si
Muzej Spomni se name

Muzej Spomni se name

Nesmiselna meja je boleč spomin.

Po drugi svetovni vojni, ko je bila leta 1947 po sklepih mirovnega sporazuma v Parizu na novo določena meja med takratno Jugoslavijo in Italijo, so ameriški vojaki zarisali eno najbolj nesmiselnih mej. V Mirnu je nova mejna črta prečkala pokopališče in nekdo jo je brez slehernega občutka za človeško dostojanstvo zarisal dobesedno med grobovi. Šele leta 1975 je bila meja, ki je razdvajala žive in mrtve, v okviru Osimskega sporazuma premaknjena na rob pokopališča.

Mirensko pokopališče je bilo po drugi svetovni vojni v svetu poznano tudi kot prizorišče najbolj masovnih ilegalnih prebegov v Italijo in naprej v razvitejše dežele, kjer so prebežniki iskali boljši svet. V letih med 1948 in 1955, ko je bila meja najbolj varovana, so pri poskusu ilegalnega prečkanja meje iz Jugoslavije v Italijo ujeli več kot 30.000 oseb, v nasprotni smeri pa več kot 20.000 oseb.

Muzej, ki je postavljen na pokopališču v Mirnu, je posvečen vsem, ki so trpeli zaradi meje, vsem, ki jim je meja onemogočala obisk groba, ki jim je meja predstavljala pot v neznano in vsem, ki so pri prečkanju meje izgubili upanje, svobodo in tudi  življenje.

Odpiralni čas

Vsak dan od 10. do 17. ure

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se