si
Festival Kraška gmajna

Festival Kraška gmajna

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše. Temu izjemnemu prostoru je posvečen Festival kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma.

Dogodki Festivala Kraška gmajna obeležujejo 6. oktober, mednarodni dan geopestrosti, na območju čezmejnega geoparka Kras-Carso.

Vsi dogodki v okviru Festivala Kraška gmajna so za obiskovalce brezplačni.

www.ita-slo.eu

Festival Kraška gmajna je organiziran v okviru projekta KRAS-CARSO II, ki je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2021-2017 (Evropski sklad za regionalni razvoj). 

Program

Nedelja, 24. 9. 2023

9.00 ~ Odkrivanje skritih kotičkov lipiškega posestva, Kobilarna Lipica

Vabljeni na jutranji sprehod po posestvu Kobilarne Lipica. Odkrivali bomo kotičke, ki jih obiskovalci sami bolj poredko obiščejo, a so prosto dostopni. Pot nas bo vodila po kraški krajini mimo starodavnih drevoredov, kala, kjer konji pijejo vodo, in ledenice, kjer so shranjevali led. Opazovali bomo kraško floro in z malo sreče videli kakšno srno ali zajca. Pot je dolga približno 6 km in na njej ni daljših vzponov ali spustov, zato je primerna tudi za družine z otroki, ki že hodijo (ni primerna za otroške vozičke).

Dogodek je brezplačen, število mest je omejeno. Prijave na e-naslov: anita.trebec@lipica.org.
Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

10.00 ~ Voden pohod po kraški gmajni in ogled Krompirjeve jame, Temnica

Kraška gmajna in njeno podzemlje skrivata ogromno zanimivosti! Spoznajte jih na vodenem krožnem pohodu v spremstvu jamarskih vodnikov. Na poti bomo odkrivali geološke značilnosti, ki kraško pokrajino delajo tako unikatno. Ogledali si bomo prvine kraške kulturne krajine in se spustili v podzemlje Krompirjeve jame, ki je služila kot vojaško zaklonišče v času 1. svetovne vojne. Po ogledu jame bo na platoju pred jamo kratka predstavitev čezmejnega geoparka Kras- Carso Martine Stupar z Zavoda za varstvo narave.

Dogodek je brezplačen, obvezna oprema: športna obutev in oblačila. Zbirno mesto: Stara šola Temnica (Temnica 10, 5296 Kostanjevica na Krasu). Prijave na e-naslov: info@mirenkras.si
Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

Torek, 26. 9. 2023

17.00 ~ Mejame - pohod in ogled naravne dediščine in geološke posebnosti stika apnenca in fliša - primer slepe doline na stiku, Kačiče-Pared

Vabljeni na nezahteven voden pohod z ogledom naravne dediščine in geološke posebnosti stika apnenca in fliša na primeru Mejam (v bližini Dan pri Divači), kjer ponika potok Golobert. Zbrali se bomo pri Domačiji Vrbin, se peš odpravili mimo kala pri Vrabcih, starega kamnitega velbanega mostu na cesti Dane–Matavun, do vhoda v Mejame in pri tem tkali povezave teh jam s Krasom, Škocjanskimi jamami, Mitskim parkom in še marsičem drugim.

Dogodek je brezplačen, obvezna oprema: športna obutev in oblačila, pohod bo trajal približno dve uri in pol. Prijave so mogoče do 22. septembra na e-naslovu na info@mitski-park.si
Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

Petek, 29.9.2023 in petek, 13.10.2023

17.00 ~ Kras v glini: Delavnica oblikovanja gline v dveh delih, Botanični vrt Sežana

Kolikokrat zares pomislimo na vrednost zemlje, njen pomen in namen, s katerim služi od samega nastanka? Zemlja je tista, ki nam z obdelovanjem omogoča preživetje, hkrati pa lajša in lepša vsakodnevno bivanje. KRAS V GLINI, dvodelno srečanje, bo v znamenju geološke, naravne in kulturne dediščine ter v ospredje postavlja zemljo z njeno uporabno in okrasno vrednostjo.
Glino bomo povezali tudi z vinom; ob prvem srečanju bomo oblikovali majhen vrč in kozarec po vzoru preteklosti s sodobnim pridihom; drugo srečanje bo namenjeno poslikavi izdelkov.

Delavnica je brezplačna, število mest je omejeno. Prijave na e-naslov: info@vrtsezana.si do vključno 26. septembra 2023.
Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

Sobota, 30. 9. 2023

9.00 ~ Grofova jama in predstavitev čezmejnega geoparka Kras-Carso, Brestovica pri Komnu

Grofova jama je najstarejša znana jama na Krasu in v Sloveniji, njena starost je ocenjena na več kot 11 milijonov let. O naravoslovnem in znanstvenem pomenu Grofove jame bo predavala dr. Nadja Zupan Hajna z Inštituta za raziskovanje krasa iz Postojne. Izvedeli boste, kako je Grofova jama povezana s Smrekovškim vulkanizmom, zakaj ima jama izjemen znanstveno-raziskovalni pomen in zakaj predstavlja pomembno geološko naravno dediščino. Po predavanju in predstavitvi projekta Kras-Carso II in geoparka Kras-Carso Martine Stupar z Zavoda za varstvo narave bo sledil obisk in ogled jame z jamskim vodnikom Joškom Terčonom.

Dogodek je brezplačen, zbirno mesto: OŠ Brestovica pri Komnu.
Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.

Nedelja, 1. 10. 2023

9.30 ~ Geološki sprehod po mejah geoparka Kras-Carso, Ribiško naselje

Vabljeni na naravoslovni izlet po zahodnem robu kraške planote! Območje je posebej bogato z izjemnimi geološkimi najdišči: izviri (še vedno) skrivnostne kraške reke in najbolj neverjetnim odkritjem popolnih okostij dinozavrov. Po nezahtevni poti bomo prečkali različna naravna okolja: začeli bomo v majhnem ribiškem naselju ob morju, le streljaj od ustja reke Timave, nato se bomo odpravili proti najdišču znamenitega dinozavra Antonia, do temačnega gozda Črničje, naprej proti svežim izvirom reke Timave in nazaj do izhodišča, kjer bomo spoznali bogato geološko raznolikost območja.

Dogodek je brezplačen, ob koncu sprehoda bo mogoč ogled razstave »Zgodovina in prazgodovina okoli Timave«, ki jo je uredila skupina Flondar.

Prijave na e-naslov info@estplore.it, dodatne informacije tudi na tel. št. +39 340 7634805 (Sara) in +39 348 794 2822 (Saimon).

Petek, 6. 10. 2023

18.00 ~ Predstavitev knjige o čezmejnem geoparku na matičnem Krasu, Bazovica

V sklopu praznovanja mednarodnega dneva geopestrosti vabljeni na predstavitev knjige o čezmejnem geoparku na matičnem Krasu.
Med predstavitvijo bo poskrbljeno za italijansko in slovensko tolmačenje v sodelovanju z Uradom za slovenščino Avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine.
Prijave na e-naslov geositi@regione.fvg.it, dodatne informacije tudi na tel. št. +39 340 7634805 (Sara).

Sobota, 7. 10. 2023

9.00 ~ Geološki pohod po poti Alpe Adria v Sloveniji – etapa 36, Lipica–Vrhpolje

Iz Lipice se bomo po južnem drevoredu odpravili na mejni prehod, nadaljevali z vzponom na Kokoš in do Vrhpolja po trasi Alpe Adria Trail. V vasi Vrhpolje sledi krajši postanek z malico v prostorih ŠRD Vrhpolje, nato pa se bomo iz Krvavega potoka z avtobusom vrnili v Lipico. Pohod bo spremljal geolog, ki bo s strokovnimi dovtipi popestril pot in razložil zanimivosti ob njej.

Dogodek je brezplačen, pohod je nezahteven (približno 9 km, višinska razlika: 300 m vzpon, 190 m spust, čas hoje: 3 ure), obvezna oprema: lahka pohodna obutev in športna oblačila. Zbirno mesto: pred Hotelom Maestoso v Lipici. Pohod bo v vsakem vremenu.

Za bolj vztrajne pohodnike bo mogoče prehoditi celotno etapo skozi Glinščico do Boljunca, kjer bo ob 16.30 pohodnike čakal avtobus in jih odpeljal v Lipico. Dolžina daljše trase je 17,3 km.
Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

9.00 ~ Gobarski dan na kraški gmajni, Park Škocjanske jame

Na območju Krasa in še posebej Brkinov uspeva izjemno število vrst gliv. V spremstvu izkušenih poznavalcev gob se bomo ob 9. uri podali v širšo okolico Parka Škocjanske jame, nabirali gobe ter uživali v lepotah jesenske pokrajine. Spoznali bomo najprimernejša rastišča, se naučili prepoznati nekatere vrste gob ter se poučili o pravilnem načinu nabiranja gob in zakonskih omejitvah, ki jih je treba upoštevati.

Od 12. ure bomo s priznanimi strokovnjaki in izkušenimi gobarji določili na gobarskem pohodu najdene gobe in jih uvrstil na razstavo.

Ob 14. uri bomo na kuharski delavnici nekatere nabrane vrste gob vpletli v pravo jesensko kulinarično doživetje. Kuharsko delavnico bo vodil priznani kuhar, ki nas bo poučil tudi, katere gobe so najboljše na krožniku, katere najprimernejše za posamezno jed in na kaj moramo biti pozorni pri kuhanju z gobami.

Ob 16. uri bomo na pregledni razstavi predstavili vrste gob, ki uspevajo na našem območju. Pod vodstvom priznanega strokovnjaka in izkušenega gobarja mag. Gabrijela Seljaka bomo na razstavi izvedeli marsikatero zanimivost o posamezni gobi, opozoril pa nas bo tudi na podobnosti in razlike med nekaterimi laičnemu očesu podobnimi vrstami.

Dogodek je brezplačen, zbirno mesto: Park Škocjanske jame. Razstava bo odprta tudi v nedeljo med 10. in 18. uro ter v ponedeljek med 9. in 15. uro. Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

Nedelja, 8. 10. 2023

9.00 ~ Kolesarska tura med geološkimi točkami in Barkovljanko: S kolesom po Krasu z razgledom na morje, Sežana in Prosek

Izbirate med športno nedeljo, kulturnim obiskom in nepogrešljivo Barkovljanko? Odločitev za vse troje je mogoča s prijavo na vodeno geo-kolesarsko turo! S kolesarjenjem po kraški planoti si boste razgibali noge, opazovali jadrnice, ki tekmujejo na svetovno znani jesenski regati, in odkrivali čudovite značilnosti geoparka matičnega Krasa, vključno s starodavnimi podvodnimi plazovi, globokimi brezni v osrčju Krasa in jamami, v katerih boste odkrivali sledi zgodovine.

Pot nas bo pod vodstvom strokovnih vodnikov delno vodila po Unescovem rezervatu Miramar. Skozi borove gozdove in kraško gmajno z razgledom na morje nas bo pripeljala v notranjost Krasa, kjer se bo končala na izhodiščni točki v bližini vasi Prosek.
Dogodek je brezplačen, število mest je omejeno. Dogodek bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku.
Prijave na e-naslov info@estplore.it, dodatne informacije tudi na tel. št. +39 340 7634805 (Sara) in +39 348 794 2822 (Saimon).

Nedelja, 15. 10. 2023

10.00 ~ Tematski pohod po Pliskini poti: Rastlinje kraške gmajne, Pliskovica

Latnik evropskega prijateljstva bo izhodišče tudi tokratnega pohoda po Pliskini poti, vendar pa bomo že ustaljeno traso obogatili z dodatnimi zanimivimi postanki. Že v Pliskovici si bomo ogledali lepo ohranjene ostanke mitnice, ki je razmejevala goriški in tržaški del območja. Ob trasi stare rimske ceste (Via Vicinalis), ki je prečila  Kras, bomo spoznali Stare Šance, staroselsko gradišče iz železne dobe, v Kosoveljah pa se bomo ustavili v Kalini, kulturno družabnem centru vasi in si ogledali muzej kmečkega orodja.

Pohod bo postregel tudi s predstavitvijo bogate flore območja ter ponudil očarljive razglede na preplet značilnih suhih zidov. Poleg lokalnega vodnika, nas bo na celotni trasi spremljala Astrid Švara, mag. inž. geologije, krasoslovka, asistentka na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU, ki bo poskrbela za strokovno razlago o nastanku krasa in njegovih geoloških značilnostih.

Pohod se bo zaključil v Mladinskem hotelu Pliskovica, kjer si bodo pohodniki lahko odpočili in se okrepčali.

Sprehod po 6-kilometrski poti traja približno 3 ure.
Dogodek je brezplačen.

Informacije

Kontakt

Center za obiskovalce Grad Štanjel
Štanjel 1a
6222 Štanjel
Center za obiskovalce Mitski park Rodik
Rodik 6
6240 Kozina
TIC Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana
Turizem Miren–Kostanjevica
Cerje, Lokvica 35
5291 Miren
Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso
Partizanska cesta 2
6210 Sežana
Kobilarna Lipica
Lipica 5
6210 Sežana
Park Škocjanske jame
Matavun 12
6215 Divača

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se