Škrateljnova domačija, Muzej slovenskih filmskih igralcev

Jedro Divače je razvito ob stari cesti, kjer že od daleč zagledamo baročno cerkev sv. Antona z bogato oblikovanim pilastrskim vhodom.

Nedaleč stran je Škrateljnova domačija, ki s koreninami iz 17. stoletja velja za najstarejšo ohranjeno kraško domačijo. Je izjemen spomenik kmečkega stavbarstva. Tu je bila nekdaj gostilna s prenočišči in prostornimi kmečkimi poslopji, kjer so se ustavljali furmani z utrujeno vprežno živino.


Škrateljnovo domačijo so sestavljali bivalni del, dve gospodarski poslopji, borjač s kamnitim trebušastim vodnjakom, vrtača ter suhozid, ki je obdajal celotno domačijo.

Danes si v hiši lahko ogledamo dve stalni razstavi. V nekdanjem bivalnem delu, Škrateljnovi hiši, se nahaja stalna razstava, posvečena prvi slovenski filmski zvezdi Iti Rini , ki se je leta 1907 rodila v Divači, v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja pa je zasijala na evropskem in svetovnem filmskem nebu. Stalno razstavo posvečeno slovenskim filmskim igralcem, si lahko ogledamo v nekdanji štali s senikom. Za razne delavnice, predavanja in projekcije filmov služi nekdanji hram s skednjem, preoblikovan v multimedijsko dvorano. V poletnih mesecih pa se filmi predvajajo po programu v letnem kinu, ki se nahaja na borjaču Škrateljnove domačije.

Odprto: maj-september (torek, sreda, petek, sobota, nedelja):11.00-18.00, oktober-april (torek, sreda, petek, sobota, nedelja): 10.00-17.00

Zaprto: 1. in 2. januar, Velika noč, 27.april, 1.maj, 1.november, 24., 25., 26. in 31. december        za šolske in ostale organizirane skupine je muzej odprt tudi izven urnika. Obisk muzeja je potrebno najaviti teden vnaprej. Zadnji vstop v muzej je eno uro pred zaprtjem.
Informacije od ponedeljka do petka:  telefon (blagajna): 05 7310 949, (pisarna): 05 7310 947, (faks): 05 7310 948, razvojni.center@divaca.info, msfi@kinoteka.si, www.muzejdivaca.si

 

 

Divača

V okolici kraja

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


2+9=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije