Lokev

Ime izvira iz lokev, od koder so vaščani zajemali vodo zase, živino pa so napajali v kalih.

lokevNajpomembnejši kulturni spomenik je obrambni stolp na Taboru, katerega so l. 1485 zgradili Benečani za zaščito pred Turki, kasneje je služil kot vaška žitnica, danes je v njem urejen muzej. Vitezi templarji so zgradili župnijsko cerkev sv. Mihaela, v kateri so freske Toneta Kralja.

Ob cerkvi je gotska kapelica Marije Pomočnice iz leta 1426. Na vrhu hriba nad Lokvijo je kaštelir Klemenka. Na platoju so še vidne ruševine cerkve sv. Klemena, zaščitnika ovac. Vaščani so hodili prosit svetnika, »da bi volkom zaklenil gobec«. Kokoš nad Lokvijo (670m) je eden od vrhov gričevja, ki ločuje sežanski Kras od tržaškega zaliva (meja z Italijo). Urejene so pešpoti, kolesarske in jahalne steze.

OB OBISKU LOKVE PRIPOROČAMO: 

slika2Vojaški muzej Tabor: 
Obrambni stolp so v 15. stoletju zgradili Benečani, da so se zaščitili pred napadi Turkov, kasneje je bil vaška žitnica, sedaj pa je v njem urejen vojaški muzej prve in druge svetovne vojne. Muzej deluje od leta 1994 in je bil do sedaj odlikovan že s 43 priznanji in plaketami. Več o vojaškem muzeju.

Razstava skozi čas:
V prostorih KS Lokev je na ogled postavljena obsežna zbirka starih radiev iz vseh koncev sveta in iz vseh obdobij. Več o razstavi.

Pohod na Kokoško:
Kokoš (674 m) je eden od vrhov gričevja, ki ločuje Sežanski Kras (bolj natančno, Lokavsko polje) od Tržaškega zaliva. Gričevje je prepredeno s pešpotmi, kolesarskimi in jahalnimi stezami ter kot takšno idealno za spomladanske ali jesenske sprehode.sprehode (poletnim se boste zaradi vročine verjetno izognili); poti vas ponesejo vse od Lipice pa skoraj do Škocjanskih jam. Kokoš in bližnji izvir Vroče sta očitno priljubljena cilja lokalnih planincev, če sodim po odlično urejenih poteh, klopcah in mizah, postavljenih ob njih. Več o hribu Kokoška.

Koča na Kokoški:
Petek: od 15. do 20. ure;
sobota, nedelja in prazniki: od 8. do 20. ure.
Izven urnika po predhodnem dogovoru. Več o koči.

Fabianova muzejska trgovina:
Trgovina v Fabianovi domačiji je delovala od leta 1869 do 1948. V muzeju si lahko ogledate predmete, ki so nepogrešljiv del inventarja v vsaki trgovini tistega časa. Na ogled je približno 7000 izvirnih predmetov. Več o muzejski trgovini. 

TIC & Kraška trgovina IMG_5252
čet, pet: 8-16 ure
sob-ned, prazniki: 10-18 ure
pon-sreda: zaprto
Preberite več.

Pot pastirskih hišic
Pot zajema kraško naravno, kulturno, zgodovinsko in pastirsko dediščino.
Vodeni ogledi pod strokovnim vodstvom lokalnega vodnika Krasa in Brkinov, Borisa Čoka. Vodenje se izvaja po predhodnem dogovoru z vodnikom.
Kontakt: 
telefon: 031 634 725 ali 05 767 0440 
e-mail: boriscok.lokev@gmail.com
 

 

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


2+3=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije