si

Kraška klet Krstan

45 min

Pri Krstanovih pridelujemo teran že 4 generacije. Z vinogradništvom se je začel ukvarjati naš stari oče, ali po kraško nono, ki je po vojni namesto načrtovane velike obrtne delavnice zasadil trte. Skozi leta smo postopek pridelave, tako v vinogradih kot v kleti, izpopolnili do take mere, da v steklenice priteče vrhunsko vino – takšno, kot ga imamo tudi mi najraje.

Grozdje za naš teran uspeva v lastnih vinogradih na R’rhoti (Vrhoti) in v Zastajah. Ročno ga poberemo, takoj zatem specljamo ter vsaj en teden maceriramo. Med maceracijo poteče že večina alkoholnega vretja, ki ga sprožimo s selekcioniranimi kvasovkami. Takoj po prešanju vinu priskrbimo optimalne pogoje, da čim prej prične potekati tudi malolaktična fermentacija. Te pogoje vzdržujemo, dokler ta proces ne poteče do konca. To je pomemben korak pri pridelavi našega terana, saj pripomore k temu, da je Krstanov teran mehkejši, z manj ostrimi kislinami in polnega telesa.

Ves naš teran pred polnjenjem vsaj nekaj mesecev odleži v lesenih sodih. Nov letnik vina navadno začnemo točiti okrog novega leta, a pravimo, da svojo polno zrelost v doseže ob Veliki noči. Manjšo količino pa vsako leto staramo dlje od enega leta ter ga v tem času še rahlo barikiramo. S tem pridobi nekaj terciarnih lesnih in začimbnih not, kar ga še dodatno zaokroži. Tako pridelan teran se ponaša s še večjo polnostjo okusa in arome, prodajamo pa ga zgolj v buteljkah z imenom Vrhota - po najboljši legi naših vinogradov. 

Ponudba:
 

  • Degustacija kraških vin z ogledom
    Vključuje: 4 vzorce vina, narezek, hišna specialiteta, kruh ali grisini in voden ogled kleti
    Trajanje: 45 minut
    Cena: 18 €/osebo

Odpiralni čas

Vsak dan po dogovoru.

Obvezna je predhodna najava pri ponudniku.

Ostala ponudba, ki bi vas morda zanimala

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se