si
Muzej slovenskih filmskih igralcev

Muzej slovenskih filmskih igralcev

Divača je muzej posvetila prvi slovenski filmski zvezdi.

V središču Divače, nedaleč stran od baročne cerkve sv. Antona, stoji Škrateljnova domačija, ki ima svoje korenine v 17. stoletju in velja za najstarejšo ohranjeno kraško domačijo. Ta izjemen spomenik kmečkega stavbarstva je bil nekdaj gostilna s prenočišči in prostornimi kmečkimi poslopji, kjer so se ustavljali furmani. Škrateljnova domačija je nekoč imela bivalni del, dve gospodarski poslopji, borjač s kamnitim trebušastim vodnjakom, vrtačo ter suhozid, ki je obdajal celotno domačijo.

Danes si v hiši lahko ogledamo dve stalni razstavi. V nekdanjem bivalnem delu domačije je postavljena razstava posvečena prvi slovenski filmski zvezdi Iti Rini, ki se je leta 1907 rodila v Divači, v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja pa je zasijala na evropskem in svetovnem filmskem nebu. Drugo stalno razstavo, posvečeno slovenskim filmskim igralcem, si lahko ogledamo v nekdanji štali s senikom. Delavnice, predavanja in projekcije filmov prirejajo v nekdanjem hramu s skednjem, preoblikovanem v multimedijsko dvorano. V poletnih mesecih pa so projekcije filmov v letnem kinu, ki se nahaja na borjaču Škrateljnove domačije.

Odpiralni čas

Od maja do septembra: od torka do nedelje od 11.00 do 18.00
Od oktobra do aprila: torek, sreda, petek, sobota, nedelja od 10.00 do 17.00
Ob državnih praznikih, dela prostih dnevih, je muzej zaprt.
Za organizirane skupine je muzej odprt po dogovoru.

Nazaj

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se