Arhitekturna dediščina

Kras, pokrajina, kjer se čas ustavi... kamnite hiše v strnjenih naseljih. Tu burja pozimi na borjaču  pometa listje. Šviga okrog vogalov hiš, zidov, štirn....Prebujajoče pomladne ptice slišimo skozi jerte oken.  Poletna sapica  nas v vročih dneh prijetno osveži in poboža na odprtem ganku.... kjer jesenski dež moči skrle skozi čas, naših domačij....

Naselja in vasi 1j3smallČloveška roka je skozi stoletja izoblikovala kraško pokrajino. Dala ji je svoj pečat, dušo in srce. Skozi stoletja je človek ustvarjal in oblikoval svojo identiteto. Ta se je gradila na osnovi preteklosti podedovanega načina življenja. Sledovi človeškega dela so opazni na naseljih in izven njih. Med polji in travniki, med borovci in jasami, so kraševci gradili "suhi zid".

Kamenje so ruvali in tako očistili gmajno, da so pridobili obdelovalne povšine, ali pa za pašo drobnice, govedi ali konj. Danes se zato po pokrajini vijejo kamiti zidovi, ki imajo značilen videz.. Najbolj preprosta izvedba človekovega bivališča na Krasu so hiške. To so majhna enoprostorna zavetišča, na suho zložena iz neobdelanih kamnov in z odprtino, obrnjeno k prijaznejši strani neba, kjer je človek poiskal zavetje pred dežjem in burjo. Vse te lastnosti so postale stalnica v razvoju stavbne kulture na Krasu. Od najrazvitejše oblike, pa do domačije zaprtega tipa.

Kraška hiša je bila sestavljena iz bivalnega dela in pa gospodarskega poslopja. V bivalnem delu hiše je bil razpored prostorov v glavnem povsod enak. kraški_prtwnVečji prostor z ognjiščem - navadno kamnitim, ter z mizo in klopjo, redko s stoli. Tu se je navadno zbirala in tudi živela cela družina. Ognjišče je bilo v posebnem delu tega prostora, imenovan tudi spahnjenca, saj je bilo ognjišče "spahnjeno" iz hiše. Zunanji del hiše ima borjač, ki je skrit za visokimi zidovi.

Ta se zaključi v kalono, ki nam  ponudi tudi pogled v zunanji svet. Lahko bi rekli, da so se kraševci skrili pred močno burjo, ki je pihala čez vso zimo. Tako so si  zgradili zavetje med zidovi, kamor mu ta ni morala do živega. Naselja imajo gručasto podobo. Kras_kobdiljKraševc je stavbe gradil in krasil s kamnom. Iz kamna, ki krasijo hiše, so mojstri izdelovali tudi nagrobni kamen, kamnite križe, kapelice ali pile, oklepe vodnjakov, ter druge uporabne predmete, ki so jih rabili na domačiji. Od kamnov za mast do napajalnih korit za prašiče.

Na Krasu je veliko arhitekturnih detajlov, ki jih lahko vidite samo, če se podaste v strnjene dele kraških vasic, med borjače in brajde, kalone in hrame ter skednje domačij. Opazili boste kako je hladen kamen zaživel skozi čas....

 

 

 

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


1+3=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije