Sežana

Mejna lega z Italijo je vplivala na vse večji pomen Sežane, ki danes predstavlja upravno in politično središče slovenskega Krasa.

slika 749Mesto, ki danes šteje 5.769 prebivalcev, leži v neposredni bližini Italije, na stičišču poti iz notranjosti proti morju in iz Sežane proti Goriški. V Sežano lahko pridemo po avtocesti. Pri Danah se priključimo na staro cesto in tako pridemo v mesto, razpotegnjeno ob glavni Partizanski cesti, ki pripelje v Italijo. Sežana je nastala iz kraške vasi in kamnit zid na vsaki strani ceste odpira vrata v mesto.
 

Ob vstopu v Sežano, nas na levi strani ceste pozdravi stavba, v preteklosti uglednega hotela Triglav, nekoč imenovanega Tri krone, ki je gostil pomembne goste, tudi kronane glave. Hotel Tri krone je bil nekaj časa last bogate grške trgovske družine Scaramanga, ki si je na nasprotni strani ceste dala zgraditi vilo in znan park z botaničničnim vrtom, ki se ponaša z bogatim izborom eksotičnih dreves in palmarijem.

botanični_avgust_09 027Ob vrtu stoji velik spomenik žrtvam druge svetovne vojne ter zmagi nad fašizmom in nacizmom. Danes je v prostorih Scaramangajeve vile Mirasasso sedež občine Sežana in je z zaprtim mostom povezano z novo zgradbo, kjer je upravna enota. Novo poslopje so zgradili po načrtih takrat delujoče domače skupine arhitektov, imenovane skupina Kras, pod vodstvom arhitekta Vojteha Ravnikarja. Poleg, na prenovljenem trgu, stoji sežanska cerkev sv. Martina iz leta 1862. Stranska cesta med upravno eno in cerkvijo, nas vodi na sam rob Sežane, v smeri proti Novi Gorici, kjer se danes nahaja pokopališče. Tu sta pravzaprav dve pokopališči. Civilno in vojaško pokopališče iz prve svetovne vojne. Na civilnem pokopališču lahko med drugim opazimo nekaj spomenikov za Slovence pomembnih ljudi, tako tudi spomenik slikarju Ivanu Varlu, pesnici Ruži Petelin, naš pogled pa bo zagotovo zaustavila mogočna kraška skala, spomenik v Sežani umrlemu slikarju Avgustu Černigoju, Slovencu iz Trsta. S Sežano pa niso povezane le smrti, temveč tudi rojstva nekaterih pomembnih ljudi.

Sežana,sv.MartinZa Slovence je to brez dvoma pesnik Srečko Kosovel. Prav v prostoru, kjer se je pesnik rodil, je urejena spominska soba. Pred kamnito spominsko ploščo, posvečeno pesniku, ki stoji pred njegovo rojstno hišo pa se začne tudi Pot Srečka Kosovela, 7 km dolga pot, ki vodi po kolovozih in poteh, skozi borove gozdičke iz Sežane do Tomaja, kjer lahko obiščemo še Kosovelovo domačijo. Ne daleč od spominske sobe Srečka Kosovela se dviguje mogočna marmornata zgradba kulturnega doma, ki nosi ime po pesniku in predstavlja kulturno središče Sežane in Krasa.

Če se vrnemo nazaj, na trg pred cerkvijo, bomo opazili tablo podjetja Vinakras, največjega proizvajalca vina Teran PTP, kjer lahko v vinski kleti tudi poskusite in kupite to odlično kraško posebnost. Nad zahodnim delom Sežane se dviga hrib Tabor (484 m), ki ponuja čudovit pogled na celoten Kras ter proti notranjosti na Vrhe in Nanos.

Gozdna učna pot Tabor obkroži hrib in se vzpne na njegov vrh. gozdna učna pot taborV kolikor želite bolje spoznati središče Krasa, se podajte po Mestni učni poti naravne in kulturne dediščine Sežane.

Če na prvem križišču v Sežani zavijemo levo, v smeri Lokev, Lipica, pridemo do Živega muzeja Krasa. Pri odcepu za Orlek skrenemo z glavne ceste po sredinski poti v smeri gasilcev in že smo na izhodiščni točki poti z največjo intenziteto kraških pojavov. Skozi Živi muzej Krasa, z izhodiščno točko v Sežani, pa je speljana tudi Pot kraškega maratona, kjer se vsako leto odvija Mali kraški maraton že več kot 15 let.

 

 

Seznam naravne in kulturne dediščine po naseljih v Občini Sežana

ODLOK o razglasitvi naravnih in kulturnih spomenikov na območju občine Sežana

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


4+7=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije