si
Poletni kino 2021

Poletni kino 2021

Na kraško dvorišče Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači, se v mesecu avgustu ponovno vrača letni kino. Pod zvezdnatim nebom boste lahko s 35-mm filmskega traku vsak petek spremljali izbrane filme.

Program

6. 8. petek ob 21.00

Casablanca
Michael Curtiz, ZDA, 1942, 35mm, 1.37, čb, 102', sp

Casablanca, začetek druge svetovne vojne. V nočni klub ciničnega ameriškega izseljenca Ricka (Humphrey Bogart) na lepem prikoraka Ilsa (Ingrid Bergman), njegova bivša ljubezen, ki mu je pred leti v Parizu zlomila srce, ga zagrenila in pognala na romanje po svetu. Njen novi mož, vodja odporniškega gibanja, je v hudih škripcih in še vedno zaljubljeni Rick se znajde v precepu: poslušati svoje ranjeno srce ali zatajiti čustva, pomagati uporniku in zapraviti svoj nevtralni družbeni položaj.

13. 8. petek ob 21.00

Daleč od nebes (Far From Heaven)
Todd Haynes, ZDA, 2002, 35mm, 1.85, barvni, 107', slovenski podnapisi

Ameriško predmestje, sredina petdesetih let prejšnjega stoletja. Cathy (Julianne Moore), navzven popolna mati, žena in gospodinja, se zaplete v strastno romanco s sinom pokojnega družinskega vrtnarja Raymonda (Dennis Haysbert). Razlika v letih med ljubimcema in prešuštvo pa nista vse; čustveno eksplozivno situacijo dodatno zapletejo dejstva, da je Cathy bela, Raymond črn, Cathyjin mož Frank (Dennis Quaid) pa prikriti homoseksualec. Nadvse uspešen poklon Sirkovi klasiki Vse, kar dovoli nebo, ki do popolnosti ponotranji in replicira ekspresionistično formo izvirnika, njegovo kritiko malomeščanske družbe pa s problema položaja žensk in razreda razširi še na vprašanje spolne usmerjenosti.

20.8. petek ob 20.30

Peterka: leto odločitve
Vlado Škafar, Slovenija, 2003, 35mm, 1.37, barvni, 120'

Zgodba filma se začne tistega lepega majskega dne leta 2001, ko se je ob jagodah in češnjah za trenutek zdelo, da je vse mogoče. Jasna je postala mesto želja, na koncu pa se je izkazala za veliko več kot slikovito letovišče ob vznožju Alp – postala je preročišče ene tistih neverjetnih športnih in življenjskih zgodb. Primož Peterka je v tem letu dosegel vse, o čemer je sploh smel sanjati. Dobil je otroka, ustvaril si je družino, vrnil se je med najboljše smučarske skakalce na svetu in za nameček osvojil še olimpijsko kolajno. Dokumentarni film o Primožu Peterki je živ filmski spomenik mlademu šampionu in njegovi odločitvi, da znova poišče pot do lovorik, pa tudi mlademu človeku in njegovemu odraščanju. Ljubezenska zgodba in športna drama s srečnim koncem.

27. 8. petek ob 20.30

Pomlad, poletje, jesen, zima … in pomlad (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom)
Kim Ki-duk, Južna Koreja/Nemčija, 2003, 35mm, 1.85, barvni, 103', slovenski podnapisi

Nihče ni zavarovan pred močjo letnih časov in njihovim letnim ciklom rojstva, rasti in razkrajanja. Niti budistična puščavnika, ki si delita samoto ob idiličnem ribniku, obdanem z gorami. Menjavanje letnih časov prežema njuni življenji z napetostjo, ki vodi tako v višje sfere duhovnosti kot tudi v tragedijo. Tudi meniha sta namreč dovzetna za vse pasti življenja, za hrepenenja, trpljenja in strasti, lastne vsakemu človeku. Mladi Menih pod budnim očesom Starega Meniha izkusi razblinjenje ideala nedolžnosti, ko se otroška igra spremeni v krutost; prebujenje ljubezni, ko v njun zaprti svet vstopi ženska; morilsko moč ljubosumja in obsedenosti; ceno odpuščanja; razsvetljenstvo izkušnje.

Informacije

Kontakt

Muzej slovenskih filmskih igralcev
Kraška cesta 26
6215 Divača

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se