si

Metin in limonin sirup

#KUHAJDOMA PO RECEPTIH KRAŠKIH KUHARIC IN KUHARJEV

Od 20. marca pa do 24. aprila, bo sedem kraških kuharic in kuharjev, med njimi tudi tisti, ki so v vodniku Gault & Millau ocenjeni s tremi kuharskimi kapami, razkrivalo svoje skrivne recepte in namige za pripravo lokalnih sezonskih jedi, napitkov in drugih kulinaričnih dobrot. Z akcijo v prvi vrsti ljudem sporočamo, da je v tem trenutku ključnega pomena, da ostanejo doma, poleg tega pa jih želimo spodbuditi h kvalitetnemu preživljanju prostega časa in krepitvi znanja o uporabnosti spomladanskih zelišč v kuhinji. Sezonski recepti in kuharski namigi so namenjeni tako tistim s kuharskim predznanjem, kot kuharskim navdušencem, katerim hiter ritem življenja ni dopuščal, da bi svoje kuharsko znanje nadgradili. Večino sestavin za pripravo jedi pa najdemo na vrtu ali balkonu. 

1. METIN SIRUP
Kuharica: Sandra Ostrouška Pelicon, Turistična kmetija Ostrouška Pelicon
(za pripravo cca 4l sirupa)

SESTAVINE: 

  • 3 pesti sveže mete,
  • 3 litre vode,
  • 3 kg sladkorja,
  • 20 g citronske kisline,
  • par kapljic metinega ekstrata ali limonin sok (po želji)

PRIPRAVA:

Potrebujemo 3 pesti sveže mete; ta je lahko divja, katero naberemo v naravi ali pa gojena iz našega vrta oziroma balkona kjer lahko meto gojimo kar v lončku. Pri tem naj omenimo, da je divja meta običajno manj aromatična kot gojena (teh imamo več vrst; poprova, zelena,…).

V lonec vlijemo 1liter vode ter dodamo 3 pesti mete. Segrejemo do vrelišča, odstavimo in počakamo pol ure. Nato precedimo in dodamo še 2 litra vode ter 3 kg sladkorja (lahko tudi manj sladkorja, to je stvar okusa). Ponovno segrevamo do vrelišča, na koncu dodamo 1 citronsko kislino (20g) in po želji par kapljic metinega ekstrata (male stekleničke Etol). S tem pridobimo zelo intenzivno zeleno barvo sirupa, če pa ekstrata ne dodamo, bo imel sirup svojo naravno barvo, torej bolj bledo zeleno. Citronko po želji nadomestimo z limoninim sokom. Še vroč sirup vlijemo v vroče steklenice in dobro zapremo.

2. LIMONIN SIRUP
Kuharica: Sandra Ostrouška Pelicon, Turistična kmetija Ostrouška Pelicon
(za pripravo cca 4l sirupa)

SESTAVINE:

  • 6 bio limon,
  • 3 litre vode,
  • 2-3 kg sladkorja,
  • 50 g citronske kisline


PRIPRAVA:

Potrebujemo 6 bio limon, narežemo jih na čim manjše rezine in stresemo v lonec v katerega smo nalili 3 litre vode. Rezine limone z rokami čim bolj stisnemo in to pustimo namakati 24 ur. Drugi dan limone še enkrat stisnemo, da dobimo čim več soka in vse skupaj precedimo najprej skozi gosto cedilo nato pa še skozi gazo. Tekočini ki jo dobimo dodamo 2-3 kg sladkorja. Na zelo, zelo nizkem ognju segrevamo in mešamo sirup, toliko da se sladkor raztopi, ampak moramo paziti, da nam sirup ne zavre!!! Na koncu dodamo še 50g citronske kisline in sirup lahko nalijemo v čiste in vroče steklenice.

NA ZDRAVJE!

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se