si
Otvoritev razstave - Borili so se za domovino: naša mejnika 1918 in 1991

Otvoritev razstave - Borili so se za domovino: naša mejnika 1918 in 1991

Borili so se za domovino: naša mejnika 1918 in 1991

Istoimenska razstava bo gostovala v stolpu Pomniku miru na Cerju v Občini Miren – Kostanjevica od decembra 2022 do konca februarja 2023.

Odprtje z manjšo slovesnostjo se bo odvilo dan po državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, ki ga praznujemo 23. novembra. 

Slavnostni govornik bo državni sekretar na MORS g. Rudi Medved, razstavo bo odprl skupaj z županom Občine Miren – Kostanjevica g. Mauricijem Humarjem.

Postavitev temelji na fotografsko-dokumentarnem in dokumentarnem filmskem gradivu in je obogatena s spremljajočim pojasnjevalnim besedilom.

Informacije

Kontakt

Turizem Miren–Kostanjevica
Cerje, Lokvica 35
5291 Miren
O razstavi

Razstava je razdeljena v dva vsebinska sklopa, ki bosta obiskovalcem na ogled v 3. in 4. nadstropju pomnika:

  • General Rudolf Maister in boji za slovensko severno mejo 1918-1919.
  • Vojna za Slovenijo 1991.

V 1. delu bodo  na 19-20 panojih predstavljeni dogodki na Slovenskem med in v prvih letih po Prvi svetovni ali Veliki vojni. Zagotovoljeno bo tudi predvajanje dokumentarnega filma.
Ta del razstave je razdeljen v tri tematske sklope: 

  • vojaštvo na Slovenskem (slovenskih deželah monarhije) pred in med prvo svetovno vojno (organiziranost in vključenost v boje na frontah);
  • življenjska pot, s poudarkom na vojaški karieri generala Rudolfa Maistra, ki je s svojimi dejanji ena najpomembnejših osebnosti slovenske zgodovine ter s svojimi borci in borci za slovensko severno mejo »tlakoval« pot v 20. stoletju, da smo v začetku 90. let 20. stoletja dočakali samostojno in neodvisno lastno državo, Republiko Slovenijo;
  • obdobje bojev za slovensko severno mejo november 1918 (natančneje konec oktobra 1918) – do plebiscita na Koroškem 10. 10. 1920 (vojaški in politični vidik).

V 2. delu razstave je poudarek na vojni za Slovenijo leta 1991.

  • Na 36  panojih so predstavljene značilnosti na obrambnem področju (organiziranost TO RS ob začetku vojne za Slovenijo 1991: 7 pokrajinskih štabov in 26 območnih štabov) in nato najpomembnejši oboroženi spopadi med vojno po posameznih pokrajinah Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Tudi v tem delu razstave bo zagotovljeno predvajanje dokumentarnih filmov.

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se