Brata Josip in Edvard Rusjan

Brata Josip in Edvard Rusjan sta se rodila v Trstu, očetu Francu Rusjanu in materi Gracii Cabas. Slovenec Franc Rusjan, po poklicu sodar, doma iz Renč pri Gorici, se je preselil v Trst. Družina se je kmalu odločila, da se bo iz Trsta preselila v Gorico.

Josip in Edvard sta že kot otroka v očetovi delavnici spoznavala osnove obdelave lesa in kovin, prav tako pa tudi številno in raznovrstno orodje. Oba brata sta že v šoli izdelovala »letalske modele«, ki jih je poganjal urni mehanizem, ali pa kar elastika. Leta 1908 sta brata Rusjan v Gorici že odprla letalsko delavnico. Največja težava je bila zlasti nabava primernega motorja za pogon letala.

Brata Rusjan sta konec leta 1909 v svoji delavnici  že izdelala posamezne dele za njuno prvo letalo. Poimenovala sta ga po Edvardu – EDA 1– dvokrilec z velikim krilom dolžine 12 metrov in 12 metrskim trupom kasneje sta brata Rusjan skrajšala krili z 12 metrov na 8 metrov. Poskuse letenja sta brata izvajala na letališču v Malih Rojcah. Tam naj bi Edvard 25. Listopada 1909 prvič poletel.

1910 so se možnosti za nadaljevanje njunega dela v Gorici so se izčrpale. Brata sta svoje delo nadaljevala v Zagrebu, pri Mihajlu Merćepu. Po Edvardovih načrtih in z Merćepovim denarjem so v Zagrebu izdelali prvo Merćep – Rusjanovo letalo, leta 1910 se je z letalom dvignil v zrak že po 28 metrih zaleta, kar je bil takrat rekord v svetovnem merilu.

Kljub vetrovnim razmera se je Edvar leta  1911 v Beligradu odločil, da bo poletel. Letel je na višini sto metrov in občinstvu prikazal nekaj svojih letalskih sposobnosti.  Zadel ga je močan sunek vetra, letalu se je pretrgala pomembna zatezna žica, zatem pa se je odlomilo krilo in letalo je strmoglavilo na železniško progo. Edvard Rusjan tokrat ni imel sreče.

Na mirenskem krožišču stoji spominska skulptura, ki simbolično obuja spomin na slavna letalca Rusjan ki sta si uredila delavnico za izdelavo letal v skednju, ki je takrat stal na trgu pred mostom (danes Miren 112),  obenem pa govori o hrepenenju po boljšem, širšem in žlahtnejšem življenju.

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


3+0=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije