si
51. Praznik terana in pršuta

51. Praznik terana in pršuta

Najstarejša etnološka prireditev na Krasu v 51. izvedbi prinaša teden pestrega dogajanja v Dutovljah in v bližnjih krajih. 

Praznik terana in pršuta je osrednji praznik Kraševcev ter vseh ljubiteljev kraške kulinarike in običajev. S svojim bogatim kulturnim, športnim, etnološkim in seveda zabavno-družabnim programom privabi na Kras množico obiskovalcev iz domačih in tujih krajev. Na dogodku lahko okusite sloviti kulinarični posebnosti, kraški pršut in teran, ter spoznate značilno kraško gostoljubje.

Prelistajte zloženko 51. Praznika terana in pršuta

Program

PESTRO TEDENSKO DOGAJANJE

Ponedeljek, 7. avgust, ob 19.00 – Pršutarji szi Krasa (Bunčetova domačija, Dutovlje)

Praznik, ki nosi pršut že v imenu, začenjajo izbrani pršutarji s Krasa. Pršutarna Kras, Pršutarna S’KRASA, Kmetija Živec, Oštirjeva kmetija in Pršutarna Ščuka vabijo na okušanje izvrstnih pršutov ob vinski spremljavi terana in vitovske grganje Vinakras in glasbeni spremljavi Tomaža Nedoha. Okusite posebnosti vsakega od predstavljenih pršutov! 
Vstopnina: 15,00 € na osebo, predprodaja vstopnic TIC Sežana, Dutovlje, Lokev, Štanjel, Rodik, na dan dogodka v TIC Dutovlje do zapolnitve mest.
Organizator: ORA Krasa in Brkinov (soorganizator: Krajevna skupnost Dutovlje)

Torek, 8. avgust, ob 17.00 – Otroci kuhajo – Mali šefi Krasa (Bunčetova domačija, Dutovlje)

Kraške jedi s ščepcem otroške domišljije prepričajo tudi najzahtevnejše občinstvo! Najmlajši bodo obiskovalcem pod budnim očesom kuharskega mojstra Erika Gomezela pripravili kraške jedi, jih postregli in predstavili obiskovalcem.
Vstopnina: 11,00 € na osebo (za otroke, starejše od 5 let); število mest je omejeno, predprodaja vstopnic TIC Sežana, Dutovlje, Lokev, Štanjel, Rodik, na dan dogodka v TIC Dutovlje do zapolnitve mest.
Organizator: Turistično društvo Kras Dutovlje (soorganizator: ORA Krasa in Brkinov)

Sreda, 9. avgust, ob 19.00 – Penine s Krasa (Bunčetova domačija, Dutovlje)

Penine s Krasa so posebne, kot je posebno območje, kjer se rojevajo. Glavni enolog kleti Vinakras Luka Pangos predstavlja izbrane penine kraških peničarjev: Vina Štoka, Vina Sanabor, Vinakras, Vinska klet Tavčar – Pri Starčih in Vina Kobal. Ob izjemnih sirih Kmetije Žerjal boste okusili penine za posebne trenutke. 
Vstopnina: 19,00 € na osebo, omejeno število mest, obvezna predhodna prijava na e-naslov: neva.filipcic@gmail.com, predprodaja vstopnic TIC Sežana, Dutovlje, Lokev, Štanjel, Rodik, na dan dogodka v TIC Dutovlje do zapolnitve mest. 
Organizator: Turistično društvo Kras Dutovlje (soorganizator: ORA Krasa in Brkinov)

Četrtek, 10. avgust, ob 19.30 – Degustacija selekcije najboljših teranov Konzorcija pridelovalcev terana (Bunčetova domačija, Dutovlje) 

Vinsko kulinarična zgodba, ki povezuje vinarje Združenja Konzorcij kraških pridelovalcev terana, pršut, kraške sire in izbrane jedi chefa Erika Gomezela ob glasbeni spremljavi.

V selekcijo najboljših teranov so vključeni: CV - Colja Vino (Coljava), Čotova klet (Vrhovlje), Vinogradništvo in vinarstvo Gec (Ponikve), Vinogradništvo in vinarstvo Kante Mrevlje (Ravnje), Vinska klet Orel (Avber), Oštirjeva kmetija (Voglje), Turistična kmetija Petelin-Durcik (Pliskovica), Vinogradništvo in vinarstvo Petelin-Rogelja (Tomaj), Vinska klet Rebula (Brestovica), Vina Slamič - Perinova domačija (Komen), Vinska klet Širca-Kodrič (Godnje), Turistična kmetija Škerlj (Tomaj), Vinska klet Štok (Dutovlje), Vina Štoka (Krajna vas), Vinska klet Tavčar - Pri Starčih (Križ), Vinakras (Sežana), Vina Vrabec (Pliskovica).

Kulinarična ponudba: chef Erik Gomezel, Oštirjeva kmetija in Kmetija Žerjal, za glasbo bo poskrbela skupina InMusic.

Vstopnina: 20,00 € na osebo, predprodaja vstopnic TIC Sežana, Dutovlje, Lokev, Štanjel, Rodik, na dan dogodka v TIC Dutovlje do zapolnitve mest.
Organizator: Združenje Konzorcij kraških pridelovalcev terana (soorganizator ORA Krasa in Brkinov)

Petek, 11. avgust, od 18.00 – Poletno vinsko doživetje (Kraško dvorišče Vinakras, Sežana)

Na Kraškem dvorišču Vinakras doživite čarobni svet gurmanskih užitkov. Izbrani kuharski mojstri in izbrani kraški vinarji bodo poskrbeli za popolno vinsko-kulinarično doživetje.

ob 18.00 – Strokovno vodena degustacija avtohtonih vin Krasa – terana PTP in vitovske grganje z Valentinom Bufolinom (Best Sommelier of Slovenia 2022)

ob 20.00 – Vinsko-kulinarično doživetje z glasbeno spremljavo v prekrasnem ambientu ob čudoviti spremljavi akustične glasbe
Sodelujoči vinarji: Vinakras, Vina Štoka, Čotova klet, CV – Colja Vino, Vina Vrabec (v degustacijo vključeni vinarji sodelujejo na skupnem razstavnem prostoru vinskega sejma Vinitaly v Veroni in pišejo uspešne vinske zgodbe o vitovski in teranu PTP).
Za vrhunske kulinarične užitke bodo poskrbeli: chef Janez Bratovž – JB restavracija, Ljubljana, chef Aleš Širca, Hiša Krasna, Lokev, chefa Matjaž in Matija Cotič – Cotič, Koča na Kokoški, chef Marino Furlan – Restavracija Gratia, Lipica, chef Matjaž Lindič, Apetit, Sežana, mojstrski rezalec Janez Jazbec, rožno rezan kraški pršut, pršutarna Kras, Caffe Vatta – naravni sladoled iz terana in vitovske, Opčine (Italija).
Glasba: Ne joči pevec
Vstopnina: za oba dogodka Poletnega vinskega doživetja – 60,00 € na osebo (predprodaja omejenega števila vstopnic po 50,00 € na osebo); za dogodek ob 20. uri – 50,00 € na osebo (predprodaja omejenega števila vstopnic po 40,00 € na osebo), nakup je mogoč v prodajalni vin ali vinskem baru Vinakras, na e-naslovu turizem@vinakras.si in tel. št. +386 31 643 385. Več informacij najdete tudi  TUKAJ
Organizator: Vinakras z.o.o. (soorganizator: ORA Krasa in Brkinov)

SOBOTA NA KRASU

12. avgust, različna prizorišča

od 8.00 do 18. 00 – Dan odprtih vrat Mitskega parka Rodik (Rodik)

Podajte se na odkrivanje mitskega izročila! Mitski park Rodik vabi na brezplačne vodene oglede ogledi razstave Mitske in druge resničnosti.
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: ORA Krasa in Brkinov

od 9.00 do 12.00: H nogam na teran in pršut (Bunčetova domačija, Dutovlje)

Podajte se na voden pohod po Teranovi krožni poti. Zberemo se na »placu« (osrednji vaški trg) v Dutovljah (zbirno mesto pred Bunčetovo domačijo). Podali se bomo na ogled Spominske sobe Borisa Pahorja in Pepinih vrtov, raziskali arhitekturne bisere vasi (tudi cerkev sv. Jurija, okrog katere je bila nekoč utrdba skrivnostnih templarjev). Pot bo vodila med vinograde, borov gozd in travnike, odkrivali bomo ostaline prve svetovne vojne in kraško gmajno, ki je večtisočletni rezultat sobivanja ljudi in narave. Postanek bomo naredili tudi pri enem od uveljavljenih lokalnih vinarjev na »glažu terana in feti pršuta«.
Vodi Bogdan Macarol, pohod je nezahteven (približno 7 km oz. 3 ure s postanki), primeren tudi za družine. Potrebna je primerna obutev, pohodna obleka, zaželene pohodne palice, voda in po potrebi nekaj hrane v nahrbtniku.
Prijavnina: prostovoljni prispevek; število mest je omejeno, obvezne prijave na e-naslov macarol.bogdan@siol.net (več informacij tudi na tel. št. +386 41 736 367).
Organizator: Društvo turističnih vodnikov Krasa in Brkinov

od 9.00 do 10.00 – Dan odprtih vrat Kobilarne Lipica (Lipica)

Lipica je dom lipicancev in največja kobilarna z lipicanci na svetu. Doživite jo v družbi več kot 300 belih lipicancev na več kot 300 hektarih zelenih površin. 
Vstopnina: vstop prost (do 10. ure z geslom “Smo obiskovalci Praznika terana in pršuta), po 10. uri po ceniku.
Organizator: Holding Kobilarna Lipica

od 10.00 do 16.00 – Dan odprtih vrat Bunčetove domačije, Pepinih vrtov in Spominske sobe Borisa Pahorja (Bunčetova domačija, Dutovlje)

Raziščite pestro vsebino Bunčetove domačije in se podajte na raziskovanje Pepinih zeliščnih vrtov, ter čas, ki ga je Boris Pahor preživel v Dutovljah (za skupine, vsako polno uro). 
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: ORA Krasa in Brkinov

ob 10.00 – Dan odprtih vrat Botaničnega vrta Sežana ob vili Mirasasso (Sežana)

Vrt ob vili Mirasasso je odraz davnega časa, velikega bogastva in izjemne ljubezni dostojanstvene gospode, ki je cenila lepoto in njeno imenitnost, spoštovala red in urejenost. Ki je znala uživati blagor narave in razkošje stvaritev umetniških rok. Zato je vrt ob vili Mirasasso danes vrednota, ki terja pieteto, spoštljivost, uglajeno vedenje. Vrednota namenjena ljubiteljem narave, kulture, miru in tistim, ki cenijo drugačnost. Vabljeni na brezplačni voden ogled Botaničnega vrta Sežana ob vili Mirasasso. Ogled traja uro in pol. 
Vstopnina: vstop prost (obvezne predhodne prijave do petka, 11. avgusta 2023, do 15. ure na e-naslov info@vrtsezana.si).
Organizator: KSP Sežana

ob 14. 30 in 16.00 – Dan odprtih vrat Kosovelove spominske sobe (Ljudska univerza Sežana) 

Vodeni obisk v Kosovelovi spominski sobi v Sežani, ki je urejena v prostoru, kjer se je rodil eden največji slovenskih pesnikov Srečko Kosovel, vas popelje skozi življenje in literarno ustvarjanje pesnika. V zanimivem ambientu, ki še dodatno pričara posebno atmosfero, si oglejte predstavitveni film o življenju in delu Srečka Kosovela. Skozi film, ogled eksponatov, predstavitev in branje Kosovelovih del začutite tisti duh v prostoru, ki nas približa temu mladeniču, ki bistveno zaznamuje slovensko poezijo, konstruktivizem v poeziji in je še vedno vir navdiha marsikateremu sodobnemu ustvarjalcu in vsakemu izmed nas. 
Vstopnina: vstop prost (voden ogled traja od 45 minut do 1 ure, več informacij na e-naslov mateja.kralj@lu-sezana.si ali na tel. št. +386 51 364 668).
Organizator: Ljudska univerza Sežana

ob 17. uri – Arhitekturne lepote in kraške dobrote (Štanjel)

V Štanjelu lahko sami odkrivate njegove lepote, toda nekatere zanimivosti in prostore lahko obiščete le v spremstvu vodnika. Razkril vam bo marsikatero zgodbo, ki jih že od prazgodovine ustvarja življenje tega edinstvenega kraškega naselja. V novem doživetju Arhitekturne lepote in kraške dobrote si oglejte Ferrarijev vrt, vaško cerkev sv. Danijela in se sprehodite po vasi. Voden ogled bomo zaključili pri Grajžarjevih, kjer si ogledamo etnološko razstavo v Kraški hiši in si privoščimo kraško marendo. Gostoljubna lastnika, Vlasta in Vojko, postrežeta z domačim pršutom in kozarcem terana. 
Vstopnina: 25,00 € na osebo (potrebna je predhodna rezervacija na e-naslov info@visitstanjel.si ali na telefon +386 5 769 00 56, število mest je omejeno).
Organizator: ORA Krasa in Brkinov

od 17.00 do 20.00 – Dan odprtih vrat Pršutarne Ščuka (Kobjeglava)

Vodeni ogledi pršutarne in degustacija pršuta pod 300 let staro murvo, ki s svojo obliko dežnika zagotavlja prijetno senco in posebno doživetje. Vodeni ogledi za posameznike in skupine so na voljo vsako polno uro.
Vstopnina: 5,00 € na osebo (obvezna predhodna prijava na e-naslov prsutarnascuka@gmail.com).
Organizator: Pršutarna Ščuka

ob 14.00 do 20.00 – Razstava Pozabljene vezenine (OŠ Dutovlje)

Tako kot drugod po svetu so bile vezenine na Krasu dolga leta prestižen okras, sprva namenjen le najvišjim slojem. Članice KD Kraški šopek so zbrale veliko vezenin, izdelanih z različnimi tehnikami, nekatere med njimi so stare tudi več kot 100 let. Na razstavi Pozabljene vezenine si oglejte  vezenine na različnih oblačilih in gospodinjskem tekstilu: na spodnjem perilu, posteljnini, namiznih prtih, oblačilih in na noši. Snovalci razstave želijo, da bi del naše kulturne dediščine živel naprej ter krasil oblačila in domove v modernejših izvedbah, za potrebe sodobnega časa.
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: KD Kraški šopek Sežana

od 21.00 do 2.00 – Večer ob glasbi: Vlado Kreslin in Mali bogovi, Parni Valjak Tribute (prireditveni prostor, Dutovlje)

Vstopnina: na dan dogodka 15,00 € na osebo (možnost nakupa vstopnic v predprodaji: prvih 250 vstopnic po 10,00 € na osebo, redna predprodajna cena 12,00 € na osebo do 11. avgusta 2023 preko portala mojekarte.si, vseh prodajnih mestih mojekarte.si; nakup na dan dogodka je mogoč na prireditvenem prostoru, po 15,00 € na osebo.

DRUŽINSKA NEDELJA

13. avgust, različna prizorišča

od 8.00 do 18. 00 – Dan odprtih vrat Mitskega parka Rodik (Rodik)

Podajte se na odkrivanje mitskega izročila! Mitski park Rodik vabi na brezplačne vodene oglede razstave Mitske in druge resničnosti.
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: ORA Krasa in Brkinov

od 9.00 do 12.00 – H nogam na teran in pršut (Bunčetova domačija, Dutovlje)

Podajte se na voden pohod po Teranovi krožni poti. Zberemo se na »placu« (osrednji vaški trg) v Dutovljah (zbirno mesto pred Bunčetovo domačijo). Podali se bomo na ogled Spominske sobe Borisa Pahorja in Pepinih vrtov, raziskali arhitekturne bisere vasi (tudi cerkev sv. Jurija, okrog katere je bila nekoč utrdba skrivnostnih templarjev). Pot bo vodila med vinograde, borov gozd in travnike, odkrivali bomo ostaline prve svetovne vojne in kraško gmajno, ki je večtisočletni rezultat sobivanja ljudi in narave. Postanek bomo naredili tudi pri enem od uveljavljenih lokalnih vinarjev na »glažu terana in feti pršuta«.
Vodi Daša Čok, pohod je nezahteven (približno 7 km oz. 3 ure s postanki), primeren tudi za družine. Potrebna je primerna obutev, pohodna obleka, zaželene pohodne palice, voda in po potrebi nekaj hrane v nahrbtniku
Prijavnina: prostovoljni prispevek; število mest je omejeno, obvezne prijave na e-naslov macarol.bogdan@siol.net (več informacij tudi na tel. št. +386 41 736 367).
Organizator: Društvo turističnih vodnikov Krasa in Brkinov

ob 9.00 do 13.00 – Z biciklom na teran in pršut (prireditveni prostor, Dutovlje)

Kolesarjenje začnemo na prireditvenem prostoru 51. Praznika terana in pršuta, nato pa nas pot pelje po starih kraških kolovozih, mimo kraških zidov in skozi vinograde, vse do upravnega središča Krasa, Sežane, kjer stoji en izmed največjih pridelovalcev terana – vinska klet Vinakras. Iz Sežane se pod hribom Sedovnik odpravimo ob trasi železnice do ene najstarejših trt na Krasu,v vasi Merče. Čez kraško gmajno in travnike se vračamo k izhodišču, Dutovljam, vendar s prijetnim postankom v pršutarni KRAS v Šepuljah, kjer bomo okusili drugi dragulj Krasa – kraški pršut. 
Vodi Saša Ferfolja, kolesarjenje je nezahtevno (približno 28 km in 300 v.m. oz. 4 ure s postanki), potrebna je primerna obutev, obleka, zaželeno je MTB prednjevzmeteno kolo, voda in po potrebi nekaj hrane v nahrbtniku).
Prijavnina: prostovoljni prispevek; število mest je omejeno, obvezne prijave na e-naslov coreriding@gmail.com (več informacij tudi na tel. št. +386 40 293 802).
Organizator: Društvo turističnih vodnikov Krasa in Brkinov

od 9.00 do 13.00  – Dan odprtih vrat kleti Vinakras (Vinakras, Sežana)

Vinska klet Vinakras, največji svetovni pridelovalec edinstvenega vina teran, vabi na brezplačne vodene oglede kleti med 9. in 13. uro (vsako polno uro). Zaključku ogleda sledi brezplačna degustacija terana. Poleg brezplačnih vodenih ogledov lahko na kraškem dvorišču degustirate izbrana vrhunska vina ter odličen kraški pršut pršutarne Kras.
Več informacij na tel. št. +386 31 643 385, e-naslovu turizem@vinakras.si ali na www.vinakras.si.
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: Vinakras z.o.o. 

od 9.00 do 15.00 – Dan odprtih vrat Pršutarne S'KRASA (Lokev)

Pršutarna S'KRASA vabi na vodene oglede galerije pršutov med 9. in 12. uro (vodeni ogledi vsake pol ure) ter podrobneje spoznavanje pršutarne Lokev in poteka priprave pršuta. Degustacijo pršutov, ki bo potekala v pršutarni v vasi Lokev, bodo pospremile penine Radgonskih goric, svojo srečo pa lahko preizkusite tudi v nagradni igri, ki bo potekala ob 51. Prazniku terana in pršuta. 
Vodeni ogledi bodo mogoči v slovenskem in italijanskem jeziku. 
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: Pršutarna S'KRASA

od 9.00 do 10.00 – Dan odprtih vrat Kobilarne Lipica (Lipica)

Lipica je dom lipicancev in največja kobilarna z lipicanci na svetu. Doživite jo v družbi več kot 300 belih lipicancev na več kot 300 hektarih zelenih površin. 
Vstopnina: vstop prost (do 10. ure z geslom “Smo obiskovalci Praznika terana in pršuta”), po 10. uri po ceniku.
Organizator: Holding Kobilarna Lipica

od 10.00 do 16.00 – Dan odprtih vrat Bunčetove domačije, Pepinih vrtov in Spominske sobe Borisa Pahorja (Bunčetova domačija, Dutovlje)

Raziščite pestro vsebino Bunčetove domačije in se podajte na raziskovanje Pepinih vrtov, ter čas, ki ga je Boris Pahor preživel v Dutovljah (za skupine, vsako polno uro).
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: ORA Krasa in Brkinov

od 10.00 do 18.00 – Dan odprtih vrat pršutarne Kras (pršutarna Kras, Šepulje)

Vabljeni na brezplačne vodene oglede pršutarne Kras (vsako uro, zadnji ogled ob 17. uri) in razstavo pršutov. Ob Prazniku terana in pršuta bo na voljo ugodna ponudba suhomesnatih izdelkov, prodaja narezkov in vina.
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: Kras d.o.o.

od 11. do 12. ure - Otroška delavnica: Spoznaj Terankota (Vinakras, Sežana)

Vinska klet Vinakras, največji svetovni pridelovalec terana, vabi na otroško delavnico z enologinjo kleti Vinakras Sanjo Planinšek. V degustacijski sobi Vinakras bodo otroci odkrivali svet arom, grozdja in kleti. Vsebina delavnice bo prilagojena otrokom, starim od 5 do 12 let. Vsakega otroka čaka prigrizek in presenečenje.
Vstopnina: vstop prost. Število mest je omejeno, obvezna predhodna prijava na e-naslov turizem@vinakras.si. Več informacij na tel. št. +386 31 643 385 ali na spletni  strani www.vinakras.si.
Organizator: Vinakras z.o.o

od 11.00 do 15.00 –  Predstavitev dutovskih društev (osrednji vaški trg, Dutovlje)

od 12.00 – Ponudba na stojnicah (prireditveni prostor, Dutovlje)

od 13.00 do 15.30 –  Kraška harmonika in Skupina Gas Kras (prireditveni prostor)

ob 14.00 do 15.00 – Filmsko popoldne: Izročilo Krasa in Brkinov (Bunčetova domačija, Dutovlje)

Pridružite se nam na edinstvenem potovanju skozi dokumentarne filme projekta Izročilo in odkrijte bogato kulturno dediščino Brkinov in Krasa ter spoznajte zgodbe prednikov. Vabljeni na nepozabno popotovanje skozi čas in prostor ter na odkrivanje kulturne dediščine in pričevanj iz naše preteklosti.
Na ogled bodo filmi Brkini in žganjekuha, Kamnite vezi, O piščalki in rogu, Zgodba o primorski noši, Zgodba o brkinski noši. Projekciji filmov sledi kratek pogovor z ustvarjalci dokumentarnih filmov. Več informacij na www.izrocilo.si.
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: Zavod Dobra pot

ob 14.00 do 20.00 – Razstava Pozabljene vezenine (OŠ Dutovlje)

Tako kot drugod po svetu so bile vezenine na Krasu dolga leta prestižen okras, sprva namenjen le najvišjim slojem. Članice KD Kraški šopek so zbrale veliko vezenin, izdelanih z različnimi tehnikami, nekatere med njimi so stare tudi več kot 100 let. Na razstavi Pozabljene vezenine si oglejte  vezenine na različnih oblačilih in gospodinjskem tekstilu: na spodnjem perilu, posteljnini, namiznih prtih, oblačilih in na noši. Snovalci razstave želijo, da bi del naše kulturne dediščine živel naprej ter krasil oblačila in domove v modernejših izvedbah, za potrebe sodobnega časa.
Vstopnina: vstop prost.
Organizator: KD Kraški šopek Sežana

od 15.00 do 19.00 – Otroški praznik (prireditveni prostor, Dutovlje)

Praznik terana in pršuta najmlajše vabi v deželo napihljivih igral Kraški napihančki, med brezplačne ustvarjalne delavnice Kreativčki (bleščeči tatuji), poligone za otroke, kmečke igre (Fuldoro), na poslikavo obraza (MDPM Sežana) in na delavnice (Mavrična nitka, izdelovanje zapestnic, lasnih dodatkov in živali iz ostankov blaga in volne).
Vstopnina: za Kraške napihančke 3,00 € na osebo za 15 min, delavnice so brezplačne.  
Organizator: ORA Krasa in Brkinov d.o.o.

ob 15.00 – Godbeni pozdrav Kraške pihalne godbe in Mažoretk Povir (osrednji vaški trg, Dutovlje)

ob 16.00 – Povorka (osrednji vaški trg, Dutovlje)

ob 17.00 – Predstavitev in podelitev priznanj vozovom, podelitev priznanj najboljšim teranom, pozdravi vinskih kraljic (prireditveni prostor, Dutovlje)

ob 19.00 – Nedeljski večer ob glasbi: Alpski kvintet in Skupina Firbci (prireditveni prostor, Dutovlje)

Vstopnina: vstop prost.
Organizator: ORA Krasa in Brkinov

Od ponedeljka, 7. avgusta, do nedelje, 13. avgusta – KRAS PASS GOURMET DEGUSTACIJE IN DOŽIVETJA (različna prizorišča) 

Tudi v času 51. Praznika terana in pršuta na raziskovanje dežele terana, vitovske in izvrstnih vin vabijo izbrane vinske kleti. Vonj izvrstnih, na burji sušenih suhih mesnin in domačih dobrot kliče k butičnim lokalnim ponudnikom. Z doživetji vrhunske kulinarike gurmansko raziskovanje ponujajo najboljši gostinci in vrhunski chefi. Čudesa Krasa in Brkinov razkrivajo bogato dediščino in spoznavanje pristne dežele dobrih ljudi.

Raziščite degustacije, vrhunska kulinarika in pristna doživetja. 

Raziščite doživetja

51. Praznik terana in pršuta organizira ORA Krasa in Brkinov v sodelovanju z Občino Sežana ter lokalnimi organizacijami in ponudniki. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa. Mlajši od 16 let na vse dogodke vstopajo le v spremstvu staršev ali skrbnikov.
Informacije
12. 8. 2023, od 21.00 do 2.00
Večer ob glasbi: Vlado Kreslin in Mali bogovi, Parni Valjak Tribute (prireditveni prostor, Dutovlje)

Predprodaja vstopnic za tedensko dogajanje

Center za obiskovalce Grad Štanjel
Štanjel 1a
6222 Štanjel
TIC Dutovlje
Dutovlje 65
6221 Dutovlje
TIC Lokev
Lokev 139
6219 Lokev
TIC Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana
Pokrovitelji
Glavni pokrovitelji
KUPONI ZA HRANO IN PIJAČO

KUPONI ZA HRANO IN PIJAČO

Na prireditvenem prostoru 51. Praznika terana in pršuta bo v soboto, 12. avgusta, in nedeljo, 13. avgusta, mogoče pijačo in hrano plačevati le s kuponi. Nakup kuponov bo mogoč na blagajnah na prireditvenem prostoru v Dutovljah, poleg gotovinskega bo zagotovljeno tudi plačevanje s plačnilnimi karticami. Vračilo kuponov ni mogoče.

Možen bo nakup dveh vrst kuponov: 

  • KUPONI ZA PIJAČO (komplet 5 kuponov): 5,00 € 
  • KUPONI ZA HRANO (komplet 5 kuponov): 5,00 € 

Vsi kuponi so unovčljivi v soboto, 12. avgusta, in nedeljo, 13. avgusta. Ceno hrane in pijače ponudniki določijo s številom kuponov. 

INFORMACIJE IN PRODAJA KUPONOV 

Prireditveni prostor Dutovlje, na 6 blagajnah, umeščenih med gostinsko ponudbo. Poleg gotovinskega nakupa bo na prizotišču zagotovljeno tudi plačevanje s plačnilnimi karticami. 

Prevoz in parkiranje

PREVOZI NA ZAHTEVO

Na dogodke ob 51. Prazniku terana in pršuta se lahko odpravite s storitvijo Lokalno povezani. Prevoz na zahtevo na dogodke lahko naročite preko aplikacije ToyotaGo na območju občin Sežana, Divača, Komen in Hrpelje-Kozina. 

Poskenirajte QR-kodo, namestite si aplikacijo ToyotaGo in se pustite zapeljati. Podrobnosti najdete na www.lokalnopovezani.si ali TUKAJ.

PARKIRANJE

Za brezplačno parkiranje v okolici bo poskrbljeno, parkirna mesta bodo primerno označena, pri parkiranju sledite navodilom rediteljev. 

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se