Turistične kraške jame

»Vsaka skala, vsako drevo, vsak grm, vsaka cesta, vsaka ima svojo povest. Pojdi čez Kras na tiho gmajno med molčeče bore in poslušaj. Ali razumeš? Pojdi in poslušaj! In skala ti pove svojo povest, povest o življenju. Kaj zato, če je bilo življenje bridko in samotno; bilo je.«                                                                                         Srečko Kosovel, Skala – odlomek

 

Kraški svet je prepleten s podzemnimi jamami, ki skrivnostno vabijo v tihe globine.

O Krasu poznamo veliko legend, ki govorijo o nastanku njegovih pojavov in s tem burijo našo domišlijo, ko se sprehodimo po čudoviti kamniti pokrajini ali pa posedimo na enemu izmed brkinskih gričev. Z različnimi zgodbicami so si ljudje včasih krajšali čas, njihov namen pa je bil tudi čim bolj pojasniti nerazumljive kraške pojave. Ena takih zgodb govori o nastanku čudovitega kraškega podzemnega sveta, po katerem pokrajina slovi po vsem svetu. Nekoč je hotel nek kraljevič kraškemu vladarju vzeti posestva, ta pa se je tako razjezil, da je silovito stresel kraško zemljo. Tako so se jame in rovi odprli, površina pa se je vdrla in danes, po mnogih letih, lahko opazujemo, kako se je voda - tako pomembna v naših krajih - poigrala s sobanami in jim izoblikovala kapnike, zavese ter jih okrasila s kristali.

Če prisluhnemo tišini, lahko slišimo, da voda še vedno igra svojo igro in vztrajno spreminja nikoli dolgočasne kraške jame, katerih obiskovalci se ne morejo načuditi, da pod nami obstaja popolnoma drugačen svet, ki je zaradi svoje izjemne lepote, velikosti in raznolikosti vpisan tudi v seznam svetovne dediščine.

(avtor: TIC Sežana)

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


5+4=

Rezervacije