si

Festival kraška gmajna - pomlad 2021

 • Lokacija
  Kras in Brkini
 • Kdaj

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše. Temu izjemnemu prostoru je posvečen Festival kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki obiskovalcem skozi različne aktivnost ponudi doživetje naravne in kulturne dediščine, posebnega rastlinskega in živalskega sveta gmajne, pa tudi ljudskih modrosti in znanj. Posebej zanimivo je spoznavanje prepletanja lokalne kulinarike z letnimi časi.

V okviru festivala so organizirani tematski pohodi, kulinarične delavnice in predavanja. Ponudba kraške gmajne je v vseh letnih časih izjemna, zato je festival sestavljen iz sklopov, ki sledijo ritmu narave. 

Organizatorji in pobudniki festivala so: Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Občina Divača, Turizem Miren-Kostanjevica, Mitski park Rodik, Občina Hrpelje - Kozina, TIC Sežana, Kobilarna Lipica d.o.o in ORA Krasa in Brkinov d.o.o..

Zaradi omejitev za preprečitev širjenja COVID-19 pri izvedbi javnih prireditev, vas prosimo, da spremljate tudi uradno stran organizatorja prireditve. V kolikor razmere ne bodo dopuščale izvedbe dogodka, bo le-ta premeščen na poznejši čas oz. odpovedan.

Program

22. - 23. maj 2021

 • 22. maj ob 17:00 ~ Botanični sprehod skozi Štanjel in čas
  Štanjelski hrib, Turn, je naseljen vse od prazgodovine do danes. Na sprehodu skozi Štanjel bomo odkrivali različne naselbinske plasti in ostanke gradišča, ki pričajo o tesni povezanosti prebivalcev z naravo. Arheološke raziskave prazgodovinskih plasti so razkrile uporabo in gojenje nam znanih rastlin. Poznavanje in uporaba rastlin v različne namene se je ohranila do danes. Na krožni botanični poti bomo doživeli bogato rastlinstvo Krasa, sprehodili se bomo tudi do Ferrarijevega vrta, ki predstavlja pomembno parkovno ureditev v naselju ter sproščen sprehod zaključili v objemu štanjelskih hiš ob srebanju zeliščnega čaja.

  Lokacija: Štanjel, zbirno mesto TIC Štanjel
  Cena: 7,00 eur na osebo
  Obvezne prijave: na stanjel@visitkras.info. Število udeležencev je omejeno, glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19.
  Organizator: ORA Krasa in Brkinov d. o. o.
   
 • 23. maj ob 11:30, 14.30, 17:30 ~ Harmonija okusov in zvoka kraške gmajne: kulinarično-glasbeno doživetje
  Ali ste vedeli, da je med divjimi rastlinami tudi veliko užitnih? Kaj pa to, da je kamen čudovito glasbilo, ob katerem sprostite svoje mislih? Preverite in vzemite si čas in doživite harmonijo okusov in zvoka kraške gmajne ter se podajte na kulinarično - glasbeno doživetje v Štanjelu. Prepustite se spomladanskemu 4-hodnemu meniju iz divjih zelišč Bistroja Grad Štanjel ter se ob strokovnem vodenju podate v svet zvoka kamna v Zvočni galeriji. Kulinarično - glasbeno doživetje traja 2,5 uri s hladno predjedjo na grajskem dvorišču, ki se nadaljuje z vodenim ogledom po stalni razstavi kamnitih skulptur – tolkal. Vsako izmed estetsko privlačnih zvočil zveni v harmoniji s svojim bitjem, enkratno, tako kot resonira kraška gmajna zase. Sledi nadaljevanje odkrivanja harmonije okusov kraške gmajne v Bistroju Grad Štanjel z jedmi iz divjih zelišč pripravljenih na sodoben način. 

  Lokacija: Štanjel (Grad Štanjel)
  Cena: 38,00 eur (cena vključuje 4-hodni degustacijski meni in voden ogled Zvočne galerije). Cena kulinarično – glasbenega doživetja ne vključuje vinske spremljave.
  Obvezne prijave: na stanjel@visitkras.info. Število udeležencev je omejeno, glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19.
  Organizator: ORA Krasa in Brkinov d. o. o. v sodelovanju z Bistro Grad Štanjel in Slovenskim tolkalnim projektom (SToP)
   
 • 23. maj ob 12.00, 15.00, 18.00 ~ Zvočna galerija Kamenica – voden ogled
  V Štanjelu domuje edinstvena galerija, ki jo bogatijo posebne kamnite skulpture – tolkala, ki jih je ustvarila akademska kiparka mag. Alenka Vidrgar v sodelovanju s Slovenskim tolkalnim projektom (SToP).
  SToP in kiparka že od leta 2016 načrtno raziskujejo zvok kamna v kamnolomih in ateljeju. Inovativen projekt odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti.  V galeriji Kamenica domujejo trije litofoni ter kar nekaj zvočnih skulptur. Obiskovalce ob skulpturah čakajo udarjalke, da sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN. Skozi zanimive zvoke in oblike vas bo vodil član Slovenskega tolkalnega projekta Franci Krevh.


  Lokacija: Štanjel, Zvočna galerija
  Cena: brezplačno
  Obvezne prijave: prijave obvezne na stanjel@visitkras.info. Število udeležencev je omejeno, glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19. 
  Organizator: ORA Krasa in Brkinov d. o. o. v sodelovanju s Slovenskim tolkalnim projektom (SToP)

 • ODPOVEDANO: 23. maj ob 16:00 ~ Glasbeni koncert Prebujanja v Zvočni galeriji Kamenica
  Harmonija narave in kamna tvori edinstveno kulturno krajino, ki jo na poseben način uprizarjajo kamnite skulpture – tolkala akademske kiparke mag. Alenke Vidrgar v Zvočni galeriji Kamenica v Štanjelu. Vsako izmed estetsko privlačnih zvočnil zveni v harmoniji s svojim bitjem, enkratno, tako kot resonira vsak posameznik zase.
  Tolkala so nastala v sodelovanju z vrhunskimi glasbeniki Slovenskega tolkalskega projekta (StoP), ki s premičljenim iskanjem zvočnih polj v kmnu in glini že več let načrtno raziskoujejo zvok kamna na unikaten način. Zvočna galerije je tako sinergija dveh izraznih polj, ki odstirata nove umetniške vsebine.
   Koncert Prebujanja za trobento, zveneče kamne in besede je večstavčna skladba, zasnovana na štirih medsebojno povezanih pesmih mladega pesnika Jakoba Barba. Skladatelj Tilen Slakan je ustvaril unikatno skladbo, ki združuje »klasični« zvok trobente in nenavadne zvoke kamna. Slednji so uglašeni, kot npr. Ksilofon, ali pa zvenijo v nenavadnih, hipnotičnih zvokih.

  Skladatelj: Tilen Slakan
  Besedilo: Jakob Barbo
  Izvajalci: Franc Kosem (trobenta), Matevž Bajde in Franci Krevh (zveneče skulpture)

  Lokacija: Štanjel, Zvočna galerija
  Cena: brezplačno
  Obvezne prijave: na stanjel@visitkras.info. Število udeležencev je omejeno, glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19
  Organizator: ORA Krasa in Brkinov d. o. o. v sodelovanju s Slovenskim tolkalnim projektom (SToP)

29. - 30. maj 2021

 • 11:00 - 19:00 ~ Okusi divjih špargljev na pristni kraški domačiji
  Kraška gmajna je zaradi posebnosti sestave tal prava zakladnica plodov in zelišč, ki jih domačini od vedno s pridom uporabljamo v tradicionalni kulinariki. Med najbolj aromatične spomladanske pridelke, ki jim strokovnjaki pripisujejo poleg zdravilnega učinka anitioksidantov, tudi posebno moč afrodizijaka, sodijo divji šparglji.

  V soboto, 29. in nedeljo 30. maja, med 11. in 19. uro bo čudovit ambinet Domačije Mirka Godniča dišal po sveže pripravljenih jedeh iz slastnih divjih poganjkov, s katerimi boste učinkovito prečistili telo po zimskem spanju. Brbončice bodo plesale ob pestri paleti okusov jedi, pripravljenih po hišnih receptih kuharskega mojstra, ki enako spretno pripravi tradicionalno frtaljo, kot domače bleke ali rosbif s prelivko iz špargljev. Vsega veliko, a hkrati ravno prav, tako za ljubitelje mesa kot zaprisežene vegetarijance.
  Dober tek in na zdravje!

  Lokacija: Nova vas 10, 5291 Miren
  Cena: cenik dostopen na Domačiji Mirko Godnič
  Obvezne prijave: na telefonsko številko 040 220 409 (Mirko Godnič)
  Organizator: Izletniška domačija in catering Mirko Godnič v sodelovanju s Turizmom Miren-Kostanjevica

 • 13:00 in 15:30 ~ ZEN na Zeliščni kmetiji Rogelja
  Kras je vse leto v naravnem zenu, uravnotežen med svežino burje, ki veje od morja in mirnim zaledjem, ki še za rep ujame zadnje vzdihljaje Mediterana.

  Mila klima omogoča na Krasu vegetacijo preko celega leta. Najlepše barve pa narava zagotovo pokaže spomladi, ko se prebudi in Kraška gmajna z obronki njiv in vrtač zadiši po gozdnih plodovih in zeliščih. Razkošje zdravilnih sestavin, omogoča poznavalcem pripravo nadvse učinkovitih zdravilnih tinktur, ki po dolgi zimi očistijo telo in dodajo pravo mero življenjske energije.

  Na Zeliščni kmetiji Rogelja v soboto 29.05.2021 in nedeljo 30.05.2021 na stežaj odpiramo vrata vsem željnim odkrivanja skrivnosti pridelave in uporabe zelišč in dišavnic, ki ohranjajo vitalnost in zdravje. Predhodno najavljene posameznike in skupine bomo sprejemali v dveh terminih (ob 13:00 in 15:30).

  Voden obisk z bogatim programom traja dobri dve uri in vključuje: 
  - dobrodošlico z degustacijo zeliščnih likerjev,
  - kratko predstavitev Zeliščne kmetije in nasvete za zdravo življenje
  - prikaz postopka destilacije eteričnih olj
  - sprehod po bližnjem zeliščnem vrtu
  - pogostitev.

  Cena izobraževalno sproščujočega doživetja znaša 8,00 eur na osebo. Število obiskovalcev na posamezen termin je omejeno.

  Lokacija: Vojščica 32, 5296 Kostanjevica na Krasu
  Cena: 8,00 na osebo
  Obvezne prijave: do petka, 28.05.2021 do 12:00 na info@zeliscarogelja.si ali tadej.rogelja@gmail.com. Prijavi nujno pripišite št. oseb, izbrani dan in uro (termin) vaše udeležbe.
  Organizator: Zeliščna kmetija Rogelja v sodelovanju s Turizmom Miren-Kostanjevica

5. - 6. junij 2021

 • 5. junij ob 10:00 ~ Kras v steklenički parfuma
  1. del: voden ogled Interpretacijskega centra kraške vegetacije: od 10.00 do 11.00
  2. del: delavnica »Ustvari svoj kraški parfum«: od 11.00 do 12.30

  V Botaničnem vrtu Sežana je v letu 2020 svoja vrata odprl tudi Interpretacijski center kraške vegetacije, kjer zanimivosti in lepote kraške pokrajine odkrivamo na svojstven način - z opazovanjem, posluhom, tipom in vonjanjem. Ob tej priložnosti se bomo zato vodeno sprehodili »po kraških poteh interpretacijskega centra«, nakar bomo vtise o Krasu ujeli še v stekleničko svojega parfuma pod strokovnim vodstvom Martine Vatovec, kreatorke naravnih parfumov, zeliščarke in aromaterapevtke.

  Lokacija: Interpretacijski center kraške vegetacije v Botaničnem vrtu Sežana
  Cena: 30,00 eur / osebo pristojbina za celoten dogodek
  Obvezne prijave: zaradi omejenega števila udeležencev, je obvezna prijava do četrtka, 3.6.2021, do 10. ure na e-naslov: storitve@ksp-sezana.si ali telefonsko številko: 031 625 093
  Organizator: KSP d.d. Sežana, upravljavec Botaničnega vrta Sežana ob vili Mirasasso
   

 • ODPOVEDANO zaradi slabe vremenske napovedi: 6. junij ob 11:00 ~ Stik z lipicancem in čutno doživetje kraške gmajne
  Čutno doživetje Krasa bomo pričeli v Kobilarni Lipica, eni najstarejših kobilarn na svetu, z nepozabnim doživetjem vodenega stika z lipicanci. Po kosilu se bomo podali proti robu lipiškega posestva, kjer bomo po poti Josefa Ressla vstopili v Živi muzej Krasa. Z lokalno turistično vodnico bomo spoznavali to izjemno naravno in ekološko območje z veliko intenziteto kraških pojavov, ki je bilo leta 2017 izbrano za najboljšo tematsko pot v Sloveniji.
  Obvezna je športna obutev in zadostne količine vode.

  Lokacija: Kobilarna Lipica in Živi muzej Krasa
  Cena: brezplačno
  Obvezne prijave: dogodek je namenjen članom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije
  Organizator: TIC Sežana, Kobilarna Lipica d.o.o., Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije
   

 • ODPOVEDANO zaradi slabe vremenske napovedi: 6. junij ob 18:30 ~ Zvočno potovanje z gongi pod zvezdnatim nebom na čudovitem posestvu Lipica
  Skupaj poiščimo sožitje z naravo v čudovitem zvočnem potovanju gongov, tibetanskih posod, školjk in šamanskih bobnov v prekrasnem okolju lipiškega posestva. Domovanje in energija lipicanca, mogočni hrasti, šumenje vetra, tišina in mir narave nas vabijo v svoj objem. Smo otroci zvoka, prvinski zvoki, ptičje petje, plešoče trave, nas v objemu matere narave popeljejo v stanje miru, harmonije in lahkotnejšega bivanja. Telo se ob takih lepotah spomni, kaj zmore in se začne zdraviti samo. Vabljeni na edinstveno izkušnjo!
  V primeru slabega vremena dogodek odpade.

  Lokacija: Kobilarna Lipica, grajski vrtovi
  Cena: več na www.lipica.org
  Obvezne prijave: obvezna predhodna prijava na events@lipica.org, do torka 01.06.2021
  Organizator: Kobilarna Lipica d.o.o.

12. in 13. junij 2021

 • 12. junij ob 9:00 ~ KAMENTON – celodnevna akcija popravila suhega zidu za otroke osnovnih šol in vrtcev s Krasa z obeh strani meje
  Veščino suhozidne gradnje, ki je bila v 2018  vpisana na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, učimo tudi otroke. Otroci šol in vrtcev popravljajo zid pod vodstvom izvedencev suhozidne gradnje v pet članskih skupinah. Vsaka etapa traje 2 uri. Aktivnosti spremljajo predstavniki Partnerstva kraške suhozidne gradnje in učitelji oz. vzgojitelji – predstavniki šol in vrtcev. H gradnji vabimo tudi starše, ki otroke pripeljejo na prizorišče. Saj je pomembno, da tudi oni spoznajo delo otrok na delavnici, se seznanijo z osnovami popravila kraških suhih zidov in pomenom dediščine.

  V primeru slabega vremena dogodke odpade. Dogodka se udeleženci udeležijo na lastno odgovornost in ob upoštevanju vseh ukrepov NIJZ za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-Cov-2.

  Lokacija: Divača, v krožišču, pri kamnoseštvu Ražem
  Cena: brezplačno
  Obvezne prijave: lavin@siol.net, 041 823 927
  Organizator: Občina Divača, Partnerstvo kraške suhozidne gradnje, TKŠD Urbanščica, Zavod Anima Mundi

 • 13. junij ob 9:00 ~ Z vsemi čuti - pohod po Krasoslovno-naravoslovni učni poti
  - Selfness v naravi, vaje povezovanja z naravo in globlja doživetja.
  - Zaznava z vsemi čuti.
  - Ustvarjalno in subtilno doživljanje krajine.
  - Identiteta kraja.
  - Celosten odnos do človeka in narave – geomantijski zeleni turizem.

  Pohod bo vodila Karin Lavin, ki se že vrsto let ukvarja z vodenjem izobraževanj čuječnosti in senzibilizacije do okolja in dediščine. Vodi in sodeluje v projektih okoljske in družbene angažiranosti s področja celostne obravnave pokrajine in človeka.
  V primeru slabega vremena dogodke odpade. Dogodka se udeleženci udeležijo na lastno odgovornost in ob upoštevanju vseh ukrepov NIJZ za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-Cov-2.

  Lokacija: start v krožišču, pri kamnoseštvu Ražem
  Cena: brezplačno
  Obvezne prijave: natasa.matevljic@divaca.si, 041 550 205
  Organizator: Občina Divača

18. junij 2021

 • 8:30 ~ Sprehod čez kraško gmajno in predstavitev ledenice
  Sprehodili se bomo po senčnem borovem gozdu, preko kraškega polja in gmajne, vse do mogočne ledenice ob cesti v vas Kačiče-Pared. Več posebnosti o ledenici nam bo predstavila lokalna turistična vodnica. Območje parka, ki leži na stičišču apnenčastega Krasa in flišnih Brkinov, je prepredeno z izjemnimi kraškimi pojavi, nekatere, kot npr. kraško polje, udornica, vhodno brezno v jamo, bomo ob poti tudi videli. Nazaj grede je predviden postanek na Turistični kmetiji Vrbin, kjer nam bodo predstavili njihovo domačijo tudi skozi pokušino domačih suhomesnatih izdelkov, po katerih slovijo.
  V primeru slabega vremena dogodek odpade. Udeležba na dogodku je na lastno odgovornost in ob upoštevanju vseh ukrepov NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

  Lokacija: Sprejemni center Park Škocjanske jame
  Cena: brezplačno
  Obvezne prijave: psj.info@psj.gov.si, dogodek je organiziran z Društvom upokojencev Divača
  Organizator: Park Škocjanske jame, Slovenija

19. junij 2021

 • 9:00 ~ Geomantične (nevidne) razsežnosti krajev
  Človeštvo je poročeno z bistvom Zemlje. Naše telo je spleteno iz njene zavesti, njenih energij in njene snovi. Kako je mogoče, da smo skoraj povsem zanemarili ljubezenski odnos do bistva Zemlje? Vabljeni v Rodik, da poglobimo odnos med ljudmi in Zemljinim vesoljem ter da mitsko krajino spoznamo skozi oči Marka Pogačnika, Unescovega umetnika za mir. Njegova doživetja narave, ki jih je skozi geomantične raziskave risal in strnil v knjigi Elementarne sile in bitja Rodika, nam bo predstavil v obliki delavnice v naravi. Doživetje bomo okronali z degustacijo brkinskih dobrot v vaški gostilni.

  Lokacija: Mitski park Rodik
  Cena: 40,00 eur na osebo
  Obvezne prijave: Valerija Pučko, info@mitski-park.eu; 070 569 882. Maksimalno število oseb: 40
  Organizator: Mitski park Rodik, Občina Hrpelje - Kozina

20. junij 2021

 • 9.00 ~ Botanični sprehod čez kraško gmajno z botanikom Andrejem Seliškarjem
  Sprehodili se bomo po kraški gmajni v Parku Škocjanske jame in spoznavali izjemno pestrost in bogastvo rastlinskih vrst, ki tu uspevajo. Priznani botanik Andrej Seliškar nam bo približal pisani svet gmajne in razkril marsikatero zanimivost iz življenja kraških rastlin.
  V primeru slabega vremena dogodek odpade. Udeležba na dogodku je na lastno odgovornost in ob upoštevanju vseh ukrepov NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

  Lokacija: Sprejemni center Park Škocjanske jame
  Cena: brezplačno
  Obvezne prijave: psj.info@psj.gov.si, dogodek je organiziran z Društvom upokojencev Divača
  Organizator: Park Škocjanske jame, Slovenija
Informacije

Kontakt

Center za obiskovalce Grad Štanjel
Štanjel 1a
6222 Štanjel
Informacijski center Parka Škocjanske jame
Matavun 12
6215 Divača
TIC Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana
Kobilarna Lipica
Lipica 5
6210 Sežana
Občina Divača
Kolodvorska ulica 3a
6215 Divača

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se