Pepin kraški vrt in Pepina zgodba

Vrtova prikazujeta ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstvenega primera kulturne krajine, kjer se tradicija enači z visoko mero umetnosti, in pripoveduje zgodbo kraškega človeka ...

Pepin kraški vrt je na hortikulturni razstavi Hampton Court Place Flower Show 2009, ki je drugi najpomembnejši hortikulturni dogodek na svetu, prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov.

Pepin vrtVrt je zasnovan s tradicionalnimi materiali umetnostne obrti in rastlinami, ki so značilne za kraško krajino, ter namenjen aktivni sprostitvi na podeželju. Vrt s specifičo arhitekturno strukturo prikazuje spoštljiv, naravi prijazen način življenja ljudi na ruralnem območju.

Pepa%27s storyPoleg Pepinga kraškega vrta si lahko obenem ogledate vrt Pepino zgodbo, ki je na RHS Chelsea  Flower Show 2012 v kategoriji Artisan Gardens v Londonu prejel pozlačeno medaljo. Tu je zasnovalec Borut Benedejčič segel v preteklost in oblikoval preprosto kamnito pastirsko zavetišče sredi kraške gmajne.

Pravljica o Krasu in njegovih ljudeh je sedaj na ogled na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah.

Urnik ogledov:

  • maj-avgust: petek, sobota, nedelja in prazniki: 10.00-18.00
  • september-april: petek, sobota, nedelja in prazniki: 10.00-16.00

 

Skupine si lahko vrtova ogledajo tudi izven urnika, po predhodnem dogovoru.  

Vstopnina: 1,5 EUR na osebo

Ob koncu ogleda je mogoča tudi degustacija. Degustacije se izvajajo samo za skupine – min. 10 oseb.

Degustacija – 2 vzorca: sok teranovka + teranov liker

Skupaj: Ogled PV + degustacija =  3,00 EUR

pepa letak

PEPIN KRAŠKI VRT - brošura

Pepin vrt.pdf

 

28709 Rec-On logo for BrandFolder Circle-GREEN EN

 

Soba Borisa Pahorja

Boris PAHOR

Na Bunčetovi domačiji si lahko brezplačno ogledate tudi sobo pisatelja Borisa Pahorja.

Izvorno mesto sobe Borisa Pahorja je bilo v nekdanji gostilni pri Marički, ki so jo porušili in na njenem mestu zgradili zdravstveni dom, po svoji vsebini in velikosti ter opremi pa je soba avtentična. V sobi so izobešeni portret Franceta Prešerna, kot je nekoč prvotno visel v Pahorjevi sobi, ter portreta Edvarda Kocbeka in Borisa Pahorja. V omari najdemo knjige in druge dokumente, nagrade ter priznanja.

 

 

 

INFO:
TIC SEŽANA - Info točka Dutovlje
Dutovlje 65, 6221 Dutovlje
T: +386 5 731 01 28
E:

 

Rezervacije