si
Festival brkinske sadne ceste

Festival brkinske sadne ceste

Brkini. Flišna tla in in podnebje dajejo pokrajini drugačnost. Drugačnost odseva tudi v samoniklosti domačinov, v njihovi samozavesti in pripadnosti kraju. Ta drugačnost nas vedno znova privlači v oazu miru.

Brkinskemu sadju gre zasluga za ustvarjeno trajno prepoznavnost in za izviren prispevek k promociji kraja. Prepoznavnost kljub krizam v sadjarstvu ni usahnila, treba jo je le dograjevati.

Eden od dogodkov, ki pomaga pri promociji sadja in krajev je gotovo Festival brkinska sadna cesta. Že vrsto let se v jesenskem času vrstijo različni dogodki, kateri vabijo na pokušino brkinskih dobrot in spoznavanju krajev.

Letos je posebno leto. Ne samo zaradi epidemiološke situacije, ampak tudi zaradi pozebe. Vzela je dobršni del sadja na območju celotnih Brkinov in širše. Oboje vpliva na izvedbo Festivala, zato bo, v zelo okrnjeni obliki, gostil samo nekaj dogodkov

Program

10. september

od 15.30 dalje ~ Dan odprtih vrat na Kmetiji Pečar v Prešnici 
               
16.30 ~ Prezentacija proizvodnje sokov in ciderja*
                17.00 ~ Demonstracija pridobljenega znanja preko projekta ESPeViJiM**
                18.00 ~ Prezentacija proizvodnje sokov in ciderja

*cider – gazirana alkoholna pijača na osnovi jabolčnega vina in jabolčnega soka.
*ESPeViJiM – Ekološko sadno peneče vino iz jabolk in malin; projekt je financiran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje (PRP 2014-2020). Projekt je še v teku in se zaključi novembra 2022.

17. september

17.00 ~ Delavnica stiskanja sadje v Parku Žaga.
Stisnite svoj jabolčni sok. Delavnico izvaja Tamara Urbančič. 

Organizator: Občina Hrpelje - Kozina

19. september

10.00 ~ Tek, pohod in kolesarjenje po Kettejevi poti.
Start pred Osnovno šolo Dragotina Ketteja, trasa pa vodi vse do njegove rojstne hiše na Premu in nazaj.

26. september

9.00 ~ Kolesarski izlet Park Škocjanske jame - Mitski park Rodik - Brkini

Kolesarska tura bo zajela naravno in kulturno dediščino Brkinov. Na poti je predvidenih več postankov. Kolesarjenje se začne v Matavunu, kjer je start, do Kačič in Rodika, kjer je postanek v Mitskem parku Rodik, sledi nadaljevanje do vasi Slope, kjer bo prvi kulinarični postanek na Turistični kmetiji pri Filetu. Pot se nadaljuje preko Brezovice, Gradišice do Artviž in nato sledi spust preko Varej, kjer bo drugi kulinarični postanek na Izletniški kmetiji Benčič, in povratek do  Matavuna.
Start in cilj izleta: Sprejemni center Parka Škocjanske jame
Težavnost: srednje težaven

Informacije in rezervacije do 24.9.2021. na valerija.pucko@hrpelje.si; natasa.matevljic@divaca.si; 00386 41 550 205. Število mest je omejeno.

V primeru slabega vremena izlet odpade. Udeležba na izletu je na lastno odgovornost. Udeleženci izleta morajo izpolnjevati veljavne PCT pogoje.

3. oktober

10.00 ~ Pohod po Brkinih, od Suhorja do Partizanske bolnice Zalesje in nazaj.
Po 14. km nezahtevne hoje pokušina brkinskih dobrot.

Več na TIC Ilirska Bistrica, Gregorčičeva cesta 2, 6250 Ilirska Bistrica; T: +386 (0)5 99 66 278 , M: +386 (0)40 78 71 78, E: info@tic-ilbistrica.si

10. oktober

Kostanjev praznik v Rodiku

Turistične in sadjarske kmetije ter gostilne vam v jesenskem času vsako leto postrežejo s katero od brkinskih jedi s poudarkom na jabolku, češpi in drugih brkinskih pridelkih.

Raziskujte, privoščite si nekaj okusnega za svoje brbončice in aktivno preživljajte jesen v zasanjanih Brkinih. Razvajajte dušo in telo!

Zaradi omejitev za preprečitev širjenja epidemije COVID-19 vas prosimo, da spremljate tudi uradno stran organizatorja. V kolikor razmere ne bodo dopuščale izvedbe dogodkov, bo le-ti premaknjeni oz. odpovedani.

Informacije

Kontakt

Center za obiskovalce Mitski park Rodik
Rodik 6
6240 Kozina
TIC Hrpelje – Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14
6240 Kozina

Kaj se dogaja na Krasu?

Ne prezrite zanimivih dogodkov, ki jih navdihuje tradicija in bogatijo pristni okusi lokalnih dobrot ...

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se