Tomaj

Stari del se nahaja na pobočju griča Tabor (na nadmorski višini 387) okrog katerega se svet od časa do časa pogreza zaradi kraških pojavov. Vas je sestavljena iz več delov: Klenk, Košac, Na Placu, Prtabor, Brdce in Brdo.

Razni predmeti iz bronaste in zgodnje železne dobe, najdeni znotraj več kot kilometer dolgega obrambnega obzidja dokazujejo, da je bilo prazgodovinsko gradišče na vrhu tomajskega griča poseljeno že pred 8. stoletjem pred našim štetjem. Ostanki rimskih grobov, ki so jih tam našli, so shranjeni v tržaškem muzeju. Kasneje so tam zgradili tabor (največja utrdba v okolici -1 ha površine- s 6 obrambnimi stolpi povezani z meter širokim in 4 do 5 m visokim zidom), ki naj bi jim služil kot obramba pred pirati, kasneje pred Ogri pa tudi pred Turki. Tabor so obnavljali v vseh dobah, v 19. st. pa je začel propadati (zadnji stolp so porušili 1938). Iz ostankov Tabora so 1894 – 1895 zgradili samostan – Zavod šolskih sester, kjer se je 1898 začel pouk.

Kjer danes stoji župnijska cerkev sv. Petra in Pavla (zavetnika), zgrajena 1446 v poznogotskem stilu, katere notranjost je poslikal Tone Kralj l.1929/1930 (Na slikah Pridiga sv. Pavla –zbor svečenikov, ki je takrat deloval ilegalno, Rešitev sv. Petra iz ječe, Zadnja večerja, Neverni Tomaž,… prikazuje trpljenje slovenskega naroda pod fašizmom, je stala najstarejša cerkev na Krasu, posvečena sv. Pavlu, zgrajena v 11. stoletju.

Ob pokopališču stoji še cerkev device Marije. Cerkev je bila posvečena 7.8.1649; v njej je bila svoj čas zasilna bolnica, krita je s skrlami. V Tomaju stoji tudi Kosovelova domačija, v kateri je živela družina Kosovel, kraški pesnik Srečko Kosovel je tu umrl.

Od Sežane, kjer se je eden največjih slovenskih pesnikov rodil, pa do Tomaja, kjer je umrl, je urejena pohodna Kosovelova pot.
- Na »placi« v središču Tomaja je spomenik posvečen žrtvam vojne -1953.
- pil- rečejo mu 'stari pil' renesančni slog ima streho pokrito s skrlami
- kapelca na placu je posvečena  Devici Mariji- spada v tip odprtih kapelic in je v celoti izklesana iz kamna
- Hadasov pil v Tomaju; spada med znamenja z nišo
Dogodki:
- Tradicionalno ocenjevanje vin
- Pust
- Literarni večeri (npr. Kosovelov večer)
- Pohod po Kosovelovi poti (Sežana – Tomaj)
- V osrčju dežele terana – pokušina vin

Potrebujete pomoč?

Tu smo!


5+2=

*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Rezervacije