si
Teden ljubiteljske kulture 2022

Teden ljubiteljske kulture 2022

Teden ljubiteljske kulture skrbi za večjo dostopnost in mobilnost kulturnih dobrin. Vseslovenska akcija je namenjena podpori ustvarjalcev in promociji ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji in zamejstvu. Projekt je zasnovan po zgledu podobnih projektov v drugih evropskih državah, ki vsako leto opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljskega ustvarjanja. Letošnji Teden ljubiteljske kulture v ospredje postavlja film.

Program

Okrogla miza: Za kakovostno prenovo kraških vasi

Ponedeljek, 23. maj ob 18. uri
Osnovna šola Dutovlje

V prvem delu programa bomo s priznanimi strokovnjaki na področju dediščinske prenove z bogatimi praktičnimi izkušnjami, spregovorili o stavbni arhitekturi Krasa in o pomenu ohranjanja zaščitene naselbinske dediščine, in o kulturi bivanja.

Sodelovali bodo: 

  • arh. Nataša Kolenc, Društvo primorskih arhitektov: Kraška vaška jedra – pričevalci kulture bivanja skupnosti
  • doc. Aleksander Ostan, Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Fakulteta za arhitekturo: O celoviti prenovi naselbinske dediščine
  • izr.prof. dr. Ljubo Lah in prof. dr. Maruša Zorec, Fakulteta za arhitekturo: Kakšne so možnosti za izboljšanje obstoječega stanja trga v Dutovljah?

Na vprašanje: "Kako zagotoviti kakovostno prenovo naselbinske dediščine, ki bo krepila identiteto kraških vasi in hkrati uresničevala sedanje ter prihodnje potrebe občanov?" bodo razpravljali vabljeni razpravljavci:

  • arh. Danilo Antoni (kraške vasi z vidika arh. Maksa Fabianija) in
  • arh. Stojan Lipolt (varovanje kraške arhitekture v praksi). 

Drugi del programa je namenjen razpravi občinstva. Skupaj z vami želimo poiskati skupne rešitve in razvojne potenciale edinstvene arhitekturne dediščine Krasa in kulturne krajine državnega pomena, s ciljem trajnostnega razvoja za vse prebivalce.

Program dogodka bo strokovno moderirala arh. Milena Marega

Več o dogodku na FB strani ter spletni strani Društva Venček.

Delavnica za otroke: Podobe filma ~ Kinoočesa

Sobota, 28. maj med 18. in 19.30 uro
Muzej slovenskih filmskih igralcev

Na majski delavnici si bomo najprej ogledali kratke slovenske in tuje animirane filme. Nato bomo odslužene kovinske zamaške s pomočjo izrezkov iz filmskih časopisov in revij spremenili v broške s kinoočesi, legendarnimi filmskimi nasmeški in podobami vaših najljubših risanih junakov. Da vas bodo filmske podobe spremljale tudi izven kino dvoran!
Delavnico pripravljata Petra Gosenca in Katarina Zalar iz Društva GUMB; namenjena je otrokom in mladim od šestega leta dalje, dobrodošli pa so tudi starši. 
Udeležba na delavnici je brezplačna.

Koncert En večer z risankami na Škrateljnovi domačiji

Sobota, 28. maj, ob 20.30
Muzej slovenskih filmskih igralcev

V sklopu Tedna ljubiteljske kulture, ki bo letos filmsko obarvan, v sodelovanju z JSKD OI Sežana vabimo na koncert En večer z risankami na Škrateljnovi domačiji. En big band bo zaigral melodije iz slovenskih in tujih risank ter nam pričaral nostalgične spomine na brezskrbno otroštvo.

Vstop je prost.
 

Premiera gledališke komedije Alana Ayckbourna: Norčije v spalnicah

Sobota, 28. maj ob 20. uri 
Ponovitev premiere: Nedelja, 29. maj ob 20. uri
Kulturni dom v Kobjeglavi

Gledališka skupina Kulturnega in razvojnega društva "Brce" - Gabrovica pri Komnu

Prevedel Dušan Tomše, priredil Andrej Zalesjak . Režija: ANDREJ ZALESJAK


Norčije v spalnicah je takorekoč moderna klasika angleške komediografije s sredine 70.let prejšnjega stoletja in domala stalnica zahodnih gledaliskih odrov. 
Komedijo je britanski komediograf Alan Ayckbourn napisal kot odgovor na plehke farse, v katerih je pomembno le to, kdo komu greje posteljo. Dogajanje je umestil v tri zakonske spalnice, v katerih izmenjaje ali hkrati srečujemo štiri (zakonske) pare na različnih stopnjah skupnega življenja. Čeprav se zdi, da je najstarejši par po številnih letih zakona uigran, se izkaže, da je prav tako disfunkcionalen kot ostali. Komedija sicer odpira globlja vprašanja o partnerskih odnosih.
Norčije v spalnicah v postavitvih KD Brce v ospredje postavlja pojem zabave. Zabava kot žur, disco, party, hišna zabava... skratka zabava kot prostor rojevanja konfliktov, prostor ljubezni in ljubljenja, ljubosumja in varanja. Prostor, kjer se tkejo in razpadajo prijateljstva, partnerski odnosi. Prostor, kjer ob glasbi in plesu hkrati živimo in pozabljamo na srčne bolečine in zivljenjske težave.
Norčije v spalnicah so istočasno tragedija, drama in komedija vpeta v neizprosen ritem in dinamiko situacij smeha, žalosti, upanja, pozabe,  strasti, predvsem pa - kot rečeno - zabave.

Vstopnina za odraslo osebo 8 EUR, za otroke pa 4 EUR.

Informacije

Kontakt

Muzej slovenskih filmskih igralcev
Kraška cesta 26
6215 Divača

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se