinacije Krasa in Brkinov. Nagrajenci so:

Urša Pipan, Vremski Britof
Nataša Čič, Senožeče
Aleks Uršič, Orehovlje
Lucija Makorič, Orehovlje
Maja Golob, Hotična
Alenka Lukač, Velike Loče
Boštjan Furlan, Kobjeglava
Nina Ukmar, Kodreti
Tomaž Lozej, Sežana
Zlatka Cerkvenik, Merče

Nagrajencem iskreno čestitamo, prav vsem sodelujočim, tako tistim, ki ste poslali fotografije na natečaj, pa tudi vsem ostalim, ki ste kolesa okrasili in s tem osvetlili praznični čas, se najlepše zahvaljujemo za izvirnost in trud.

Ker je na natečaj #enotnaokrasitev prispelo resnično veliko čudovitih predlogov, smo se organizatorji akcije odločili, da v komisijo za ocenjevanje najbolj izvirnih okrasitev vključimo tudi Vas. Od jutri, 31. decembra 2020 pa vse do ponedeljka, 4. januarja 2020, boste lahko tudi vi oddali svoj glas za okrasitev po vašem izboru in tako izbrali tri dobitnike posebnih nagrad. Bodite pozorni na jutrišnjo objavo na FB!

Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej. Naj se zavrti v pravo smer!

Partnerji pri projektu

Sodelujoči partnerji pri projektu:

 • ORA Krasa in Brkinov d.o.o.
 • ​Občina Sežana
 • Občina Divača
 • Občina Hrpelje-Kozina
 • Občina Komen
 • Občina Miren Kostanjevica
 • Befine-Pro d.o.o. , Tina Jančigaj Ausec, idejna in programska zasnova
 • Kosovelov dom Sežana, Nina Ukmar, programska zasnova
 • Slonček d.o.o., Špela Bajnoci Albreht, programska zasnova, informativna točka
 • Andrej Bandelj s.p., turistično vodenje, video produkcija
 • Tjaša Brajdih, fotografija in grafično oblikovanje, članica komisije
 • Alan Kosmač s.p. , fotografija, član komisije
 • Marko Pleterski, fotografija, član komisije

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se